Luna trecută, Cotinel Munteanu, un expert acreditat de Ministerul Culturii și angajat al Memorialului Ipotești, a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) în dosarul penal în care a fost acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la înșelăciune în formă continuată.
Munteanu a fost acuzat că a atestat în mod fals autenticitatea mai multor tablouri, susținând că ar fi fost create de pictori români renumiți precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ștefan Luchian și Theodor Pallady.
Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost înregistrat la Judecătoria Sectorului 5 pe 20 iunie, iar primul termen al procesului este programat pentru 12 septembrie a.c.. Reprezentanții PÎCCJ au confirmat că Munteanu a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 4 ani.
În dosarul de la Judecătoria Sectorului 5 s-au constituit părți civile și vătămate 13 persoane fizice și juridice, prejudiciul total fiind de 442.900 lei.
Clienţi păcăliţi cu tablouri falsificate
Primele informații despre acest caz au apărut în decembrie 2021, când PÎCCJ a anunțat desfășurarea a 10 percheziții la sediul unei instituții de cultură și la locuințele și sediile unor persoane fizice și juridice din București, Iași și Botoșani.
„În perioada martie 2020 – decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din București a comercializat tablouri falsificate, atribuindu-le în mod eronat unor pictori români celebri. Aceste tablouri erau însoțite de certificate de expertiză false, semnate de Cotinel Munteanu,” se arăta în comunicatul PÎCCJ. Aproximativ 200 de cumpărători au fost înșelați prin aceste practici.
Ulterior, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” s-a disociat de activitatea de expertizare desfășurată de Cotinel Munteanu. Printr-un comunicat de presă emis la acea dată, instituția de cultură a confirmat faptul că cel în cauză este angajat al unității, dar a precizat că „posibilele activități, așa cum au fost ele reținute în comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au fost efectuate în nume propriu, nu în calitate de angajat al Memorialului Ipotești”.