sâmbătă, octombrie 26, 2024
AcasăLocalAlegeri cu miză uriaşă pentru botoșăneni. Cum şi unde votăm

Alegeri cu miză uriaşă pentru botoșăneni. Cum şi unde votăm

Duminică, 374.344 de botoșăneni sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi exprima opţiunile electorale pentru alegerile europarlamentare și locale. Secţiile de vot vor fi deschise între orele 7:00 şi 22:00.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoşănenii care vor veni duminică la urne vor primi câte cinci buletine de vot, pentru primar, Consiliul Local şi președintele Consiliului Județean, Consiliul Judeţean, consilieri județeni și pentru europarlamentari.

La alegerile locale, botoșănenii vor putea vota numai la secţia la care sunt arondaţi cu domiciliul sau cu reşedinţa, iar la cele europarlamentare vor putea vota în orice secție. Aceștia nu pot vota în țară cu paşaportul simplu, ci doar cu cartea de identitate sau un alt document echivalent. Elevii de la liceele militare care au împlinit 18 ani vor putea să voteze și cu carnetul de serviciu.

Votarea va începe la ora 7:00 şi se va încheie la ora 22:00, dar procesul se va putea prelungi, în mod excepţional, până la ora 23:59, în cazul în care mai sunt votanţi la rând. Botoșănenii trebuie să știe că orice neregulă poate fi reclamată direct preşedintelui secţiei de votare sau chiar la 112.

Secţiile de votare pot fi aflate pe internet

Botoșănenii care nu știu unde trebuie să voteze la alegerile locale din 9 iunie pot afla aceste informații de pe Registrul Electoral. Registrul electoral este un sistem informatic național de înregistrare și actualizare a datelor de identificare ale cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora pe secții de votare.

Accesând Registrulelectoral.ro botoșănenii afla secția de votare la care sunt arondați. Pentru a vedea acest lucru trebuie să introducă următoarele date: CNP – codul numeric personal, numele de familie, codul de verificare pe care îl vor vedea pe site.

În ce condiţii se poate solicita urma mobilă

Urna mobilă de vot se poate folosi doar în cazul alegătorilor din țară și va putea fi solicitată, printre alții, de către cei ce nu se pot deplasa din cauza unei boli sau invalidități, cei internați în spitale ori unele persoane arestate. Legea prevede că în aceeași urnă mobilă vor fi introduse atât voturile pentru alegerile locale, cât și cele pentru europarlamentare.

Pe lângă urna specială (mobilă), echipa formată din cel puțin doi membri ai biroului electoral trebuie să ducă la persoanele nedeplasabile toate materialele necesare votării, respectiv buletine de vot, ștampile, tușiere, pixuri. În raza unei secții de votare se utilizează o singură urnă specială, ea putând fi transportată numai de membrii biroului electoral al secției de votare, sub paza angajaților Ministerului Afacerilor Interne.

Cum se depune cerere

Pentru a putea vota prin intermediul urnei mobile, alegătorul nedeplasabil trebuie să depună o cerere la secția de votare la care este arondat. Cererile se pot depune prin mijloace electronice sau fizic, prin intermediul oricărei persoane. Apoi, cererile trebuie să fie datate și semnate olograf (de mână) de către alegătorul care solicită urna mobilă și trebuie să conțină numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, adresa imobilului unde se solicită urna specială, seria și numărul actului de identitate, numărul de telefon, dar și scrutinul sau scrutinele la care vrea să voteze.

Totodată, cererile trebuie să fie însoțite de copii ale oricărui act care certifică faptul că alegătorul e nedeplasabil. Cererile pot fi depuse la secția de votare competentă inclusiv în ziua votării. BEC recomandă ca depunerea cererilor în preziua alegerilor (sâmbătă) să se facă între orele 18:00 și 19:00, iar în ziua alegerilor, înainte de ora 14:00, astfel încât secția de votare să poată trimite, în timp util, urna mobilă de vot la adresa la care a fost solicitată.

Cine poate solicita urna mobilă

Potrivit unei hotărâri a Biroului Electoral Central (BEC), în categoria alegătorilor netransportabili, care pot solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei mobile, intră:

  • persoanele care nu se pot deplasa din cauză de boală sau invaliditate;
  • persoanele internate în spital, cămin pentru vârstnici ori alte așezăminte sociale;
  • persoanele reținute ori deținute în baza unui mandat de arestare preventivă ori asupra cărora s-a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu;
  • persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale.

Evidenţă electronică împotriva votului multiplu

Președintele Autorității Electorale Permanente a dat asigurări că este „imposibil acum să votezi de două ori” la alegerile locale și europarlamentare care vor avea loc duminică, 9 iunie. Toni Greblă a explicat că autoritățile sunt alertate în cazul în care există cazuri de vot multiplu și i-a avertizat pe cetățeni că este vorba despre infracțiuni pedepsite cu închisoarea.

Votanţii vor prezenta buletinul operatorului de calculator, care va introduce CNP-ul acestuia în baza de date. Imediat se va afişa dacă persoana nu a mai votat şi va fi indicat şi membrul din secţie pe a cărui liste figurează şi strada de domiciliu a votantului. Acesta va fi direcţionat către membrul din secţie, care îi va prelua cartea de identitate şi îi va oferi buletinele de vot şi o ştampilă cu menţiunea „Votat”.

Cum se votează corect

Votantul îşi va exercita dreptul de vot în una dintre cabinele amenajate în secţii, unde va intra singur. Excepţii pot fi făcute în cazul alegătorilor care, din diverse motive de sănătate, solicită ajutorul unuia dintre membrii secţiilor de votare, care îi pot însoţi în cabina de vot pentru a-i ajuta să-i exercite dreptul garantat de Constituţie.

După ce va ieşi din cabina de vot, va împături buletinele de vot cu ştampila de control la vedere şi va introduce fiecare buletin în urna destinată. Apoi va primi cartea de identitate pe care a fost lipit autocolantul ce arată că acesta şi-a exprimat opţiunea de vot. Orice încercare de fotografiere sau de filmare a opţiunii de vot, cât şi de publicare a acesteia, va fi pedepsită conform legii. Se pedepseşte şi orice încercare de şantajare sau de îngrădire a liberului arbitru asupra opţiunii de vot.

Procedura de votare nu diferă de cele folosite anterior. Opţiunea de vot valabilă se exprimă prin aplicarea ştampilei în interiorul patrulaterului unde sunt înscrise numele, partidul şi însemnul electoral al candidatului dorit. Botoşănenii pot să-şi exprime părerile critice sau pozitive pe buletine, fără a le fi anulat votul. Nu va fi declarat nul nici buletinul în care s-a aplicat o ştampilă pe un patrulater şi o a doua pe spaţiul liber şi nici cel cu o ştampilă aplicată de mai multe ori pe un singur patrulater. Este valid şi buletinul cu ştampila mai mult în exteriorul unui patrulater, dacă intenţia de vot este clară.

Comisia secţiei de votare este obligată să considere votul valid şi dacă votantul încurcă urnele sau împătureşte buletinul cu ştampila secţiei în interior, nu în exterior aşa cum cer normele.

În ce condiţii se anulează votul

Este considerat nul buletinul care nu corespunde cu cel aprobat de guvern, nu are ştampila secţiei de votare, cel fără ştampila „VOTAT” sau cu mai multe opţiuni exprimate în mai multe patrulatere, dar şi cel care nu are nicio opţiune de vot. În cazul în care se va crea aglomeraţie în secţiile de votare, preşedintele sau locţiitorul va dispune măsurile necesare pentru decongestionarea situaţiei.

Unde pot fi sesizate eventualele nereguli

Eventualele nereguli pot fi anunţate în primul rând preşedintelui secţiei de votare, Biroului Electoral de Circumscripţie (câte unul în fiecare unitate administrativ-teritorială) şi Biroului Electoral Judeţean (BEJ), la numărul de telefon 0231/518.201. Biroul funcţionează în cadrul Instituţiei Prefectului din Piaţa Revoluţiei, la parter. Neregulile electorale pot fi sesizate şi la 112.

În urma închiderii urnelor, partidele politice vor desfăşura numărători paralele, astfel că rezultatele parţiale ale alegerilor locale ar putea fi aflate până la miezul nopţii, sub rezerva că nu este vorba de date oficiale.

Pe ce perioadă îi punem în funcție pe aleși

Primarii și președintele CJ vor fi desemnaţi prin majoritate de voturi. Candidaţii la Consiliul Local şi Consiliul Judeţean vor fi desemnaţi în ordinea propusă pe liste, în funcţie de numărul de mandate atribuite fiecărui partid în parte, ţinând cont de voturile primite. Atât primarii cât şi consilierii locali şi cei judeţeni vor fi numiţi prin vot pe o perioadă de patru ani. Viitoarele alegeri locale vor avea loc în 2028.

Parlamentul European are 705 membri, iar mandatele acestora durează cinci ani, ceea ce înseamnă că viitoarele alegeri europarlamentare vor avea loc în 2029. Numărul deputaților din fiecare stat membru este stabilit în funcție de numărul locuitorilor din fiecare țară. România are 33 de deputați și din punctul de vedere al cifrelor reprezintă a șasea putere în putere în parlamentul european.

Publicitatea electorală este interzisă în weekend

La BEJ vor fi aduse, după ora închiderii votului, procesele verbale ale birourilor de circumscripţie, buletinele de vot nule, contestaţiile şi întâmpinările. Sacii cu buletinele de vot vor fi aduse la primării. De asemenea, circumscripţiile electorale vor transmite, în sistem informatic, procesele verbale, Biroului Electoral Central (BEC).

Campania electorală pentru funcţiile publice din județ și din Parlamentul European, începută cu o lună în urmă, se va încheia sâmbătă dimineață, 8 iunie, la ora 07:00, iar potrivit normelor în vigoare, cu 24 de ore înainte de alegeri, dar şi pe durata desfăşurării acestora sunt interzise publicitatea şi dezbaterile electorale. În plus, campania în audiovizual de va încheia în 7 iunie, la ora 7:00.

Mandate preluate în toamnă

În urma comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare s-a produs un dezechilibru în ceea ce privește preluarea mandatului. Mandatele nu vor fi preluate în luna iunie, ci după 27 septembrie, când se termina în mod normal mandatul celor aleși în 2020. Practic, în situația alegerii unui nou primar în urma votului din 9 iunie, acesta va sta pe tușă mai bine de trei luni, până la sfârșitul lui septembrie, când va putea să își preia mandatul.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
13.8 ° C
13.8 °
13.6 °
36 %
4kmh
0 %
sâm
16 °
Dum
18 °
lun
18 °
mar
16 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

S-au luat măsuri pentru a nu exista discriminări în instituțiile statului printre consumatorii de cafea.

EDITORIAL

Cazul „Elisabeta Lipă” continuă să fie în prim planul vieții publice din Botoșani și nu numai, din două motive extrem de clare: notorietatea și...

EPIGRAMA ZILEI

În țara lui gură-cască Cum să nu trăiești tot rău Când arunci plasa săsească Și în loc, iei de Buzău... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...