spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocalManagerul Spitalului Judeţean, urmărit de scandaluri uriașe

Managerul Spitalului Judeţean, urmărit de scandaluri uriașe

Şefii judeţului au anunţat în această dimineaţă că, pentru următoarele trei luni, manager al Spitalului Judeţean va fi  Corneliu Prepeliță.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Acesta a fost consilier juridic la Institutul de Psihiatrie Socola Iași. Timp de 16 ani a fost avocat în Baroul Iași, iar din anul 2015 consilier juridic al Institutului.

În 2022, însă, juristul Corneliu Prepeliţă a fost implicat într-un scandal uriaş la Socola. Potrivit Ziarul de Iaşi, acesta a fost dat afară atunci din funcţie pe motiv că nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile de serviciu, lucru care ar fi dus la pierderea mai multor procese şi implicit la crearea unui prejudiciu pe care unitatea medicală nu îl poate achita.

Jurist acuzat că nu s-a prezentat la procese

Potrivit sursei citate, reprezentanţii „Socola” susţineau că juristul Corneliu Prepeliţă nu s-ar fi prezentat în mod repetat la termenele de judecată ale mai multor dosare în faţa Curţii de Apel Iaşi şi a Tribunalului Iaşi, fiind vorba despre procesele pierdute de „Socola” cu angajaţii daţi afară abuziv pe 30 martie 2020 după ce au câştigat concursul care a fost verificat de DNA şi declarat ca fiind organizat ilegal de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii.

„Conducerea institutului consideră că salariatul a perturbat grav activitatea Institutului prin producerea unui prejudiciu considerabil datorat atitudinii generale profesionale necorespunzătoare şi comportamentului voit delăsător pe care acesta le-a avut în perioada 2020 – 2022, în sensul că din totalul proceselor avute pe rolul instanţelor de judecată cu cei 72 de salariaţi concediaţi în luna martie 2020 (pentru care s-au emis decizii de concediere semnate pentru legalitate de către consilierul juridic Corneliu Prepeliţă), numărul de procese câştigate în instanţă de către Institut a fost zero.

Este adevărat că obligaţiile consilierului sunt de diligenţă şi nu de rezultat, însă, din parcurgerea prin sondaj a conţinutului a aproximativ 20 de dosare care s-au judecat în instanţă, s-a remarcat că acesta nu s-a prezentat la termenele acordate de instanţa de judecată”, au precizat reprezentanţii „Socola”.

Conducerea unităţii spunea atunci că şansa ca acele procese să fie câştigate a fost pierdută atât din cauza lipsei de reprezentare şi „a lipsei de diligenţă în instanţele de judecată”, dar şi din cauza altor împrejurări.

Prejudiciu de aproape două milioane de euro

Reprezentanţii „Socola” susţineau atunci că în urma pierderii în instanţă a dosarelor, unitatea medicală a fost obligată la plata către salariaţii reintegraţi prin hotărârile judecătoreşti a unei sume exorbitante, în valoare de 7,8 milioane lei, adică aproximativ 1,8 milioane de euro.

Proces câştigat în instanţă

În 2022, Corneliu Prepeliță a contestat decizia angajatorului de a-l concedia. În septembrie 2023, un complet de judecată a anulat această decizie, respingând principalul reproș al comisiei de disciplină la adresa lui Prepeliță: faptul că nu s-a prezentat la mai multe procese cu miză pentru unitatea medicală.

Astfel, pe 11 septembrie 2023, judecătorul a anulat decizia de concediere, a dispus reintegrarea lui Prepeliță pe funcţia deţinută anterior încetării contractului de muncă și a obligat spitalul la plata drepturilor salariate indexate, majorate şi reactualizate şi a celorlalte drepturi de care acesta ar fi beneficiat de la data concedierii şi până la reintegrarea efectivă. Această din urmă măsură a fost executorie și a presupus plata veniturilor pe circa 13 luni – peste 65.000 de lei. Instanța i-a respins, însă, cererea de a primi daune morale.

„În afară de o singură situaţie la care presupus nu m-aş fi prezentat, în timpul stării de urgenţă şi de alertă, nu puteam fi fizic prezent acolo. Mai mult, unul dintre consilierii juridici ai spitalului îşi exercită fără drept profesia de consilier, nefiind înscris în nicio organizaţie profesională aşa cum spune legea consilierilor juridici, iar şefa serviciului administrativ, condamnată penal, ocupă în continuare o funcţie în spital şi a fost membru în comisia de disciplină. Doamna manager a încălcat toate regulile, eu am contestat decizia de începere a cercetării disciplinare în instanţă şi am informat conducerea unităţii. Iar apoi, decizia de cercetare disciplinară a rămas în pronunţare cu anumiţi membri şi apoi alţii au dat soluţia”, a explicat Corneliu Prepeliţă pentru „Ziarul de Iaşi”.

Zeci de cadre medicale concediate

De numele lui Corneliu Prepeliţă se leagă şi un alt scandal. Astfel, în 2021, publicaţia 7est.ro scria că fost jurist a fost implicat în concedierea abuzivă a 93 de cadre medicale pe care, pe motiv că nu sunt bani pentru ei.

În acel scandal a fost implicat şi un botoşănean. Este vorba despre medicul oftalmolog Bogdan Oprişanu, care a fost numit ca manager, pe filieră PSD, la conducerea Institutului Socola. Acesta a organizat un concurs-mamut, pentru angajarea a zeci de persoane, inițial pe perioadă de probă. Următorul manager, Adrian Șaramet/filieră PNL, a concediat aceste persoane pe motiv că bugetul spitalului nu le poate susține salariile, dar acești angajați au obținut de la instanțe anularea deciziilor și plata retroactivă a salariilor – milioane de euro, în total -, ca și cum ar fi lucrat.

Această situație l-a făcut pe următorul manager, Cristina Dobre/filieră PNL, să ceară la instanță plata în tranșe a banilor pe motiv că, altfel, s-ar pericilita activitatea spitalului.

În acest context, Prepeliță a fost găsit vinovat pentru pierderea proceselor, Institutul intentând procese în care solicită ca acesta, Oprișanu, Șaramet și alți angajați cu posturi de conducere din trecut să returneze spitalului sumele plătite celor concediați pe nedrept.

Ulterior plecării de la „Socola”, Șaramet a fost trimis în judecată pentru fraudarea unui proiect de investiții din spital, iar Oprișanu este cercetat pentru că a făcut parte dintr-o rețea de trucat concursuri de angajare la Spitalul Județean Botoșani.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
3.3 ° C
3.3 °
1.6 °
68 %
2.7kmh
100 %
sâm
3 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
3 °
mie
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...