Un tânăr de 20 de ani din Botoșani a fost surprins conducând sub influența drogurilor, de Ziua Națională a Americii (n.r. – 4 iulie). Polițiștii de la Biroul Rutier l-au oprit pe bulevardul Mihai Eminescu pentru un control de rutină, dar lucrurile au luat o întorsătură neașteptată.
Testarea inițială a arătat indicii clare ale prezenței substanțelor psihoactive în organismul șoferului. Deși acest test nu este considerat probă legală, tânărul a fost dus imediat la spital pentru recoltarea de probe biologice care vor confirma sau infirma consumul de droguri.
Autoritățile continuă cercetările, tânărul fiind acum cercetat pentru infracțiunea de conducere sub influența substanțelor psihoactive. Aceasta este o reamintire dureroasă a riscurilor la care ne expunem atunci când ne urcăm la volan după ce consumăm substanțe interzise.
Comunitatea Declic a lansat o petiție prin care îi cere premierului Marcel Ciolacu să anuleze ordonanța de urgență 84/2024. Declic arată că prevederile OUG suspendă permisul șoferilor care cer să fie testați antidrog la INML. Șoferii fie acceptă să fie testați cu aparatele rapide, unde 1 test din 2 pozitive e fals pozitiv, fie rămân fără permis chiar și un an, până când sosesc rezultatele analizelor oficiale. 22.000 de oameni au semnat deja electronic petiția într-o singură zi de la postare. Ordonanța de urgență a fost adoptată de guvern vineri, 28 iunie, și a apărut deja în Monitorul Oficial.
De altfel, peste 1.000 de români care au fost „prinși” sub influența drogurilor în 2023 nu consumaseră, de fapt, substanțe interzise. Testările rapide pe care Poliția Română le-a făcut au fost confirmate de analizele la sânge în proporție de 62%. Restul – 1.111 – nu au scos la iveală prezența unor substanțe interzise. În aceste cazuri, dacă șoferii nu au mai fost acuzați și de alte fapte, au scăpat de urmărirea penală și au primit permisul înapoi.
În Botoșani, rata de cazurilor confirmate a fost de 47 la sută. Conform statisticii legiștilor, cele mai multe erori la testele rapide au fost pentru substanțele din categoria amfetaminei și a benzodiazepinelor – aproximativ patru din cinci probe au fost infirmate în laborator. Specialiștii explică și de ce. Există multe alte substanțe, folosite în mod uzual, care dau reacții fals pozitive. „Existența a numeroase substanțe care nu sunt incluse pe lista de substanțe interzise, dar care pot da reacții fals pozitive”, spun medicii.