Mai multe legume și fructe cumpărate din trei supermarketuri diferite din Iași, atât de la producători români, cât și de import, au trecut prin filtrul Greentest, un dispozitiv portabil care măsoară conținutul de nitrați în doar 3 secunde.
Cu excepția unor mici valori mai ridicate, culmea, asta la roșiile bio, din Spania, majoritatea rezultatelor au fost neașteptat de bune. Totuși, merită menționat faptul că aparatul nu este încă omologat pe teritoriul României, și că este destinat doar uzului casnic.
Rezultate nesperat de bune după un experiment al redactorilor ZdI. Mai multe legume și fructe din trei supermarketuri diferite din Iași, atât de la producători români, cât și din import, au indicat valori atât de mici de nitrați, încât erau nedetectabile. Analiza a fost realizată cu ajutorul unui Greentest, un dispozitiv portabil care măsoară nivelul de nitrați în aproximativ 3 secunde. Totuși, este important de menționat că aparatul nu este omologat pe teritoriul României și este destinat doar uzului casnic. Dar, omologat sau nu, am reușit să ne facem o părere despre produsele pe care le consumăm mai des și, totodată, am eliminat unele mituri legate de fructele sau legumele bine crescute sau cele însoțite de certificate bio.
Testul fructelor
Pentru început am ales, la întâmplare, trei mari retaileri din Iași – Carrefour, Mega Image și Lidl, și am mers la cumpărături. Astfel, din fiecare magazin am selectat câte șase produse, respectiv trei din categoria fructelor, precum mere, pere și piersici, și alte trei din sectorul de legume, respectiv roșii, castraveți și ardei, produse atât din cultură convențională, cât și bio. Și a început testarea! Un demers la care a participat și conducerea Ecopiața Iași, care deține un astfel de aparat și, ce-i drept, pe care îl folosește destul de des. Unele rezultate l-au surprins chiar și pe acesta.
Primul produs testat a fost o pară din Africa de Sud, din cultura convențională. Rezultatul, sub 30 de miligrame pe kilogram de nitrați. Desigur, la fel ca noi, poate vă întrebați ce înseamnă asta. ”Înseamnă că sunt atât de mici valorile, încât aparatul nici nu le detectează. Deci, para a ieșit foarte bine!”, ne explică directorul Ecopiața Iași, Radu Botez. Al doilea produs testat a fost o piersică din Spania. Din nou, rezultate bune: ”La piersică ne arată că norma este de 60 de miligrame/kilogram. Surprinzător, sunt bune! Mai mic de 30.” Aceleași rezultate s-au regăsit și la merele cumpărate din cele trei supermarketuri diferite, unele de la producători români, iar altele de import, din Polonia.
Continuarea în Ziarul de Iaşi.