De mai bine de patru decenii Parcul Copou din Municipiul Iași este gazda primitoare a meșterilor populari din domeniul ceramicii. Anul acesta, printre sutele de participanți s-a aflat și botoșăneanul Cristi Zaharie.
La cea de-a XLI-a ediție a Târgului ceramicii de Cucuteni au participat 135 de meșteri populari din toate zonele etno-folclorice ale României dar și din Republica Moldova și Ucraina.
„A fost o onoare că am putut participa la acest proiect”
Pentru tradiții nu există vârstă, există pasiune, artă și iubire față de frumos. O demonstrează sutele de meșteri populari prezenți la cel mai vechi târg național de ceramică ce are loc la Iași. Este și cazul botoșăneanului Cristi Zaharie. Acesta și-a descoperit de câțiva ani măiestria în confecționarea figurinelor de lut, dar pasiunea pentru artă l-a ghidat mereu în viața, el fiind caricaturist de meserie.
„Pentru mine a fost o onoare că am putut participa la acest proiect, alături de cei mai mari artiști ceramiști ce duc mai departe meșteșuguri tradiționale străvechi cu produse de ceramica utilitară și ceramică artistică. Participarea se face în baza unei invitații transmise de către organizatori. Au fost prezenți meșteri din toate zonele etno-folclorice românești, dar si din Republica Moldova și Ucraina, fiecare reprezentându-și cu succes arta populara din zona”, a declarat Cristi Zaharie.
Botoșăneanul a subliniat entuziasmul și dedicarea iubitorilor de ceramică și artă, care au participat în număr mare la un eveniment cultural, în ciuda condițiilor meteorologice nefavorabile.
„Iubitorii de ceramică și de frumos nu au fost descurajați de caniculă și, în număr foarte mare, au defilat zilnic într-un fel de maraton al culturii care începea pe la ora 8 dimineața și ținea până seara târziu, la ora 22. Căldura ne-a creat un anume disconfort, dar cu umbrele de protecție și apa am reușit sa depășim momentul. Felicitări organizatorilor care ne-au oferit cele mai bune condiții de prezentare”, a spus botoşăneanul.
„O secțiune reprezentată de foarte puțini artiști în țară, dar cu o mare priză la public”
Cristi susține că un număr redus de artiști din țară mai practică ceramica figurativă, cu toate că este foarte apreciată de public. Drept dovadă stau achizițiile care vor ajunge și peste hotare.
„Eu am participat la secțiunea de ceramica figurativă cu personaje unicat inspirate din viața satului, modelate din lut și transformate în ceramică printr-un proces de ardere la o temperatura de aproape 1.000 de grade. Este o secțiune reprezentată de foarte puțini artiști în țară, dar cu o mare priză la public. Am avut parte de foarte multe aprecieri și mulțumesc tuturor pentru asta. Am înțeles că o parte dintre lucrările vândute vor ajunge prin țări străine, precum Finlanda, Franța, Canada”, a mai adăugat botoşăneanul.
Totodată, Cristi Zaharie și-a exprimat atât satisfacția față de experiența trăită, cât și dorința de a repeta această experiență în viitor.
„În acest an, tradiția s-a îmbinat cu tehnologia, iar organizatorii au pregătit o hartă interactivă a întregii expoziții, care putea fi accesată de vizitatori prin scanarea codurilor QR de la fiecare stand de la Târgul de ceramică tradițională. Astfel se puteau afla detalii despre fiecare meșter prezent și despre produsele cu care a venit la eveniment, precum și locul unde se află un stand anume. A fost un eveniment extraordinar, mi-a plăcut foarte mult și de abia aștept sa particip și la anul”, a conchis botoșăneanul.