Contestațiile depuse la probele exameneului de Bacalaureat nu garantează obținerea unei medii mai mari, o arată rezultatele afișate recent. Dimpotrivă, în foarte multe cazuri, contestațiile înseamnă medii scăzute.
În sesiunea din vară a Bacalaureatului, ziua afişării rezultatelor la Bacalaureat s-a transformat în ziua contestaţiilor. 1.110 de elevi botoşăneni s-au declarat nemulţumiţi de notele primite şi au solicitat recorectarea lucrărilor, însă rezultatele au fost și mai nemulțumitoare pentru unii. Este și cazul unui elev de la Colegiul „A.T. Laurian” Botoșani. Acesta a trecut examenul maturității la limită, obținând media 6.01, dar a decis să depună contestații, sperând că va obține note mai mari la două dintre probe și, implicit, o medie generală mai bună. Însă, după reevaluarea lucrărilor, s-a constatat că notele inițială au fost supraevaluate.
Bac picat după contestații
Astfel, reevaluarea a dus la scăderea notei la Limba și literatura română (de la 6,90 la 5,60), dar și la Fizică (de la 6,20 la 6,15). Ca urmare, acest lucru a avut un impact negativ asupra mediei generale, care a scăzut sub pragul de promovare, ajungând la 5,65.
Notele au scăzut și pentru alți elevi botoșăneni, care susțin că au fost nedreptățiți. „Nu mi s-a părut corect. Nu am înțeles de ce a scăzut cu un punct, adică primul profesor nu a știut ce face acolo”, a spus o elevă din Botoșani.
„Pur și simplu așa au considerat profesorii în acel moment”
La polul opus, inspectorul școlar general al ISJ Botoșani, Bogdan Suruciuc, susține că profesorii nu au greșit cu nimic.
„Pur și simplu așa au considerat profesorii în acel moment. Această corectare s-a făcut în toată țara, lucrarea putea să ajungă la Timișoara, București, Constanța, Craiova, deci nu conta. Există riscuri când fac contestație, indiferent de nota pe care o primești, aia rămâne. Poate erau discuții atunci când se duceau tezele, spre exemplu, în Moldova, la Suceava, Iași, Vaslui. Era o cutumă, că vasluienii pun note mai mici celor de la Botoșani, dar nu, acum nu s-a mai întâmplat chestia asta pentru că se duc în toată țara. Plus că este corectarea asta digitalizată, dacă profesorii nu corectează în baremele existente și fac în bătaie de joc, la următoarea etapă sunt eliminați din corectare”, a declarat Bogdan Suruciuc, inspectorul școlar general al ISJ Botoșani.
Inspectorul școlar susține că este importantă o autoevaluare obiectivă înainte de a depune contestație, pentru a determina dacă există într-adevăr motive pentru a solicita o reevaluare.
„Să își facă o autoevaluare cât mai obiectivă, de aici se pleacă. În momentul în care îți faci o autoevaluare corectă în privința rezolvărilor pe care le-ai făcut la subiecte, atunci poți să îți dai seama dacă merită să faci contestație sau nu. Până la urmă, contestația este un lucru asumat, o faci cunoscând plusurile și minusurile”, a mai precizat Bogdan Suruciuc.