O asociație s-a implicat în reabilitarea unui monument din județul nostru, fără ajutor de la stat.
Ambulanța pentru monumente intervine pentru reabilitarea bisericii de lemn din satul Ionășeni, comuna Trușești.
Miercuri, 10 iulie, în ziua 10 de lucrări, reprezentanții asociației au transmis că „s-a finalizat decaparea, s-au remontat crucile de biserică, șindrila crește pe toate fronturile, iar voluntarii rezistă”.
Monument istoric construită în întregime din bârne de stejar
Biserica de lemn cu hramul Sfântul Dumitru din Ionășeni a fost construită în secolul al XVIII-lea. Ea se află într-o fostă livadă boierească din satul Ionășeni, comuna Trușești.
Biserica de lemn „Sf. Dumitru” din Ionășeni a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Botoșani din anul 2015 la numărul 443, având codul de clasificare BT-II-m-B-01994, dar specificându-se eronat anul 1825 ca an al datării sale. În sat se află în prezent trei biserici, cea prezentată aici fiind cea mai veche.
Biserica de lemn din Ionășeni este construită în întregime din bârne de stejar, pe temelie de piatră. Este acoperită cu draniță. Intrarea în lăcașul de cult se face pe o ușă situată pe peretele sudic al pronaosului.
Lăcașul de cult are formă dreptunghiulară, cu absida altarului pentagonală decroșată față de restul construcției. El este format din trei încăperi: pronaos, naos și altar.
Proiect susținut de către Alteţa să Regală, Prinţul de Wales
Proiectul “Ambulanța pentru monumente”, sub numele căruia se desfășoară toate intervențiile de urgență din țară, a fost inițiat de Asociația Monumentum și susţinut de către Alteţa să Regală, Prinţul de Wales prin “The Prince’s Foundation”. “Ambulanța pentru Monumente” este un proiect inițiat în 2016 de către Asociația Monumentum și dezvoltat de către o serie de organizații existente sau nou create din domeniul patrimoniului cu activitate independentă în mai multe regiuni ale României. Proiectul își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps.
Peste 600 de monumente istorice din România aflate în proprietate privată sau publică așteaptă salvarea de urgență și numărul lor crește îngrijorător. Proiectul “Ambulanța pentru Monumente” prin intermediul căruia se realizează punerea în siguranță a patrimoniului cultural imobil cu ajutorul voluntarilor, al meșterilor și al comunitaților locale sub stricta supraveghere și îndrumare a specialiștilor din domeniul conservării și restaurării monumentelor istorice, a fost răspunsul la lipsa de reacție a comunităților, a ministerului de resort și a autorităților în fața amenințărilor de distrugere accelerată a patrimoniului.
Cele mai importante realizări sunt: crearea unui model de cooperare și mecanism de finanțare între beneficiar, autorități publice, ONG și comunități printr-un parteneriat public-privat funcțional și inaugurarea unei rețele de ambulanțe la nivel național, gestionată de diferite organizații.