Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani și ai Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) au anunțat, astăzi, că transportul voturilor către Biroul Electoral Județean a fost ssuspendat.
„Personalul Ministerului Afacerilor Interne nu are acces în incinta în care sunt ținute materialele electorale, în care sunt ținute voturile, procesele verbale sau celelalte materiale electorale. De asemenea, personalul Ministerului Afacerilor Interne nu participă la numărarea voturilor, nu avem atribuții în acest sens. Avem atribuții în ceea ce privește siguranța transportului materialelor electorale de la secția de votare către locurile de depozitare și ne referim aici la Birouri Electorale sau la celelalte zone în care sunt depozitate aceste materiale.
Acele locații sunt sigilate și predate de către președinți sau de către reprezentanții Birourilor Electorale sau celelalte zone unde sunt depozitate, pe proces verbal. structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
Acea încăpere este sigilată, nimeni nu mai are acces în acea încăpere, și nici personalul Ministerului Afacerilor Interne, bineînțeles, până când aceste locații vor fi predate de către personalul Ministerului Afacerilor Interne către președinți, tot pe baza de proces verbal”, a spus Delia Nenișcu, purtătorul de cuvânt al IPJ Botoșani.
Potrivit Larisei Ocu, subofițer în cadrul Biroului de presă al IJJ Botoșani, jandarmii vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică până la finalizarea procesului electoral.
Erori descoperite în procesele verbale
Situațiile au apărut după ce la predarea documentelor către BEJ au fost descoperite mai multe erori în întocmirea proceselor verbale din secțiile de votare, erori care au apărut ca urmare a comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale. Erorile au necesitat corecturi, iar procesul de predare s-a întins destul de mult. La fel, sistemul informatic s-a blocat de câteva ori.
Din acest motiv, reprezentanții secțiilor de votare au ajuns să aștepte ore în șir în incintele BEJ pentru a preda documentele. La fel, forțele de ordine care asigurau paza transporturilor de la secții către BEJ se aflau în misiune de mai bine de 48 de ore, fiind epuizați fizic și psihic.
Măsuri cerute de preşedintele AEP
Precizările din partea structurilor MAI au venit în contextul în care Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a trimis luni o circulară către birourile electorale de circumscripție, cerându-le să ia toate măsurile necesare pentru a asigura desfășurarea neîntreruptă a procesului electoral.
În cazul în care birourile electorale decideau să întrerupă procedurile, acestea trebuiau să se asigure că toate documentele și spațiile de depozitare sunt predate în paza structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Circulara sublinia importanța luării acestor măsuri pentru a garanta siguranța materialelor și documentelor rezultate din alegeri, asigurând că integritatea acestora nu va fi compromisă.