La începutul acestei săptămâni, la Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” din Iași a avut loc primul transplant de ficat de la un donator viu. Este primul astfel de transplant efectuat în spațiul românesc, în afara centrelor din București și Chișinău.
Potrivit Ziarul de Iaşi, medicii au explicat că transplantul de ficat de la un donator viu implică două operații: prima constă în recoltarea a 50-60% din ficatul donatorului, în acest caz sora pacientei, cu o boală hepatică în stadiu avansat, iar a doua constă în transplantarea acestuia în locul ficatului bolnav al pacientei, care altfel nu ar avea nicio șansă la viață.
Dr. Dragoș Zamfirescu, doctor în științe medicale și medic primar în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, afirmă că, din punct de vedere tehnic, o astfel de operație dublă este mult mai complicată decât un transplant de ficat de la un donator aflat în moarte clinică. În lumea chirurgiei generale, un transplant de la donator viu este considerat vârful performanței pentru o echipă chirurgicală și un serviciu de transplant. De asemenea, din punct de vedere uman, această situație este extrem de încărcată emoțional. Donatorul decide să-și ajute semenul, în acest caz sora sa, conștient de faptul că va pierde peste jumătate din ficatul său, și că există un risc de 1% să-și piardă viața.
„Doresc să felicit colectivu”
„Doresc să felicit colectivul Clinicii de Chirurgie Hepato-bilio-pancreatică și de transplant hepatic condus de domnul Profesor Dr. Cristian Lupașcu, atât pentru cele peste 50 de transplanturi de ficat „clasice”, dar și pentru premiera de luni.
Fiind, totuși, primul caz de acest fel de la Iași, o mare parte a timpilor operatori principali au fost efectuați de către domnul Profesor Dr. Vlad Brașoveanu de la Institutul Clinic Fundeni din București. Și, pentru că împreună formăm o echipă sudată în peste 150 de transplanturi living, am contribuit și eu la momentul reparării microchirurgicale a arterei hepatice care, în astfel de situații, este de dimensiuni mici și necesită folosirea de microscop operator, instrumente și tehnici de microchirurgie”, a declarat Dr. Dragoș Zamfirescu.
În timpul celor 30-40 de minute de operație microchirurgicală, Dr. Dragoș Zamfirescu a fost asistat de o echipă de chirurgi plasticieni condusă de Conf. Dr. Mihaela Pertea, Șefa Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă de la același spital. Starea de sănătate a celor două paciente este bună, iar Dr. Dragoș Zamfirescu speră ca medicii de la Spitalul Sfântul Spiridon să realizeze în mod regulat astfel de operații la Iași.