Situația financiară a Primăriei Municipiului Botoșani este învăluită în mister, iar reprezentanții instituției refuză să ofere informații.
De la jumătate lunii aprilie 2024, Primăria Botoșani are conturile blocate din nou din cauza datoriei pe care municipalitatea o are către lichidatorul Termica. În prezent instituția mai poate plăti doar salariile angajaţilor, deoarece, potrivit legii, nu pot fi blocate. Acestea sunt garantate, însă, doar pentru o perioada de 3 luni, conform legislației în vigoare.
Primăria nu oferă răspunsuri
Spre finalul lunii aprilie, primarul PSD Cosmin Andrei susținea că a făcut demersuri către Guvern și, la fel ca ultima dată când primăria a avut conturile blocate, acesta spera să primească sprijin de la București. De atunci, cei din primărie au evitat acest subiect.
La jumătatea lunii iulie 2024 ar urma să expire perioada în care angajații mai pot primi salariile, iar reporterii „Monitorul” au încercat în repetate rânduri să se informeze cu privire la situația actuală, însă reprezentanții primăriei refuză să ofere detalii în această privință.
Datorie de peste 100 de milioane de lei
Datoria din cauza căreia s-a ajuns la această situaţie este de aproape 108 milioane de lei. Primăria a mai fost într-o situaţie similară la sfârșitul anului 2022. Atunci, după ce conturile instituției au fost blocate, municipalitatea a obținut 50 de milioane de lei de la Guvern pentru a achita aproximativ jumătate din suma percepută de lichidator. În prezent, mai are de achitat 60 de milioane de lei, motiv pentru care conturile primăriei au fost blocate din nou.
Practic, la peste un deceniu de la închiderea Termica, municipalitatea are încă probleme din cauza societăţii. Acestea pleacă de la modul în care municipalitatea a preluat în 2010 patrimoniul Termica, pe care l-a predat noului operator, Modern Calor.
„Conturile Primăriei sunt blocate. Această situație a fost generată de domnul Cătălin Flutur și domnul Ion Diaconu, în anul 2010, când au fost transferate bunuri de la societatea Termica în patrimoniul Primăriei pentru a accesa un proiect. S-a ajuns la o datorie de 109 milioane de lei. Jumătate din valoarea acesteia am reușit să o plătim cu ajutorul Guvernului, prin alocarea financiară din fondul de rezervă”, a transmis primarul pe 17 aprilie 2024, după ce au fost blocate conturile.
Duel electoral din cauza datoriei către Termica
Acuzațiile nu s-au oprit aici, datoria de la defuncta Termica a constituit un motiv bun de dispută între fostul și actualul primar și în preajma alegerilor din 9 iunie. În cadrul unei ședințe de CL s-au încins, din nou, spirite între Cătălin Flutur și Cosmin Andrei. Aceștia s-au acuzat reciproc pentru datoria către lichidatorul Termica.
„Aceste datorii, pentru că nu am plătit baza, la fiecare 5-6 luni cresc cu 2 milioane de lei. 2 milioane de lei pentru ceea ce ați făcut cu Termica”, a declarat primarul Cosmin Andrei”, a declarat atunci primarul Cosmin Andrei.
Pe de altă parte, Cătălin Flutur a spus că „o să vă prezint exact situația cu Termica pentru că dumneavoastră chiar nu înțelegeți. În anul 2013, ați blocat, domnul Portariuc, dar dumneavoastră erați viceprimar, taxa a doua pentru Termica. Îți arăt cu documente. Nu trebuia să plătim acei bani, trebuia să plătim doar 1,8 milioane de euro. Am avut o înțelegere cu lichidatorul, în patru rate. Eu mi-am plătim rata în 2012, dumneavoastră ați refuzat să plătiți rata. În acel moment ați făcut jocul lichidatorului care s-a dus la suma respectivă. Creditul respectiv nu a fost făcut de Termica, a fost făcut de domnul primar Egner în anul 2003, astea sunt sumele de acolo”.
„Acești bani se duc la bugetul statului”
Flutur a continuat, argumentând că acești bani nu se pierd, ci se duc tot bugetul statului, și a susținut că situația ar fi fost ușor de rezolvat dacă s-ar fi respectat graficul de reeșalonare.
„Stați un pic, acești bani nu se duc nicăieri, acești bani se duc la bugetul statului. Este o chestie foarte simplă. Așa cum a dat cele 50 și ceva de milioane Ministerul Finanțelor și a doua zi i-a încasat, așa vor fac și de data asta. Tot invocați acea problemă cu Termica, dar pentru care este vina dumneavoastră, pentru că nu ați respectat graficul de reeșalonare, nu ați vrut”, a conchis Flutur.
Falimentul societăţii Termica a fost declarat în 2010
Termica, societatea de termoficare a Consiliului Local Botoşani, a intrat în faliment în 2010, cu datorii de peste 120 de milioane de lei. Atunci exista riscul ca oamenii racordaţi la sistemul centralizat să rămână fără căldură. În acest context autorităţile locale de la acea vreme au decis să închidă Termica şi să facă o nouă societate de termoficare, respectiv Modern Calor.
Patrimoniul Termica a fost preluat de municipalitate. În 2011, Lulu Dascălu, lichidatorul societăţii, a dat în judecată Primăria Botoşani, motivând că patrimoniul transferat către noua societate ar fi fost subevaluat. Mai mult decât atât, a reclamat că Primăria nu a predat la timp nici punctele termice, încasând bani din chirii, sume cuvenite, de fapt, fostei societăţi Termica, preciza lichidatorul. Lulu Dascălu a cerut în instanţă anularea facturii de transfer al patrimoniului Termica către Primărie, dar şi suma aferentă chiriei încasată de municipalitate de pe punctele termice. În total, Primăriei i se cereau în instanţă în jur de 16 milioane de euro.
În anul 2011, când lichidatorul Termica iniţia primele procese în instanţă, municipalitatea semna contractul pentru 45,2 milioane de euro, bani care au fost investiţi în reabilitarea sistemului de termoficare. Proiectul s-a încheiat în decembrie 2015.
Botoşaniul are unul dintre cele mai moderne sisteme de termoficare din ţară, însă acest lucru nu se reflectă în numărului clienţilor casnici. Modern Calor mai avea la finalul anului trecut 9.900 de clienţi casnici. Lipsa clienţilor casnici este compensată de instituţiile publice şi agenţii economici care au contracte cu Modern Calor.