A fost unul dintre cei doisprezece ucenici ai lui Hristos. Împreună cu Sfântul Apostol Filip și Mariami, sora acestuia, au fost prezenți în cetățile din Siria și Asia de Sus, vestind învățătura lui Hristos. Sfântul Vartolomeu a ajuns în Arabia, Persia și apoi în India, unde a întemeiat mai multe biserici. A ajuns apoi în Armenia, unde i-a botezat pe mulți, printre care și pe împăratul armean Polimie. Dar din porunca fratelui împăratului, Astiagis, a fost prins și i s-a tăiat capul. Creștinii au luat trupul sfântului și l-au îngropat cu cinste într-un sicriu de plumb și l-au aruncat în mare. Dar apa mării l-a purtat până în Insula Lipara, unde Episcopul Agathon, după o descoperire făcută în vis, l-a înmormântat cu cinste în biserică. După un timp, sfintele sale moaște au ajuns la Benevento, iar de acolo, la Roma.
Sfântul Luca al Crimeii
A fost doctor-chirurg, savant în medicină, profesor universitar, arhiepiscop și predicator de renume.
S-a născut în data de 27 aprilie 1877, a urmat medicina, devenind chirurg. S-a căsătorit cu Ana Vasilievna cu care a avut patru copii. Vreme de treisprezece ani, sfântul a lucrat în mai multe spitale de ţară. Pentru consultație, primea până la două sute de oameni pe zi și opera de dimineața până seara. A descoperit metoda anesteziei locale.
În pofida terorii regimului bolșevic, el a refuzat în mod categoric să facă operații fără a avea în sală icoana Maicii Domnului. La vârsta de numai 38 de ani sfântul Luca a rămas văduv, rămânând singur cu cei 4 copii ai săi.
Pentru dragostea și credința lui în Iisus Hristos, el a pătimit 11 ani de pribegie și suferințe în închisorile sovietice. Din mila lui Dumnezeu, el primește acceptul de a opera în spitalele din închisori. A fost exilat la peste 230 de kilometri dincolo de Cercul Polar de Nord, fiind lipsit de hrană și bătut cu sălbăticie de comuniști. Deși a orbit de ochiul drept din pricina bătăilor, el nu a încetat să creadă în Dumnezeu.
În anul 1946, trecând anii de condamnare, Sfântul Luca s-a întors în lume.
A fost numit arhiepiscop de Simferopol și Crimeea.
Sfântul Luca al Crimeii a trecut la cele veșnice în ziua de 11 iunie 1961 fiind canonizat în noiembrie 1996.
Preot Olivian SANDU