România este campioană atunci când vine vorba de numărul tinerilor care nu fac nimic. Proporția tinerilor fără ocupație din țara noastră este aproape dublă față de media europeană.
De cele mai multe ori, pentru a descrie categoria de tineri care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare se folosește termenul NEET (neither in employment nor in education and training). Mai exact, termenul vizează categoria de vârstă 15 și 29 de ani.
Cele mai recente statistici puse la dispoziție de Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani arată că, rata șomajului este într-o continuă creștere la nivelul județului Botoșani. La sfârșitul lunii martie 2024, în evidențele AJOFM Botoșani erau înregistrați 4.788 șomeri, rata șomajului fiind de 4,29%. Comparativ cu luna februarie, când rata șomajului a fost de 4,09%, în această lună acest indicator a înregistrat o creștere de 0,20 pp. Asta după ce în ianuarie rata șomajului a fost de 3,40%.
În ceea ce privește categoria de vârstă, cei mai mulți șomeri botoșăneni provin din rândul persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani, respectiv 1.037. Astfel, 997 au între 50 și 55, 1.371 au vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani, 921 au între 30 și 39 de ani, 210 sunt tineri care au între 25 și 29 de ani, iar alți 252 au mai puțin de 25. Practic, 11% din totalul șomerilor, adică 462 din cei 1.037 sunt tinerii NEET (neither in employment nor in education and training – nici în angajare, nici în educație și formare).
Asta în contextul în care, săptămânal, AJOFM Botoșani anunță câteva sute de locuri vacante în județ. Angajatorii caută persoane cu sau fără experiență, cu studii primare, gimnaziale, liceale sau universitare. Așadar, sunt locuri de muncă pentru toate categoriile de botoșăneni, însă majoritatea rămâne neocupate.
Printre primii la stat degeaba
Potrivit datelor publicate de institutului european de statistică Eurostat, în anul 2023, în România, 19,3% dintre tinerii cu vârsta între 15 și 29 de ani nu erau ocupați în educație sau formare. Această proporție situează țara noastră pe penultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol. După România ar mai fi doar Bosnia și Herțegovina, cu un procent de 22,2%. Media europeană a tinerilor care nu fac nimic, așa-numiții NEET (neither in employment nor in education and training) este aproape în jumătate, adică de 10,4%.
În România, rata şomajului în luna martie 2024 a fost de 5,3%, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Cifra este în scădere cu 0,3 puncte procentuale faţă de rata şomajului înregistrată în februarie, anul acesta. În cifre absolute, numărul şomerilor – adică persoane între 15 şi 74 de ani fără un loc de muncă – a fost în martie de 441,2 mii de persoane. Pe sexe, sunt cu 0,8 procente mai mulţi şomeri bărbaţi decât femei. INS remarcă faptul că se înregistrează în continuare un nivel ridicat al ratei şomajului în rândul tinerilor, de 22,1%.
La polul opus față de România se situează Olanda, cu un procent de 4,4% NEET (neither in employment nor in education and training), urmată de Islanda cu 5,1%.