duminică, octombrie 6, 2024
AcasăLocalSuspecții din dosarul angajărilor pe șpăgi de la Spitalul Județean încep să...

Suspecții din dosarul angajărilor pe șpăgi de la Spitalul Județean încep să recunoască faptele

Unii dintre cei anchetați în dosarul angajărilor pe șpăgi de la Spitalul Județean încep să recunoască faptele. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție- Serviciul teritorial Suceava au sesizat ieri Tribunalul Botoșani cu al doilea acord de recunoaștere a vinovăției. Este vorba de acordul încheiat la inițiativa S. H., asistent medical coordonator Compartiment Oftalmologie, cercetată pentru două infracțiuni de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și luare de mită, reținute în concurs.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Potrivit unor surse judiciare, în cazul S. H. s-a stabilit o pedeapsa rezultantă de 2 ani și 5 luni închisoare sub supraveghere, cu un termen de încercare 3 ani, interzicerea unor drepturi printre care și dreptul de a deține funcția de asistent medical șef la Spitalul județean Botoșani și cea de membru al oricărei comisii de concurs din sistemul public de sănătate, pentru o perioadă de 3 ani, iar printre obligațiile instituite este și cea privind efectuarea muncii în folosul comunității 120 de zile.

Interesant este că aceasta a recunoscut infracțiunile de la început. Procurorii continuă să încheie acorduri cu inculpații care îndeplinesc condițiile și au săvârșit mai puține infracțiuni, după care anchetatorii vor finaliza investigațiile și vor întocmi rechizitoriul pentru ceilalți inculpați. În prezent, în cauză sunt cercetați 28 de inculpați, dintre care 23 sunt sub măsuri preventive. În acest context trebuie precizat că au fost prelungite controalele judiciare și față de Titiliuc, s-a prelungit arestul la domiciliu pentru 30 de zile, dar decizia instanței nu este definitivă.

Primul acord de recunoaștere a vinovăției a fost încheiat la începutul acestui an cu Dinu Caba, soțul fostului manager al Spitalului Județean Botoșani, Doina Caba. Acuzat de complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informalii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, Dinu Caba a încheiat un acord prin care i s-a stabilit o pedeapsă de 1 an închisoare cu suspendarea executării pedepsei cu un termen de supraveghere de doi ani. Acordul a ajuns la Tribunalul Botoșani, care urmează să verifice legalitate și eventual să-l respingă sau să-l aprobe.

Pe 13 decembrie 2023, procurorii DNA au efectuat 92 de percheziții în mai multe locații. „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, săvârșite în perioada 2018-2023, de către funcționari publici din cadrul unei unități spitalicești, în contextul fraudării unor concursuri de ocupare a unor posturi vacante. În cursul zilei de 13 decembrie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 92 de locații situate pe raza județelor Botoșani și Iași, din care trei sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediul județean al unui partid politic și domiciliile unor persoane fizice”, au transmis atunci reprezentanții DNA.

Ancheta procurorilor a arătat că, deși era criză de personal, concursurile de angajare se organizau doar când existau amatori să cumpere posturile. Pentru că exista cerere, „tariful” cerut aproape s-a dublat în patru ani. Corupţia din spital a fost demascată după ce anchetatorii au infiltrat un ofiţer sub acoperire. Potrivit DNA, Doina Caba ar fi adunat 80.000 de euro mită de la cei care s-au angajat ca asistenţi, brancardieri sau infirmieri la unitatea pe care o conducea. De la fiecare persoană care plătea ca să afle subiectele şi rezolvările de la concurs, i-ar fi intrat în conturi 8.000 de euro.

Investigatorul sub acoperire infiltrat în spital a adunat trei ani probe. Inclusiv convorbiri telefonice.

Candidat 1: Ca asistent…

Candidat 2: E între 7.000 și 10.000 (de euro – nr.). Și ca să intri îngrijitor, spălătoreasă este între 3.000 și 5.000. Sau 7.000. În ziua de azi nimic nu e pe gratis, mai ales un post la bugetari.

Interceptările convorbirilor: „Din geantă au sărit nu știu câte plicuri”

Anchetatorii DNA au, însă, în dosar, interceptările unor convorbiri care o acuză.

Candidat 1: „Coca (Coca-Stela Crâșmaru, directoare de îngrijiri – n.r.), într-o zi, urca scările și când a ajuns în capăt, sus, s-a împiedicat… I-a căzut geanta și din geantă au sărit nu știu câte plicuri. Le-a strâns repede, nu știa cum să adune plicurile.”

Medicii anchetați de DNA ar fi luat șpăgi de la asistentele care se angajau în ciuda afișelor cu citate motivaționale, lipite peste tot în spital. La percheziții, procurorii au găsit în casele doctorilor aproape 65.000 de euro.

În perioada anchetei, medicii bănuiți de luare de mită sunt suspendați din funcțiile de conducere. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, cei anchetați beneficiază de prezumția de nevinovăție.

10 ani de închisoare este pedeapsa maximă pentru faptele lor.

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
14.9 ° C
15.4 °
13.8 °
87 %
2.7kmh
77 %
Dum
15 °
lun
16 °
mar
20 °
mie
20 °
joi
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Fiecare aplică propriile metode pentru a atrage electoratul.

EDITORIAL

Nu cred să existe român normal la cap care să nu fi realizat că, la fel ca absolut toate instituțiile democratice ale țării și...

EPIGRAMA ZILEI

M-am întrebat într-o zi, Așa pe nepusă masă: „Cetatea Neamțului o fi Oare a șaptea casă”? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...