spot_img
joi, noiembrie 21, 2024
HomeLocalCare sunt beneficiile ceaiului de tei

Care sunt beneficiile ceaiului de tei

Ceaiul de tei nu este doar plăcut aromat, ci și extrem de sănătos, dacă este consumat cu moderație. Are efecte antiinflamatoare, antiseptice, antistres, sedative, sudorifice și emoliente.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Ceaiul de tei este cunoscut pentru beneficiile sale semnificative asupra sănătății și bunăstării generale. Printre acestea se numără efectele calmante și relaxante, care ajută la reducerea stresului și anxietății. Consumul regulat poate îmbunătăți calitatea somnului, fiind recomandat în special pentru cei care suferă de insomnie. De asemenea, ceaiul de tei are proprietăți antiinflamatoare, ajutând la reducerea inflamațiilor și a durerilor asociate cu diverse afecțiuni.

Pentru sistemul digestiv, ceaiul de tei poate fi benefic în calmarea durerilor de stomac, reducerea balonării și îmbunătățirea digestiei. De asemenea, acesta poate contribui la scăderea tensiunii arteriale și are efecte pozitive asupra sănătății sistemului respirator, ajutând la ameliorarea simptomelor răcelii și gripei. Fiind bogat în antioxidanți, ceaiul de tei contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și la întărirea sistemului imunitar. Totodată, compresele cu ceai de tei cicatrizează rănile, eczemele sau urmele lăsate de acnee, reduc ridurile și cearcănele.

În plus, unii specialiști susțin că teiul ar favoriza și grăbi creșterea părului, motiv pentru care se recomandă clătirea părului cu ceai de tei și masarea rădăcinilor firelor de păr de 2 ori pe săptămână. Teiul este una dintre plantele medicinale cu efecte diferite, în funcție de cantitatea în care este administrat. De exemplu, 1-2 căni de ceai de tei băute seara te pot scăpa de insomnie, însă 3-4 căni vor acționa ca un tonic pentru sistemul nervos, având efectul opus.

Cine nu poate bea ceai de tei

De asemenea, ceaiul de tei este interzis persoanelor care urmează tratamente medicamentoase, deoarece multe dintre substanțele din compoziția lui pot interacționa cu pastilele. Teiul împiedică absorbția fierului, prin urmare este interzis pacienților cu anemie cauzată de lipsa de fier. Nici gravidele și nici acele persoane cu probleme cardiace nu au voie să bea ceai de tei, deoarece infuzia subțiază sângele și poate cauza hemoragie sau accelerarea ritmului cardiac. Discută cu medicul tău înainte de a începe administrarea oricărui tip de remediu natural, în special ceaiul de tei.

Când sunt recomandate remediile din flori de tei

Datorită mucilagiilor (polizaharidelor) din compoziție, florile de tei reduc inflamațiile căilor respiratorii, spun fitoterapeuții. Remediile precum ceaiul de tei sunt recomandate ca sedative

nervoase, în cazul persoanelor care suferă de insomnii, cât și ca medicament expectorant, în cazul persoanelor cu bronșite. Florile de tei pot fi folosite și sub formă de băi și, pentru că au o acțiune sedativă, ele sunt recomandate și la copiii mici.

Cum se prepară ceaiul de tei

Infuzia se prepară dintr-o linguriță de flori de tei fără bractee (frunzele verzi care se află la baza lor) sau o lingură cu flori cu bractee, la o cană cu apă clocotită. Poți să bei 2-3 căni pe zi, de ceai de tei, îndulcit, dacă vrei, cu miere.

Planta trebuie să stea la infuzat în funcție de cât de puternică îți dorești să fie aroma, cu toate acestea, timpul recomandat este de 3 minute. Alte modalități suplimentare de a consuma teiul sunt: ceai răcoritor de vară cu gheață, miere de flori de tei, tinctură de tei, infuzie, mix cu alte ceaiuri, amestec pentru cadă pentru băi relaxante.

Când se recoltează florile de tei

Specialiștii spun că florile se recoltează de la tei în momentul în care două treimi dintre ele s-au deschis. Este important să lași florile la uscat, în straturi subțiri, într-un loc răcoros, ferite de lumina directă a soarelui.

Se consideră că ar trebui să profiți de aerul parfumat și să te plimbi în fiecare dimineață sau seară în preajma teilor înfloriți. Parfumul generat de prețioasele flori are rolul de a calma și a stabiliza starea de bună dispoziție. În plus, poate combate starea de anxietate, de a stimula secreția de neuroendorfine, ba chiar de a regla subtil anumite dereglări hormonale în special la femei.

Adăugarea ceaiului de tei în dieta ta este foarte ușor de făcut. Având în vedere că poate promova relaxarea și somnul, poate fi o idee bună să bei o ceașcă înainte de culcare. O poți savura ca atare sau cu o felie de lămâie și o linguriță de miere.

Ceaiul de tei are o multitudine de beneficii asupra sănătății, dar, în același timp, dacă suferi de una dintre afecțiunile amintite mai sus, și nu ești sigur dacă poți consuma ceai de tei, cere sfatul medicului tău specialist.

Bineînțeles, ceaiurile, în general, nu înlocuiesc vizita la medic.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-1.2 °
-2.8 °
75 %
2.2kmh
5 %
joi
-3 °
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...