vineri, octombrie 18, 2024
AcasăNaționalAcuzaţii grave după bac-ul cu cele mai bune rezultate

Acuzaţii grave după bac-ul cu cele mai bune rezultate

Bacalaureat 2024 are cea mai bună rată de promovare din ultimii 10 ani, dar ministrul Educaţiei este acuzat că a făcut presiuni pentru subiecte mai uşoare.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Acuzații grave de imixtiune în grupurile de experți care au conceput subiectele de la Bacalaureatul 2024 și de presiune exercitate de conducerea politică a Ministerului Educației, cu scopul ca experții să scadă dificultatea subiectelor. Surse din Minister și din inspectorate județene au declarat pentru Edupedu.ro că, la solicitarea ministrului PNL Ligia Deca, cu o săptămână înainte de Bacalaureat, ar fi fost aduși în Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație – instituția-cheie din Minister care concepe toate subiectele de examene – profesori din exterior pentru a vedea subiectele secretizate, iar experților care au conceput subiectele li s-ar fi transmis de către directorul Marian Șuță să le arate subiectele, pentru a verifica dacă elevii din rural iau 5 „pentru a nu se mai întâmpla dezastrul de la simulare“. Ligia Deca neagă însă acuzațiile.

Rezultatele inițiale arată că la Bacalaureat 2024 este cea mai bună rată de promovare din ultimii 10 ani, iar 32% dintre cei care au promovat au avut medii între 9 și 9,49.

„Presiunea directă a fost de scădere a dificultății subiectelor, pentru că este an electoral, iar rezultatele de la simulare au fost prezentate în mod repetat în Centru ca model de: «așa ceva să nu se mai întâmple»“, au declarat pentru Edupedu.ro surse din cadrul Ministerului Educației.

Ligia Deca declarat că „Ministrul Educației nu are nicio implicare în ceea ce înseamnă procesul de elaborare al subiectelor. Procesul de elaborare este gestionat de Centrul Național Politici de Evaluare și colegul meu vă poate da detalii cu privire la acest proces. De asemenea, Comisia Națională gestionează ce înseamnă desfășurare a procesului de evaluare. Permiteți-mi să mărturisesc că și eu am văzut în presă diferite poziții ale cadrelor didactice care indicau mai degrabă un nivel mediu al subiectelor. Nu cred că elevii care au învățat bine au avut o problemă. Însă în același timp, dacă ne uităm la cifre, vedem că ele nu sunt mod semnificativ statistic, nici mai bune, nici mai proaste decât în ultimii ani. Deci, din punctul meu de vedere, la nivelul conducerii ministerului nu a existat niciodată o interferență cu procesul firesc de elaborare a subiectelor”.

Mai mulți profesori ar fi fost aduși de persoane din conducerea Ministerului Educației pentru a influența experții Centrului Național de Evaluare și Politici în Educație (CNPEE) care concep subiectele de la examene, cu scopul de a reduce dificultatea itemilor „astfel încât să le certifice că elevii iau peste 5“, conform surselor Edupedu.ro.

Din informațiile Edupedu, acești profesori externi centrului le-ar fi fost prezentați experților, înainte de examene, ca prezențe „necesare astfel încât să se asigure că pot să facă subiectele și copiii din rural“ și „ca să nu se repete ce s-a întâmplat la simulare”. Amintim că rezultatele de la simularea examenelor naționale au fost foarte slabe, iar conducerea instituției, în special politicienii, ar fi decis să ia și alte „măsuri” în afară de cele educaționale.

„E prima dată când un ministru face așa ceva. S-au stabilit nişte grupuri de lucru, aceasta a fost o imixtiune. Există proceduri interne ale CNPEE și secretizare, atunci când cineva umblă în sistem“, spun sursele Edupedu.ro. Potrivit acestora, până la urmă profesorii din exterior au văzut subiectele de examen, înainte de probe.

Implicaţii politice

Ministra Ligia Deca este membru PNL și întrebată dacă va candida la alegeri, a declarat că nu a luat încă o decizie.

Sorin Ion, președintele Comisiei de Evaluare Națională, este om politic, membru în conducerea PNL Dâmbovița, a candidat recent la alegerile locale pentru funcția de președinte de consiliu județean.

Zoltán Kallós, președintele Comisiei de Bacalaureat, este membru UDMR, secretar de stat în minister, a condus în premieră anul acesta Comisia Națională de Bacalaureat.

Anul acesta sunt 4 rânduri de alegeri, urmează cele parlamentare și prezidențiale, după cele locale și europarlamentare care au avut loc în iunie, iar presiunea pe subiectele de examene poate fi considerată o imixtiune politică pentru a avea rezultate mai bune la examene sau o admitere mai ușoară pentru elevi. Rezultatele inițiale ale Evaluării Naționale au fost publicate miercuri, 3 iulie și a urmat ieri anunțarea rezultatelor finale, apoi începe admiterea.

Secretarul de stat responsabil cu organizarea examenelor de Bacalaureat, Zoltán Kallós, a declarat pentru Edupedu.ro că nu a chemat niciun profesor să vadă subiectele Centrului și că „subiectele au fost gata, 10 variante, cu o săptămână înainte de bacalaureatul special. Nimeni nu le-a mai văzut, decât în dimineața probei, când au fost extrase”.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
3.8 ° C
4.6 °
3.8 °
69 %
0.2kmh
0 %
vin
11 °
sâm
11 °
Dum
12 °
lun
14 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Un banner de campanie care chiar se dovedește a fi util.

EDITORIAL

Aproape orice român știe că în țărișoara noastră, între școală și politică nu există o relație foarte prietenoasă. Astfel, generațiile născute în secolul trecut...

EPIGRAMA ZILEI

Fă-mă Doamne, ce n-am fost, Pădurar și șef de post, Proprietar de Ermitaj, Contabil la canotaj...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...