spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocalApă împărţită cu pompierii în sate pârjolite de secetă (video)

Apă împărţită cu pompierii în sate pârjolite de secetă (video)

Dacă majoritatea oamenilor, atunci când văd maşina de pompieri se gândesc la ce e mai rău, sute de locuitori dintr-o comună de lângă Botoşani aşteaptă cu sufletul la gură sosirea autospecialei roşii în fiecare lună.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Situată la doar câţiva kilometri de municipiul Botoşani, comuna Vorona este una dintre cele mai mari din judeţul. Cu o suprafaţă de peste 86 de kilometri pătraţi şi peste 7.000 de locuitori, comuna are o mare problemă în ceea ce priveşte furnizarea apei către populaţie. Oamenii din cătunul Chişcovata, de exemplu, au casele în zonele cele mai înalte ale comunei, iar apa este o raritate, uneori chiar de la mijlocul primăverii. În disperare de cauză, localnicii apelează la autorităţi pentru a avea apă potabilă.

“Înainte, când erau pâraiele pline, era apă, acum e pământul crăpat. Lunar trebuie câte o maşină de asta de apă. Uneori ţine seceta şi până în noiembrie. Nu e apă deloc, sunt secate fântânile”, spune moş Gheorghe.

Acesta este completat şi de un ginere, care împarte cu bătrânul aceeaşi gospodărie.

„Dacă nu ar veni să ne aducă apa asta nu am avea deloc”

Ziua în care vine maşina de pompieri în sat, pentru a le aduce apă, este una asemănătoare unei sărbători. Şi semnul că cel puţin o lună vor putea duce o viaţă cât de cât normală. Autorităţile alimentează o fântâne, de unde oamenii pot lua apă.

“Suntem trei familii, care luăm din fântâna asta. Ce aduc aici domnii ne ţine cam o lună, poate şi mai puţin. Suntem în total 18 persoane, adulţi şi copii. Folosim pentru strictul necesar. La mâncare, la făcut baie la copii, la dat la animale. Dacă nu ar veni să ne aducă apa asta nu am avea deloc. Acum vreo zece ani era un pârâu la vale, era plin de apă. Acum e secat complet. Fântâna asta e nouă, are 22 de metri adâncime. Nu mai are un strop de apă”, spune Mihai, unul dintre localnicii afectaţi de seceta din Vorona.

“Nu mă gândeam să ajung să pun eu apă în fântână”

Bătrânii din sat spun că nu şi-ar fi închipuit niciodată că vor ajunge să trăiască astfel de timpuri. “Nu mă gândeam să ajung să pun eu în fântână. Primii ani după ce am făcut-o, mai ales când ploua, până sus se umplea. Acum, cu seceta asta, suntem la a muritului, cum se spune”, mai spune moş’ Gheorghe descumpănit.

În situaţii similare sunt peste 100 de familii din comună. În total, aproape 500 de suflete aşteaptă lunar salvarea de la pompierii voluntari din Vorona, care aduc apă cu autospeciala de stingere a incendiilor.

“Problema este foarte critică, din cauza scăderii nivelului pânzei freatice. Oamenii simt la seceta asta pedologică foarte grele și mari probleme în consumul de apă, normal potabil pentru animalele din curte și nevoile personale a familiei în general. Noi încercăm să facem tot posibilul cât de cât pentru a ameliora prin a transporta apa din bazinul normal al liceului, care este alimentat din 3 fântâni. Și are cam o capacitate de 30-40 m³ de apă. Noi avem posibilitate la cererile efectuate de cetățenii care au fântânile secate, să ducem câte o mașină la fiecare, o mașină având 2 m³”, a spus Gheorghe Frunză, viceprimarul comunei Vorona.

Ajutor cu porţia

Chiar dacă ar putea furniza mai multă apă, autorităţile din Vorona trebuie să păstreze rezervele şi pentru situaţiile de urgenţă majoră, cum ar fi incendii, astfel că până şi ajutorul acestora este unul limitat.

“În situația respectivă, 3-4 mașini la zi, mai mult nu pentru faptul că trebuie să rămână și în bazin apă. În caz de incendii, de alte probleme deosebite, să aibă posibilitate să alimenteze și pompierii la nevoie tot la fel din aceste bazine. Lunar avem cam 70-80, chiar 100 de cereri, dar am spus, în limita posibilităților, mergem şi verificăm şi ducem la cei care într-adevăr au nevoie deosebită de apă respectivă”, a completat viceprimarul comunei Vorona.

Lucrări de două decenii pentru reţea

Şi mai tragic este că lucrările la reţeaua de apă şi canalizare a comunei durează de mai bine de două decenii.

“Comuna nu este racordată la rețea. Deocamdată să fac racorduri până la limita proprietăţii. Avem bazinele, iar aducţiunea este de la Bucecea. Când se vor conecta și la familiile din comuna Vorona, atunci vom putea să facem și recepția la canalizare. Canalizarea este în proporție din 98% gata. Mai sunt anumite intervenții care mai apar pe parcurs. Ce să facem, e o situație critică, am avut probleme și cu constructorul și, vedeți dumneavoastră, acum firmele sunt cu mari probleme și decepții din cauza beneficiarului, al comunei.

Pentru că cel mai ușor acum firma intră în insolvență, iarăși trebuie să iei procedura de la capăt. Cum s-a întâmplat și la canalizare. Și la Aducțiunea de apă, deci s-a prelungit pe termen mai lung. S-a început din 2003. Și uitați că am ajuns în 2024. Cei de la NovaApaserv spun că vor prelua reţeaua, dar nu știm până la ora actuală dacă se va întâmpla problema respectivă sau nu. Când se va prelua reţeaua vor fi eliminate aceste probleme cu siguranţă”, a mai spus viceprimarul Gheorghe Frunză.

Botoşaniul codaş la alimentarea cu apă

Judeţul nostru se află în fruntea unui clasament ruşinos la nivel naţional, ocupând primul loc în ceea ce priveşte numărul localităţilor afectate de secetă pentru că nu sunt racordate la reţeaua de apă.

Potrivit Administrației Naționale „Apele Române”, în prezent, 291 de localități, din județele Botoșani, Vaslui, Iași, Neamț, Vrancea, Galați, Bacău, Dolj, Gorj, Teleorman, Alba, care dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă sunt afectate de secetă. Cele mai afectate grave probleme sunt în județele Botoșani -133 localități, Iași – 58 localități, Vrancea – 36 localități. În aceste localități, furnizarea apei este asigurată de către operatorii de apă cu restricții, respectiv în anumite intervale orare. Restricțiile sunt stabilite de către operatorii de apă, pentru fiecare folosință în parte.

De asemenea, potrivit sursei citate, în prezent, 239 de localități din județele Botoșani, Vaslui, Prahova, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Iași, Galați, nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale (fântâni secate). Cele mai afectate sunt județele Botoșani -151 localități, Vaslui – 61 localități, Neamț – 12 localități.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare puternică
1.7 ° C
1.7 °
0.5 °
91 %
2.1kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...