Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” are, începând din această dimineaţă, un nou manager. Este vorba despre Corneliu Prepeliță.
„Domnia sa este consilier juridic la Institutul de Psihiatrie Socola Iași. Timp de 16 ani a fost avocat în Baroul Iași, iar din anul 2015 consilier juridic al Institutului. Conform legislației în vigoare, domnia sa este numit manager interimar pentru o perioadă de 3 luni”, a transmis Consiliul Judeţean Botoşani.
Demisie după trei luni
Fostul manager al Spitalului Judeţean, economistul Corneliu Mihai, a decis să demisioneze după doar trei luni de mandat. Acesta a mers, în data de 20 iunie, la şefii CJ Botoşani şi i-a anunţat că nu vrea să mai continue. Luaţi pe nepregătite, aceştia l-au rugat să accepte numirea pentru încă 3 luni. În speranţa că economistul se va răzgândi, dar şi în disperare de cauză, şefii CJ au dat şi un comunicat, preluat de aproape toată presa, pentru a afirma că managerul va continua. Acest lucru nu s-a întâmplat, ba mai mult, l-a determinat pe Corneliu Mihai să plece cât mai repede de la conducerea celui mai mare spital. Luni, 8 iulie, a expirat şi preavizul acestuia.
Corneliu Mihai a invocat, în primul rând, problemele de sănătate, dar se pare că cel mai mult l-a deranjat situaţia actuală a medicilor din spital, dar mai ales a atitudinii corpului medical în criza cauzată de lipsa medicilor radiologi.
De asemenea fostul manager ar fi fost și vizat de un control al DNA făcut în urma unei sesizări, care, însă, nu s-a concretizat.
Criză din cauza medicilor radiologi
Corneliu Mihai a ajuns la conducerea spitalului într-o adevărată criză de imagine, dar şi de personal. Acesta a încercat să discute cu mai mulţi medici din spitalele din regiune, reuşind să şi obţină unele promisiuni. Din păcate, însă, acesta spune că atitudinea unei părţi a corpului medical din spital l-a făcut să nu mai continue.
Manageri urmăriţi de ghinion
Corneliu Mihai a preluat funcţia de manager de la medicul medicul Monica Adăscăliţei. Aceasta este cercetată penal de DNA după ce a fost acuzată că ar fi primit mită pentru a facilita o serie de transferuri în cadrul SJU.
Monica Adăscăliţei a preluat conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” în luna august a anului trecut, când unitatea sanitară se afla într-o situaţie de criză, în urma scandalului privind decesul în Maternitatea Botoşani a Alexandrei Ivanov, tânăra de 25 de ani care ajunsese la spital în stare gravă, dar a fost ignorată de medicul de gardă. Aceasta a mai condus frâiele sistemului sanitar şi în pandemie, când a preluat conducerea DSP.
Înaintea medicului la conducerea spitalului a fost, pentru scurt timp Angel Călin, care a fost eliberat din funcția de manager interimar al Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani pe data de 23 august de către președintele Consiliului Județean Botoșani, la 5 zile de la moartea Alexandrei Ivanov.
Angel Călin a preluat la rândul său funcţia de la economista Doina Caba. Aceasta a demisionat în urma unui protest organizat de angajaţii spitalului din cauza ameninţării tăierii unor sporuri. Ulterior, în luna decembrie, economista a fost şi ea reţinută, alături de medici şi angajaţi în cadrul celui mai mare dosar de corupţie care a zguduit Spitalul Judeţean. Suspecţii sunt acuzaţi că făceau angajări pe bani.
Corneliu Mihai a mai condus Spitalul Judeţean
Corneliu Mihai a condus Spitalul Județean ”Mavromati” până în 2019. Acesta s-a remarcat, în cei patru ani de management la SJU Botoşani prin investiţiile pe care le-a atras către spitalul judeţean în aparatură şi echipamente, unitatea sanitară fiind a treia ca mărime din ţară din punct de vedere al numărului de paturi. După aproape patru ani cât a stat la conducere, acesta a fost înlăturat în urma unor neînţelegeri politice în interiorul PSD, preşedintele CJ Costică Macaleţi l-a înlăturat pe acesta, spunând că nu este potrivit pentru spital, deşi iniţial îl reconfirmase la conducerea unităţii sanitare.
Ulterior acesta a condus, timp de lapte luni, UAMS din Flămânzi. În acel interval fostul manager de la Mavromati a demarat mai multe investiţii, cum ar fi conectarea la surse de apă curentă, canalizare, instalarea unui sistem de supraveghere şi securitate, a fost asfaltată parcarea unităţii, împrejmuită, au fost adăugate paturi la cele deja existente și s-a demarat un proiect pentru extinderea uneia dintre clădiri.
După ce a fost managerul Spitalului Judeţean Botoşani, Corneliu Mihai a preluat conducerea Spitalului de Pediatrie din Iaşi în luna iulie 2019. În decembrie 2020 acesta a fost schimbat din funcţie, la ordinul preşedintelui CJ Iaşi.