Situație incredibilă în județ, unde o comună a ajuns să fie executată silit pentru o datorie de peste 60.000 de euro. Executorul judecătoresc a pus sechestru pe bunurile primăriei și a anunțat că trece la valorificarea acestora, în cazul în care nu va fi achitată suma cu pricina. În disperare de cauză, primarul a solicitat ajutorul Consiliului Județean pentru ca instituția să ofere cei 333.522 lei din fondul de rezervă bugetară.
Situația a apărut în comuna Văculești, în urma unui contract convenit la finele lui 2016 pentru iluminatul public. Lucrările au fost câștigate de o firmă din județ, Ecoenergy Energineering SRL Botoșani, executate și recepționate în vara lui 2017. Nu au fost semnalate deficiențe cantitative sau calitative, iar lucrările au costat 363.000 lei la care se adaugă TVA de 20% până la data de 31 decembrie 2016 și TVA de 19% începând cu data de1 ianuarie 2017.
Primăria Văculești a plătit 248.410,60 lei, doar că în 2017, în urma unui control efectuat la Văculești, Camera de Conturi Botoșani a stabilit că acel contract ar fi fost încheiat de conducerea comunei fără a exista credite bugetare ori alte resurse financiare asigurate. Prin urmare, nu ar fi fost tocmai legal. Astfel, în timpul auditului a fost recalculat prețul contractului în funcție de costurile cu manopera și utilajul din oferta inițială și s-a constatat că au fost angajate nelegal, cheltuieli în valoare totală de 125.450 lei fără TVA (149.302,89 lei cu TVA) din care a fost plătită de UAT Văculești, suma de 14.524,61 lei.
Procese pierdute pe bandă rulantă
Primăria a contestat concluziile Curții de Conturi, dar fără șanse. Ba mai mult, a pierdut toate procesele și nu a solicitat anularea contractului semnat cu Ecoenergy Energineering SRL Botoșani. În schimb, i-a comunicat firmei efectuarea unei operațiuni de compensare în sumă de 183.642,89 lei, așa cum impusese Camera de Conturi, iar la finele lunii decembrie 2019 a mai achitat doar suma de 44.345,04 lei.
Considerând că a efectuat lucrările conform contractului, firma din Botoșani a apreciat că acele concluzii ale Camerei de Conturi Botoșani nu îi sunt opozabile. În plus, acestea nu i-au fost comunicate în termen rezonabil pentru a avea posibilitatea să formuleze o cerere de intervenție în dosarul în care care a avut ca obiect acțiunea în anularea măsurilor dispuse de Camera de Conturi. Prin urmare, Ecoenergy Energineering SRL Botoșani a acționat în instanță comuna Văculești, solicitând diferența de plată – adică suma de 183.654,82 lei reprezentând difereță preț lucrări și suma de 9.916,72 lei cu titlu de penalități de întârziere pentru perioada5 ianuarie 2020 și 28 februarie 2020, data la care a fost deschis procesul.
A urmat așadar o a doua rundă de procese pentru comuna Văculești. Iar Judecătoria Dorohoi i-a dat câștig de cauză firmei cu pricina. „Instanța reține că în speță, actul juridic în baza căruia societatea reclamantă solicită obligarea UAT Comuna Văculești este contractul încheiat între părți, valabil și neatacat”, au menționat judecătorii. Procesul a continuat la Tribunalul Botoșani și la Curtea de Apel Suceava, dar comuna Văculești a pierdut peste tot. Asta pentru că lucrările fuseseră efectuate înainte de controlul Camerei de Conturi, fuseseră recepționate, iar contractul rămăsese valabil.
„Curtea de Conturi ne-a adus în această situație”
Nota de plată a venit anul trecut, odată cu sentința definitivă și cu somația executorului judecătoresc. Astfel, de la cei 183.654,82 lei pe care Camera de Conturi Botoșani a invocat în 2017 că nu mai trebuie să îi plătească, comuna Văculești s-a trezit acum cu o datorie de aproape 70.000 de euro.
„Noi am vrut să plătim de la bun început, dar Camera de Conturi ne-a somat să încetăm plățile pe motiv că nu ar fi fost ceva în regulă. Din acel moment mie mi-a fost frică să mai dau vreun ban, dar acum suntem buni de plată. În mod normal, Curtea de Conturi ne-a adus în această situație ”, susține primarul comunei Sorin Gînga (PSD). De altfel, imediat după sentință, s-au reluat plățile, dar în rate.
Doar că, la un moment dat, executorul judecătoresc a observat că sumele din conturile primăriei au scăzut și, pentru a avea garanția că banii vor fi recuperați, a pus sechestru pe bunurile primăriei și intenționa să le scoată la licitație.
„Noi ne-am luat mai multe angajamente în fața executorului judecătoresc, dar dintr-o dată a apărut cu sechestru…așa instantaneu..nu știm de ce…acum vrea să îi plătim toată suma o dată și nu avem cum”, a spus edilul. Prin urmare, a solicitat ajutorul Consiliului Județean, care să ofere cei peste 330.000 de lei din fondul de rezervă al instituției. Cererea va fi pusă în discuție miercuri, la următoarea ședință ordinară a CJ, când primarul Sorin Gînga speră să obțină sprijinul scontat.
„Am avut bani, am plătit o parte din facturi și puteam achita totul”
„Noi am fost de bună credință de fiecare dată. Am avut bani, am plătit o parte din facturi și puteam achita totul, dar a venit Curtea și ne-a spus că nu am calculat corect, mie mi-a fost frică și m-am oprit. Noi am avut bani prinși în buget să plătim, dar nu aveam toată suma și atunci doamna executor a pus sechestru. Noi am contestat, dar și avocata noastră ne-a spus că nu a mai văzut așa ceva. Este o situație de criză, Este o sumă mare și noi nu mai putem funcționa. Suntem instituție publică… avem nevoie de bugete, trebuie să funcționăm.
Avem și proiecte în lucru, avem și bani pe care trebuie să-i dăm la constructori, la proiectanți, etc, nu putem să ne oprim. A venit într-un moment prost… Însăși legea oferă niște facilicități instituțiilor publice în cazul de astea. Nu poți să blochezi o instituție publică, așa după bunul plac, dară-mi-te să mai scoți la licitație niște bunuri din domeniul public…sunt ale statului, nu sunt ale primăriei…tot ce a găsit pe listă a pus sechestru pe tot – mașini, terenuri, clădiri…eu o consider puțin electrorală, dar o duc până la capăt”, a mai spus primarul Sorin Gînga.
Totuși, cel care a semnat contractul cu pricina a fost însăși primarul Sorin Gînga, tot el este cel care a refuzat să mai plătească și tot el este cel care trebui să scoată acum satanele din foc cu mâna lui, el fiind la conducerea Primăriei Văculești în ultimele trei mandate, adică din 2012 până în prezent.