sâmbătă, octombrie 26, 2024
AcasăEditorialManevrele de campanie duc la alegeri greșite - Cătălin MORARU, redactor șef

Manevrele de campanie duc la alegeri greșite – Cătălin MORARU, redactor șef

Conform cercetărilor, foarte puțini oameni își schimbă opțiunea de vot în timpul campaniei electorale, mai puțin de 10%. E și normal să fie așa, după 35 de ani de minciuni, populism deșănțat și promisiuni neîndeplinite.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Campania electorală ar trebui să fie despre programe, dezbateri de proiecte, nu promisiuni. Adică alegătorii ar trebui să compare viziunile candidaților și apoi să decidă cu cine votează. Evident că nu e așa, votăm, mulți dintre noi în completă necunoștință de cauză, doar după poza candidatului sau, o greșeală imensă la alegeri locale, votăm un partid, nu un om.

Haideți că vedem despre ce nu s-a pomenit în campanie și importanța acestora.

Manevra cu comasarea alegerilor și sistemul electoral defect

Comasarea alegerilor a avut mai multe scopuri, nici unul declarat de partidele de la guvernare. Mai întâi, au trimis în derizoriu alegerile europarlamentare, foarte importante, că fără bani europeni România se închide. Scopul comasării a fost ca cei care votează candidații locali să pună ștampila pe partidul votat la locale și la europarlamentare. PNL și PSD nu au uitat scorul mare obținut de USR la europarlamentare și de AUR la parlamentare și fac tot ce pot pentru a scoate din circuit noii veniți (chiar dacă unii nu mai sunt chiar așa noi)

Apoi, mai este detaliul absolut caraghios că cei care câștigă la locale stau trei luni pe tușă, abia după aia primesc mandatele, ceea ce e o golănie fără margini, nu mai are rost să explic de ce.

Și rămâne sistemul electoral, cu alegeri la locale într-un singur tur, ce avantajează candidații în funcție. Sistem impus de guvernul liberal, atunci condus de premierul Ludovic Orban, între timp plecat la Forța Dreptei, care acum se plânge de asta. Mișcarea a împiedicat ca PSD – în urma alegerilor locale din 2020 – să devină un partid complet irelevant (Dragnea intrase la pușcărie, pesediștii erau debusolați și ajunseseră de râsul țării cu Dăncilă în frunte, secondată de Ciolacu). Manevra a venit de la Iohannis, aia cu stabilitatea e o poveste pentru proști, iar oamenii care au făcut mitinguri în stradă luni de zile contra guvernărilor Dragnea s-au simțit profund trădați de președintele lor, care probabil așa va rămâne în istorie, ca întemeietorul noului partid unic.

Manevra cu dezvoltarea

Dincolo se serbări, festivaluri și poze, realitatea în Botoșani e crâncenă. Sărăcie lucie, subdezvoltare, lipsă de utilități, lipsa investițiilor private, migrație masivă, mai mulți pensionari decât angajați, foarte mare ponderea angajaților din sectorul bugetar, educație precară pentru mai mult de jumătate din populația județului, stare de sănătate la fel. Indicatorii statistici sunt publici, pot fi consultați de oricine.

Nu văd cum se poate schimba ceva fără o strategie națională și o reformă administrativă care să urmărească micșorarea diferențelor. Iar asta nu se va întâmpla, cel mai recent indicator e cel cu banii investiți prin PNRR. Pe cap de moldovean din PNRR vin 380 de euro, în Muntenia suma e dublă, iar pe cap de ardelean suma primită prin PNRR e 4000 de euro.

Adică, trenul dezvoltării l-am cam pierdut, trebuie să încercăm să fugim mai repede, ca să ajungem pe cineva din urmă. Pe hârtie sună bine tot, dar le-a luat cam mult factorilor locali să își dea seama. Deși face politică de 20 de ani, Doina Federovici abia de vreo doi-trei ani spune că autostrăzile sunt pașaportul spre dezvoltare al județului.

Pentru că până acum nu a avut voie de la partid, de aia. Așa că atunci când Ciolacu a zis să nu-l jignim, că el nu e moldovean, era chiar sincer, știe exact cum e cu regiunea asta.

Dezvoltare nu înseamnă apă, gaz și canalizare. Asta e normalitatea. Nu e ceva excepțional că avem spital, heliport și școli renovate. În special echipa PSD încearcă să vândă gogoașa asta, iar primarul Cosmin Andrei face dezvoltare zilnic în municipiu. Din nou, nu cred că dezvoltare înseamnă flori, asfalt, curățenie. Asta iar e normalitatea, prin acțiunile sale primarul în funcție ne-a arătat de fapt că într-o lună jumătate, hai, maxim două, se putea repara aproape tot în Botoșani, se puteau curăța străzile de praf, planta flori, pus borduri, asfalt.

Noi am făcut o „agendă a cetățeanului”, gândind că alegerile sunt despre cei care votează, nu despre cei votați, și am adunat, cel puțin pentru municipiul Botoșani, problemele mai importante în percepția oamenilor. Demersul nostru nu prea a primit răspuns dinspre candidați, că sunt chestii concrete, importante, care necesită planuri, nu baliverne.

Iar dezvoltarea are nevoie de planuri, într-adevăr, și de sucit mâna la spate a celor din guvernul centralist de la București. Aici chiar nu am văzut idei sau soluții, iar pentru că nu există, soluția e candidatul în sine. El vine pe funcție și rezolvă tot. Pentru că are experiență în administrație (ce naiba o mai fi însemnând și asta), pentru că vine din mediul privat, pentru că e hotărât, pentru că iubește România și alte din astea simplu de priceput.

Manevra cu mersul la vot și votul util

Îndemnuri cu mersul la vot nu sunt din partea PSD și PNL, pentru că cele două partide au un electorat relativ stabil, care votează, iar sistemul de alegeri într-un singur tur îi avantajează pe cei deja în funcție. Imaginați-vă că locuiți într-o așezare de o sută de oameni, iar primarul e ales de voturile a 12 persoane. Cam așa se întâmplă la alegerile locale într-un singur tur. Moartea democrației.

Calculele celor din partidele mainstream sunt date peste cap doar dacă prezența la vot e ridicată. Românii, și nu doar ei, votează în general când cineva sau ceva îi enervează, așa cum a fost la ultimele europarlamentare, când enervantul a fost Dragnea. Procentul celor nehotărâți sau care nu merg la vot pare mare la aceste alegeri, iar tensiune în societate există, chiar prea multă.

Cei care ar putea profita nu prea au speculat asta. Prin alte părți, cei care au făcut așa ceva, chiar au câștigat. Pun aici un exemplu, un filmuleț pentru a scoate tinerii la vot la prezidențialele americane la care Donald Trump a pierdut. Puteți vedea clipul AICI.

O altă poveste auzită din ce în ce mai des este cea cu votul util. Adică nu are rost să votăm pe cineva care nu are șanse, că ne aruncăm votul aiurea. Este, evident, o prostie, dacă ar fi așa, nu ar mai fi apărut deloc partide noi pe scena politică.

Nu am scris pentru a îndemna lumea să iasă la vot. Dimpotrivă, cred că cei care nu pricep nimic din cum funcționează o primărie sau consiliul județean, ce poate și ce nu poate să facă un primar, ce rol are un parlamentar european, ar trebui să stea liniștiți acasă în ziua votului. Însă, din păcate, ei sunt cei care votează de fiecare dată. Iar cei care știu, stau acasă spunând că nu au cu cine vota. Singurul rezultat cert al acestui mod de acțiune este că cei care au stat acasă, nici peste patru ani nu vor avea cu cine.

 

 

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
13.8 ° C
13.8 °
13.6 °
36 %
4kmh
0 %
sâm
16 °
Dum
18 °
lun
18 °
mar
16 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

S-au luat măsuri pentru a nu exista discriminări în instituțiile statului printre consumatorii de cafea.

EDITORIAL

Cazul „Elisabeta Lipă” continuă să fie în prim planul vieții publice din Botoșani și nu numai, din două motive extrem de clare: notorietatea și...

EPIGRAMA ZILEI

În țara lui gură-cască Cum să nu trăiești tot rău Când arunci plasa săsească Și în loc, iei de Buzău... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...