spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeMagazinShaorma a ajuns pe masa europarlamentarilor

Shaorma a ajuns pe masa europarlamentarilor

Shaorma și kebabul au ajuns pe masa europarlamentarilor. Deputații trebuie să voteze dacă acestea pot fi preparate din carne congelată care a fost tratată cu fosfaţi. Substanţele chimice ajută la conservare, dar experţii spun că sunt dăunătoare sănătăţii. Totul a pornit de la un raport al Comisiei pentru Siguranță Alimentară din cadrul Parlamentului European. Responsabilul pentru acest raport a lămurit pentru Digi24 dacă un vot împotriva utilizării fosfaților în shaorma ar însemna cu adevărat dispariția acestui produs atât de popular nu doar în România, ci în toată Europa.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

„Adivitii alimentari pe bază de fosfați sunt interziși, cu mici excepții, în Uniunea Europeană încă din 2008. Asta nu a împiedicat dezvoltarea industriei fast-ood. Parlamentul European spune că în țările membre nu e verificată suficient de riguros implementarea legislației comunitare”, relatează Alexandra Albu, corespondent Digi24.

„Statele membre nu și-au respectat îndatoririle, iar acum Comisia Europeană vrea să permită folosirea acestor aditivi pe viitor. În loc să se asigure că firmele fac ceea ce ar trebui să facă, preferă să schimbe legislația”, spune Christel Schaldemose, Comisia pentru Siguranță Alimentară.

„Comisia parlamentară pentru siguranță alimentară citează un studiu din 2012 care arată că folosirea aditivilor pe bază de fosfați în preparate din carne crește riscul apariției unor afecțiuni cardiovasculare. Și mai există o capcană, acești aditivi rețin lichid, ceea ce înseamnă că ajungeți să cumpărați apă la preț de carne”, relatează Alexandra Albu, corespondent Digi24.

„Fosfații prelungesc durata de valabilitate a cărnii, adică o conservă pe termen mai lung. Pentru comercianți ar fi mai simplu, folosind acești aditivi, să se asigure că nu sunt transmise bacterii. Știm însă că sunt și foarte multe restaurante care servesc kebab făcut din carne proaspătă și în acest caz nu e necesară folosirea fosfaților”, spune Christel Schaldemose, Comisia pentru Siguranță Alimentară.

„Nu se va schimba nimic. Situația rămâne aceeași ca până acum, dar poate vom vedea mai multe țări respectând legislația europeană”, adaugă ea.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
1.6 °
0.6 °
75 %
1.6kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...