O viaţă de coşmar. Asta povestesc apropiaţii că a trăit Mirela, femeie care luni dimineaţă şi-a găsit sfârşitul în mâinile celui cu care avea doi copii. A fost ucisă în somn la o zi după ce aceasta ceruse ajutorul poliţiei. Oamenii legii nu au luat nici o măsură în cazul botoşăneanului. După fapta oribilă acesta s-a sinucis.
Mirela, în vârstă de 47 de ani, şi Mihai, de 54 de ani, erau căsătoriţi de aproape 30 de ani. Apropiaţii celor doi ştiau coşmarul pe care îl trăia femeia. Agresata în repetate rânduri de soţ, aceasta a apelat de mai multe ori serviciul 112. Deşi poliţia a venit de fiecare dată, oamenii legii nu au emis, însă, nici un ordin de protecţie pentru femeie.
“Toată viața lor au avut conflicte. El era bețiv, bea într-una, și de la băutură, o teme pe dânsa de toți oamenii, că de ce se uită la ea. Sâmbătă au fost la o nuntă. S-a întors acasă, a mai băut acasă, iar s-a luat de ea, ea a chemat poliția. Poliția a venit, nu știu ce a făcut. Toată viața lui asta vorbă o spunea: că eu am să te omor și eu am să mă spânzur, o să vadă lumea ce o să fac eu. De trei ori a fost poliția, dar nu a făcut niciodată nimic. Nu a avut niciun ordin de restricție, probabil n-a cerut ea”, a spus mama Mirelei.
Detalii cu privire la descoperirea tragică despre femeia ucisă în somn puteţi citi aici:
Femeie ucisă de soț la o zi după ce a chemat poliția acasă. Bărbatul s-a sinucis (VIDEO)
„În toată duminica era poliție la ei”
Spusele femeii sunt confirmate şi de un unchi al Mirelei, care povesteşte că violenţa era la ordinea zilei în familia celor doi soţi. “În toată duminica era poliție la ei. Chiar și ieri (n.r., dminică) și duminica trecută. Nu s-a luat nicio măsură. Nu spunea nimic ea, era tăcută, nici mamei ei nu-i spunea. Ieri venea răcănind la vale, la mine, cred că s-a auzit cum striga tot satul. Să-i dau telefonul să sune la 112”, a spus un unchi al femeii.
Agresiunile între cei doi păreau să fie ceva cunoscut și oamenilor din sat.
“Îmi spunea că o bate, o mușca de mână, de sân a mușcat-o acum o săptămână, într-una o bătea. Pe fondul geloziei. O femeie foarte frumoasă era și gospodină, harnică, are doi copii, nepoți. Nu s-a auzit nimic în sat de ea. Nu a fost o femeie rea. Am 20 de ani de când sunt venită în sat și nu am auzit nimic de ea. Numai de bine. Era gestionară la magazin. Tare necăjită a fost cu el. Băiatul e jandarm la Satu Mare, iar fata inginer”, a spus vecina celor doi soți.
Oameni contrariaţi de atitudinea poliţiei
Oamenii din sat sunt şocaţi de tragedie şi nu înţeleg modul de acţiune al poliţiei. Deşi femeia a sunat de două ori la 112 în decurs de o săptămână, nu s-au luat măsuri. La nici 24 de ore de la ultimul apel la Poliţie a fost ucisă în somn.
“Ceva de gândit a dat. Ieri dimineață (n.r., duminică) a fost poliția. Dar a stat 5-10 minute și a plecat. Ei azi (n.r., luni) trebuiau să plece la poliţie amândoi. Ce avea să îi facă poliţia? Îi punea interdicţie şi se termina bâlciul. Măcar nu mai făcea treaba asta”, a spus un vecin al familiei.
„Nu s-a stabilit că există risc iminent”
De cealaltă parte, poliţiştii spun că agenţii care s-au deplasat la locuinţa celor doi, cu câteva ore înainte de crimă, nu au stabilit că există un risc iminent.
“Au fost efectuate două apeluri în această lună la 112 de către victimă, unul pe 21 mai, iar celălalt pe 26 mai. În ambele apeluri era sesizat scandal la domiciliu. S-a intervenit, polițiștii care au fost în acel moment au aplicat o sancțiune soțului pentru tulburarea ordinii și liniștii publice și pentru scandal, a fost completat formularul de risc pentru întocmirea ordinului de protecție, însă, din informațiile oferite de femeie nu s-a stabilit că există risc iminent. Pe baza formularului completat, în funcție de informațiile pe care le oferă femeia. Pe 26 mai a fost aplanată starea conflictuală pentru că femeia a sesizat neînţelegeri cu soțul sau pe fondul geloziei”, a precizat agent şef adjunct Delia Neniscu, purtător de cuvânt al IPJ Botoşani.
„Victima asta a sunat la 112 de doua ori”
Specialiștii spun că astfel de cazuri sunt un puternic semnal de alarmă pentru femeile care sunt victime ale violenței domestice sau abuzurilor psihologice. Acestea pot beneficia de protecția oamenilor legii imediat cum au semnalat astfel de lucruri, dar important este ca și ele să își dorească acest lucru.
„Din experiența mea cu victimele violenței domestice procentul în care victima acceptă ordinul de protecție sau găzduirea într-o locuință protejată este foarte scăzut”, a explicat un specialist din cadrul DGASPC Botosani.
Specialiştii mai spun, însă, că oamenii legii trebuie să fie extrem de atenţi atunci când pun întrebările pentru a întocmi formularul de risc pentru ordinul de protecție.
“Poliţistul trebuie să se lămurească că răspunsurile victimei sunt şi cele care nu vin din emoţia, ci din posibilitatea de a analiza ce i s-a întâmplat. Este posibil ca ea să nu îşi dea seama că a încercat să o omoare. Daca chestionarul nu e citit pe înţelesul victimei, se pun sec întrebările, s-ar putea să nu iasă de ordin de protecție. Victima asta a sunat la 112 de două ori”, a precizat Corina Voicu, consilier juridic în cadrul ANAIS.