spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocalFost primar la un pas de puşcărie

Fost primar la un pas de puşcărie

Un fost primar al unei comune din județ riscă să ajungă în pușcărie, după ce a nesocotit decizia instanței de judecată. Este vorba despre fostul primar al comunei Stăuceni, Relu Valentin Burlacu, care a fost condamnat definitiv pentru distrugere, după ce a avariat cu intenţie maşina cumnatului său. Sentința definitivă a fost pronunțată pe 20 decembrie 2019, după o decizie a Curții de Apel Suceava, care a menținut de fapt condamnarea dispusă în primă instanță de Judecătoria Botoșani.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Potrivit deciziei magistraților, Relu Valentin Burlacu a primit o pedeapsă de un an de închisoare dar, întrucât el mai avea o condamnare la doi ani de închisoare cu suspendare pentru afaceri ilegale cu ţigări de contrabandă, instanţa a contopit pedepsele şi a rezultat o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare, magistraţii dispunând suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Astfel, Relu Valentin Burlacu a fost supus unui termen de supraveghere de patru ani, timp în care a fost nevoit să respecte o serie de măsuri şi de obligaţii stabilite de judecători.

În plus, potrivit deciziei instanţei, pentru a scăpa de puşcărie, el trebuia să-i plătească cumnatului daune materiale de 32.000 de lei, dar și cheltuielile de judecată. Pentru că nu a achitat decât 400 de lei din sumă, Judecătoria Botoșani a dispus revocarea suspendării și executarea pedepsei în regim de detenție. Hotărârea a fost contestată însă la Tribunalul, acolo unde se va da verdictul final.

Scuze demontate de judecători

În timpul procesului, Relu Valentin Burlacu a invocat faptul că nu a avut loc de muncă, că trebuie să mai plătească lunar o pensie de întreținere și că a avut probleme de sănătate care l-au împiedicat să muncească. Ba mai mult, el a adus și o adeverință prin care arăta că a nu a realizat venituri, că nu a deţinut animale şi nici bunuri mobile.

În plus, cei de la Serviciul de Probațiune au menţionat că l-au atenționat în mod constant să-şi îndeplinească obligaţiile civile, reamintindu-i-se posibilele consecinţe. Astfel, când au cântărit faptele, magistrații de la Judecătoria Botoșani au apreciat că acesta a manifestat rea-credinţă în repararea prejudiciului material, în condițiile în care termenul de supraveghere a fost destul de mare, de 4 ani, că fostul primar nu a efectuat toate demersurile în vederea găsirii unui loc de muncă și a „manifestat o rezistenţă constantă în privinţa creşterii motivaţiei pentru schimbare, a schimbării modului de gândire, în vederea depăşirii problemelor personale şi financiară”.

Obligaţii civile ignorate

Referitor la problemele medicale invocate, judecătorii au mai apreciat că acesta nu a făcut dovada că suferă de vreo afecţiune care să-l facă inapt total sau parţial pentru prestarea muncii pe întreaga perioadă termenului de supraveghere sau pe o perioadă însemnată a acestui termen, înscrisurile medicale depuse de acesta la dosar atestând doar că a fost diagnosticat cu un traumatism la mâna stângă în vara lui 2023.

Nu în ultimul rând, instanţa a remarcat că, deşi i s-au acordat mai multe termene de judecată pentru a-i da posibilitatea să facă dovada achitării obligaţiilor civile, fostul primar a achitat doar 400 de lei, „relevând o insuficientă conştientizare a gravităţii faptei pentru care a fost condamnat, a consecinţelor produse prin comiterea acesteia şi a importanţei reparării prejudiciului adus părţii civile”.

„Respectarea legii şi a dispoziţiilor unei hotărâri judecătoreşti definitive însă, nu este o opţiune, ci o obligaţie – inclusiv în raport de achitarea obligaţiilor civile, iar atitudinea intimatului denotă faptul că acesta a eşuat în a valorifica actul de clemenţă de care a beneficiat din partea instanţei, atunci când s-a dispus faţă de acesta suspendarea executării pedepsei executarea pedepsei”, au mai punctat judecătorii.

Scandal pornit după o avarie la conducta de apă

Fost întreprinzător particular, Relu Valentin Burlacu a devenit primar în vara lui 2016, după ce a candidat din partea Partidului Social Democrat. La scurt timp de la preluarea mandatului, în septembrie 2016, el a avut un conflict cu un cumnat de-al său, Paul Ţurcanu, din cauza unei avarii la conducta de apă care alimenta farmacia celui din urmă. În acel conflict, fostul primar a izbit intenționat cu camionul autoturismul Skoda al cumnatului. Cazul a intrat în atenţia poliţiştilor, iar un an mai târziu Relu Valentin Burlacu a fost trimis în judecată pentru distrugere. Procesul s-a judecat mai întâi la Botoșani, după care dosarul a fost analizat și de Curtea de Apel.

Condamnat şi pentru alte fapte

Isprava nu este singulară. În februarie 1998, Relu Valentin Burlacu a fost condamnat de Judecătoria Botoşani la trei luni închisoare pentru vătămare corporală, iar în februarie 2003 la doi ani închisoare cu suspendare pentru distrugere. Asta după ce a intrat cu camionul în casa unui sătean, tot în scop de răzbunare. Ulterior, el a fost trimis în judecată şi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism pentru sprijinire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la contrabandă, după ce s-a apucat de afaceri cu ţigări.

Găsit vinovat, el a primit în 2018 o pedeapsă de doi ani închisoare, magistraţii dispunând suspendarea executării pedepsei. În urma sentinţei, el şi-a pierdut mandatul de primar şi a părăsit administrația locală. Dar și viața politică.

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
1.6 ° C
2.6 °
1.1 °
77 %
8.6kmh
72 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...