spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomePrima PaginăSubprefect în război cu poliţia

Subprefect în război cu poliţia

Un actual subprefect se războiește în instanță cu polițiștii, pe care îi acuză de un posibil abuz. Situația a plecat de la un eveniment în trafic, care nu a fost clarificat nici până în prezent. În schimb, cazul a fost cercetat de Biroul de Control Intern și nu au fost constate abateri din partea polițiștilor. 

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Împrejurările sunt oarecum bizare în condițiile în care subprefectul reprezintă acum interesele Ministerului Afacerilor Interne. În plus, la momentul incidentului deținea funcția de președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică, iar atunci polițiștii au fost nevoiți să plece în urmărirea mașinii condusă de actualul subprefect.

Probleme apărute după o depăşire neregulamentară

Întâmplarea s-a petrecut pe 23 aprilie 2022, în sâmbăta de dinaintea sărbătorilor pascale, când Cristina Breșug, pe atunci consilier județean PSD și președinte al ATOP, se afla la volanul unui autoturism Mazda CX5 și se îndrepta dinspre Botoșani spre Baisa, pe drumul european E58. Om de afaceri, Cristina Breșug circula spre Cabana „Stejarul”, acolo unde își are sediul social și firma controlată de ea.

Pe traseu, însă ea ar fi efectuat în mod neregulamentar manevra depășirii unui alt autoturism, în raza de acțiune a indicatorului „depășirea interzisă”, cu încălcarea marcajului longitudinal continuu, simplu, care desparte sensurile de mers, abatere care a fost surprinsă de un echipaj de poliție care venea din sens opus.

În această situaţie, agenţii de poliţie au procedat la efectuarea semnalului de oprire regulamentară, fiind folosite semnalele acustice și luminoase din dotarea autospecialei, cât și a brațului stâng al agentului constatator. În schimb, Cristina Breșug nu a oprit la semnal, motiv pentru care echipajul de poliție a pornit în urmărirea ei, până în spatele Motelului „Stejarul”.

Plângere depusă împotriva poliţiştilor

Aici au urmat mai multe discuții în cadrul cărora Cristina Breșug a negat faptul că ar fi efectuat acea depășire neregulamentară, că la revenirea pe bandă se situa în dreptul liniei discontinue și ar fi refuzat în primă fază să ofere documentele, afirmând în fața polițiștilor că le va înmâna numai după ce aceștia vor părăsi proprietatea privată.

La final, însă, Cristina Breșug, care deținea și la acea dată funcția de președinte ATOP, a fost sancționată contravențional, iar ca măsură complementară polițistul a dispus și reținerea permisului în vederea suspendării dreptului de a conduce.

Ulterior, aceasta a contestat procesul verbal la Judecătoria Botoșani și chiar a depus o plângere la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) împotriva polițiștilor pe motiv că măsura reținerii permisului de conducere și a documentelor sale şi ale maşinii,  pe o durată de aproximativ o oră, a fost nelegală și abuzivă, că nu era niciun motiv pentru care ar fi fost necesar ca maşina poliţiei să treacă de cele două rânduri de porți, să intre cu girofarul pe proprietatea sa privată și, totodată, să refuze să părăsească imobilul.

Mai mult, a precizat că lipsirea de actele de identitate, fără nicio justificare, i-a creat o reală stare de temere, fiind astfel privată de dreptul de a conduce, în condițiile în care, fiind în sâmbăta înaintea sărbătorilor pascale, avea nevoie stringentă să se deplaseze pentru supervizarea magazinelor, fiind ziua în care se cumpărau cele mai multe produse.

Intervenţie filmată de poliţişti

Plângerea sa a ajuns la conducerea de atunci a IPJ, care a dispus efectuarea unor cercetări. Doar că, singurele ilegalități constatate au fost cele comise tocmai de Cristina Breșug.

„A fost depusă o sesizare împotriva polițistului care a constatat fapta, însă, în urma verificărilor efectuate prin Biroul Control Intern, nu au fost constatate abateri. Mai mult decât atât, toată intervenția a fost filmată cu  echipamentul body-cam al polițistului”, a precizat Delia Nenișcu, purtătorul de cuvânt al IPJ Botoșani.

Vină dată pe un semn de circulaţie rupt în urma unui accident

În schimb, la Judecătorie procesul deschis a mers mai departe, Cristina Breșug sperând să scape de sancțiune și să obțină revocarea măsurii privind suspendarea dreptului de a conduce. Deși a susținut inițial că nu a încălcat normele rutiere, la un moment dat s-a invocat că pe direcția  Botoșani – Suceava, înainte de Motelul „Stejarul”, exista un indicator cu „depașirea interzisă”, care ar fi fost rupt ca urmare a unui accident auto la ultima zăpadă din anul 2022 și până l-au schimbat cei de la Drumuri a durat o perioadă de vreo două luni, respectiv până pe 10 iunie 2022, când cei de la drumuri au pus alt indicator și au refăcut și marcajul longitudinal de la axul drumului.

Așa că instanța a solicita și un punct de vedere de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, care a trimis un răspuns fără echivoc – „în zona indicată, DN 29, km 32+700, este interzisă depășirea tuturor autovehiculelor”.

Mai mult, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași, prin Secția de Drumuri Naționale (SDN) Botoșani nu a fost informată de către Poliția Rutieră sau de către participanții la traficul rutier cu privire la producerea unui eveniment rutier și nici nu a fost constatată distrugerea indicatorului rutier menționat.

„Modificarea marcajului rutier în zona DN 29, km 32+660 – 32+700, a fost executată în data de 7 iunie 2022, numai pentru sensul Suceava – Botoșani și a constat în desființarea marcajului discontinuu (9/3) și repoziționarea indicatorului rutier la km 32+700, dreapta. Modificarea marcajului rutier în zona indicată a fost realizată la solicitarea reprezentanților Inspectoratului General al Poliției  – Serviciul Poliție Rutieră Botoșani în cadrul reviziilor comune realizate. Marcajele rutiere erau vizibile la data și zona indicată, această restricție fiind menținută de existența marcajului rutier continuu valabil pentru sensul de mers Botoșani – Suceava, fapt evidențiat și de organul constatator”, se menționează în răspunsul CNAIR.

Plângere respinsă în instanţă

Cum polițiștii au pus la dispoziția instanței inclusiv imaginile surprinse cu echipamentul body-cam, judecătorii au respins plângerea formulată de Cristina Breșug și au menținut procesul verbal întocmit de polițiști, implicit sancțiunile aplicate de aceștia.

„Chiar dacă indicatorul <<depășire interzisă>> ar fi fost rupt temporar, există un alt semn care trebuia să fie respectat la efectuarea depășirii și anume marcajul continuu longitudinal de la axul drumului, care are aceeași semnificație ca și indicatorul <<depașire interzisă>>”, a motivat judecătorul, care a considerat că fapta există, că polițistul a acționat corect, a făcut o justă apreciere a gradului de pericol și că fapta contravențională a fost corect sancţionată, iar procesul – verbal legal întocmit.

Am acționat ca oricare conducător auto”

Cristina Breșug a formulat apel, iar acum dosarul este pe rolul Tribunalului. Și, cu toate că pe data de 12 aprilie a.c. a preluat mandatul de subprefect și a fost învestită în funcția de reprezentant al Guvernului în teritoriu, ea nu a renunțat la proces.

„Eu am transmis totul Judecătoriei. Punctul meu de vedere îl găsiți la dosar. Am acționat ca oricare conducător auto. Poliția are un punct de vedere, noi ca și conducători auto putem avea alte puncte de vedere. A fost o depășire la limita între linia discontinuă și continuă. Eu consider că nu am depășit linia continuă, poliția consideră că am tăiat puțin linia continuă în momentul în care am revenit pe banda mea de mers”, a spus Cristina Breșug, care a adăugat că „faptele sunt aceleași indiferent că sunt eu subprefect sau nu sunt”. Următorul termen de judecată ar fi pe 14 iunie, dată la care a fost citat pentru a fi audiat un martor în proces,

Cristina Breșug este la bază inginer agronom și inginer tehnolog de industrie alimentară și a activat până acum în domeniul privat, fiind administratorul carmangeriei Stejarul, o facere moștenită de la tatăl ei. Cu trei mandate de consilier județean la activ, ea a preluat, anul trecut, și conducerea organizației municipale de femei PSD Botoșani, după ce timp de mai bine de trei ani a fost președintele ATOP.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
5.7kmh
100 %
vin
1 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...