Județul Botoșani riscă din nou să rămână fără depozit ecologic pentru deșeuri din cauza abaterilor înregistrate în incinta gropii de gunoi de la Stăuceni.
Bomba a explodat astăzi în cadrul ședinței Colegiului prefectural, după ce Cristina Kashyap, șefa Gărzii de Mediu Botoșani, a precizat că, în urma controalelor organizate la Stăuceni după incendiul izbucnit săptămâna trecută, Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu va solicita Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni.
Mai direct spus, groapa de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Neconformităţi descoperite de Garda de Mediu
Garda de Mediu Botoșani va formula această solicitare către APM după ce a fost verificat amplasamentul și au fost descoperite mai multe neconformități în urma cărora a fost aplicată și o amendă de 80.000 de lei.
„S-a trimis către Agenția pentru Protecția Mediului o notificare în vederea suspendării autorizației integrate și s-au stabilit măsurile pentru remedierea neconformităților constatate și s-a aplicat sancțiune. În momentul în care operatorul economic nu respectă mai multe condiții din autorizația integrată se propune notificarea în vederea suspendării”, a spus Cristina Kashyap.
„Operatorul economic nu respectă nici normativul de depozitare, nici autorizația de mediu”
Reacția comisarilor de mediu a venit după ce a ieșit la iveală exploatarea neconformă a deșeurilor, pe zone mult mai mari decât prevede autorizația, instalația de captare a gazului metan nu era exploatată corect, iar alunecările de teren semnalate în urmă cu aproape trei ani nu au fost remediate. Problemele au fost constatate în condițiile în care autorizația integrată de mediu a fost actualizată anul trecut.
„Se demonstrează că operatorul economic nu respectă nici normativul de depozitare, nici autorizația de mediu. Nu face acoperirea cu pământ, lucrează pe un front activ mult mai mare decât îi permite legislația, dacă în legislație este 2.500 – 3000 de metri pătrați, el lucrează pe 11.000 de mp. De exemplu, există un front activ de anul trecut care nici acum nu este acoperit cu pământ. Avea probleme la instalația de captare gaz, a verificat cam 300 de metri de instalație , pe 6 metri erau fisuri de gaz. Ca urmare a incendiului, un puț care captează gaz a fost compromis în totalitate. Aceste intervenții nu erau trecute în registrul pe care el este obligat să-l completeze și să anunțe Agenția de Mediu”, a explicat Cristina Kashyap.
„E un dezastru acolo”
Această descriere l-a pus în gardă pe prefectul județului, care a cerut mai multe lămuriri. „E un dezastru acolo, din ce spuneți dumneavoastră…Consiliul Județean ce spune despre acest dezastru? E o situație de urgență pentru noi, pentru județul Botoșani…”, a spus prefectul Sorin Cornilă.
În replică, Eugen Mateciuc, directorul APM Botoșani,a precizat că este prematur să se vorbească de o suspendare a autorizației de mediu, însă, dacă acest lucru se va întâmpla, atunci lucrurile ar putea deveni grave.
„În urma incendiului de la Stăuceni, am primit o informare de la Garda de Mediu, cu mai multe măsuri care sunt în termenul de derulare. Această informare nu ține loc de notificare în vederea suspendării autorizației de mediu. Așteptăm notificarea după ce acele măsuri nu sunt rezolvate. Într-adevăr, situația poate deveni critică, dacă operatorul nu își rezolvă problemele care sunt trasate prin acele măsuri”, a spus Eugen Mateciuc.
Probleme din cauza incendiilor
Pe 22 mai a.c., în interiorul depozitului ecologic de deșeuri de la Stăuceni a izbucnit un incendiu care a afectat o suprafață de aproape 1.000 de metri pătrați și aproape 10 tone de deșeuri. Trei echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani au intervenit cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă. Cauza izbucnirii incendiului a fost autoaprinderea. La fața locului au ajuns și specialiști ai Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani și ai Agenției de Protecție a Mediului Botoșani.
Depozitul de deșeuri de la Stăuceni a ajuns în atenția opiniei publice în urmă cu circa cinci ani, din cauza unor neconformități descoperite în urma incendiilor. Ba mai mult, în 2022 a riscat și atunci să rămână fără autorizație de mediu, tot din cauza neconformităților. Cu toate acestea, anul trecut Consiliul Județean (CJ) Botoșani, în subordinea căruia funcționează CMID Stăuceni, a decis prelungirea cu încă patru ani a contractului încheiat cu societatea Diasil Service SRL Suceava pentru administrarea depozitului.
Depozit făcut cu fonduri europene
Depozitul de deșeuri de la Stăuceni a fost realizat cu fonduri europene și a presus tocmai respectarea tuturor normelor de mediu. Lucrările au început în 2012 și au durat aproape trei ani. Totul a costat aproape 10 milioane de euro, aici fiind incluse și costurile pentru închiderea fostelor platforme de gunoi neecologice. În 2016, în urma licitației organizată de CJ, afacerea nou-nouță cu gunoi a fost preluată de Diasil Service SRL, care nu ar fi fost în stare să o gestioneze.
În 2019, după numai trei ani de la punerea în funcțiune, în incinta depozitului a avut loc un incendiu, care a fost stins după două zile. Focul ar fi izbucnit, potrivit pompierilor, din cauza autoaprinderii materialelor depozitate acolo, pe fondul inexistenței instalației de captare a gazului. Ulterior, verificările au scos la iveală că operatorul ar fi început depozitarea deșeurilor din colțul opus față de cum fusese menționat în regulamentul de administrare a depozitului. Din acest motiv, apa pluvială rezultată în urma ploilor, care în mod normal trebuia dirijată printr-o serie de by-pass-uri direct în canalizare, a ajuns să se adune în depozit împreună cu levigatul din deșeuri.
În plus, pentru a se evita montarea unei instalații de captare a gazelor, care era obligatorie la o anumită înălțime a stratului de deșeuri, operatorul ar fi întins gunoaiele pe toată suprafața celulei.
Probleme cu levigatul
În 2020, levigatul din corpul depozitului a început să se scurgă în rigola perimetrală și a ajuns în pârâul Burla. Comisarii de mediu au trasat de fiecare dată măsuri de intrare în legalitate. Doar că, în loc să dispună extragerea levigatului, CJ a preferat să cumpere o serie de instalații, prin care și o stație de osmoză inversă, în ciuda randamentului scăzut. Problemele cu levigatul s-au suprapus pe o altă situație mult mai gravă. Din cauza unor alunecări de teren care au apărut în adâncime, digul estic al celulei de depozitare a suferit o serie de tasări și fisuri.
Situația a fost descoperită cu ocazia unor lucrări de monitorizare și ajuns inclusiv în atenția Gărzii de Mediu, care a dispus luarea unor măsuri urgente pentru evitarea unui accident ecologic.
CJ a alocat și banii necesari realizării lucrărilor de consolidare, inclusiv în suplimentarea instalațiilor de tratare, dar cei de la Mediu au considerat de fiecare dată că întreaga problematică ar fi fost generată de exploatarea necorespunzătoare a depozitului. De altfel, și în iunie 2022 a izbucnit un incendiu la depozitul ecologic de deșeuri de la Stăuceni. Atunci, suprafața afectată a fost tot de 1.000 de metri pătrați.
Vrei să scapi de întrebarea arzătoare, eu cu cine votez la Europarlamentare?
Institutul Universitar European a lansat o nouă versiune a renumitei sale aplicații de consiliere de vot, care te ajută să vezi exact ce partid se aliniază cu principiile tale. Cum poţi face asta?
Accesezi linkul- https://euandi.eu/en, selectezi ţara şi apoi apeşi butonul pentru a începe chestionarul. Ulterior trebuie să bifezi care este poziţia ta faţă de afirmaţia pe care o citeşti. La final vei şti exact care este partidul pe care să-l votezi.