Stațiunea Cheia este renumită pentru odihnă și tratament, accesibilă în toate anotimpurile. Aceasta este situată în sud-estul central al României, pe raza comunei Maneciu din județul Prahova, pe râul și depresiunea Teleajen, la poalele munților Ciucaș din formațiunea Carpaților Orientali, la o altitudine de 871 m și o distanță de aproximativ 60 km nord de Municipiul Ploiești, reședința județului Prahova.
Stațiunea Cheia se caracterizează prin presiune atmosferică relativ coborâtă, aer curat fără
praf și alergeni, bogat în raze ultraviolete, ionizare atmosferică substanțială. Este un loc ideal de odihnă și recreere pentru persoane care suferă de astenie nervoasă, suprasolicitare fizică și intelectuală, hipertiroitism benign, rahitism, dereglări de creștere juvenilă, anemii secundare. Oferta de cazare în Cheia este diversificată, cuprinzând hoteluri, vile și pensiuni.
Se pot vizita Mânăstirea Cheia (construită în 1770 din lemn și reconstruită în 1835 din
cărămidă; biserica este pictată de Gheorghe Tattarescu in 1837) și Mânăstirea Suzana din
apropierea stațiunii datată din secolul al XIX-lea.
Obiective religioase în Cheia
Mânăstirea Cheia – monument de arhitectură laică. Mânăstirea a fost întemeiată în timpul
domniei lui Alexandru Ghica, din inițiativa marelui vornic Mihai Ghica în anul 1835. Inițial
(1770) a fost construită din lemn, dar în 1777 a fost prădată și incendiată de turci. În incinta mânăstirii se află: Biserica Sf. Treime zidită între 1835-1839 de frații Iustin și Damaschin. De asemenea, se află și Paraclisul Adormirea Maicii Domnului construit în 1924-1927; Colecția muzeală – obiecte de cult bisericesc și Chiliile Mânăstirii care au fost restaurate în 1936, 1965 și 1986.
Stațiunea Cheia are un climat clasic de depresiune intramontană, tonic și stimulant, aer cu
ozonificare ridicată. Verile sunt răcoroase, temperatura medie în luna iulie este de circa 16°C, iar iernile nu sunt prea friguroase cu temperatura medie a lunii ianuarie ce atinge valoarea de -4°C. Temperatura medie anuală este de 6°C. Precipitațiile sunt moderate cu o valoare de 750- 800 mm anual; umiditatea aerului este relativ ridicată, peste 76% anual. Din păcate, asiguraţii şi pensionarii sistemului public de pensii din Botoșani nu pot beneficia de bilete de tratament prin Casa Județeană de Pensii (CJP). Distanța de la Botoșani până la stațiune este de aproximativ 6 ore (363 de km).