spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocalMonica Adăscăliţei scapă de arestul la domiciliu. Se poate întoarce să profeseze...

Monica Adăscăliţei scapă de arestul la domiciliu. Se poate întoarce să profeseze la UPU

Medicul Monica Adăscăliţei, fostul manager al Spitalului Judeţean „Mavromati”, scapă de arestul la domiciliu. Asta au decis magistraţii suceveni.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

„Admite cererea formulată de inculpata Adăscăliţei Monica Delia de înlocuire a măsurii preventive a arestului la domiciliu cu măsura preventivă a controlului judiciar”, se arată în decizia magistraţilor. Medicul va rămâne sunb control judciar până pe 21 iulie.

În toată această perioadă, Monica Adăscăliței are de respectat o serie de obligații. Printre altele, nu are voie să revină pe funcția de manager al Spitalului Județean „Mavromati”. Aceasta va putea, însă, profesa ca medic în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati”.

Care sunt acuzaţiile

Medicul Monica Adăscăliței a fost reținută de procurorii DNA pe 19 martie, ulterior fiind plasată în arest la domiciliu pentru 30 de zile. În momentul în care a fost dusă în faţa judecătorilor aceasta a declarat că este considerată nevinovată.

De asemenea, aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul a încă două angajate ale spitalului cercetate în acelaşi dosar. Este vorba despre Andronache Cristina Niculina şi Titiliuc Mirela, care vor sta pentru încă 30 de zile în arest la domiciliu.

Aceasta este bănuită pentru comiterea infracțiunilor de: luare de mită (două fapte) şi trafic de influență. În comunicatul transmis de DNA se arată că, în lunile octombrie și decembrie 2023, inculpata Adăscăliței Monica-Delia, ar fi primit direct sau prin intermediari, de la trei persoane (din care doi subalterni) sume de bani, cuprinse între 5.000 lei – 10.000 lei, pentru a aproba angajarea unei persoane în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani pe un post de medic cu competențe limitate, pentru a aproba transferul unei persoane din cadrul unei unități medicale din orașul Săveni la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani şi pentru a-și exercita o presupusă influență pe care ar fi pretins că o are asupra subordonaților săi și pe care ar fi promis că-i va determina să încheie cu o persoană un contract de prestări servicii medicale.

„Influența s-ar fi dovedit una reală, persoana respectivă începându-și activitatea la începutul lunii noiembrie 2023, în baza unui contract de prestări servicii, încheiat pe o perioadă determinată. Inculpatei Adăscăliței Monica-Delia i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, a transmis DNA.

Percheziţii la domiciliu şi la spital

În cursul zilei de 19 martie 2024, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în două locații situate pe raza municipiului Botoșani, din care una era sediul unei instituții publice.

„Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, a transmis DNA.

Percheziţii acasă la Monica Adăscăliței şi la spital

Marţi dimineaţă procurorii din cadrul Dircţiei Generale Anticorupţie (DGA) au descins la locuinţa managerului SJU, medicul Monica Adăscăliţei, dar şi în biroul acesteia din cadrul unităţii sanitare. 

Anchetatorii au ajuns la spital încă de la ora 6.00. Un inspector şi un subinspector din cadrul DGA au sigilat biroul managerului, iar ulterior au mers la domiciliul său.

Dosar pornit în decembrie

Monica Adăscăliţei este anchetată în dosarul angajărilor pe bani la Spitalul Judeţean, care a ajuns în atenţia publică pe 13 decembrie 2023, când poliţiştii au descins în zeci de locaţii din judeţ printre care s-au numărat sediul Spitalului Judeţean „Mavromati”, locuinţa şefei Consiliului Judeţean Botoşani, biroul acesteia, dar şi sediul PSD Botoşani.

Procurorii DNA au reţinut atunci peste 75 de infracţiuni în total, pentru  11 inculpaţi. A doua zi, 10 dintre cele 11 persoane duse la audieri au fost arestate. După contestaţii, însă, doar opt dintre cele zece persoane arestate iniţial de procurorii DNA au rămas în arest pentru 30 de zile. Activitățile pentru care au fost reținuți cei în cauză sunt variate, dar cu același scop, de a aduna bani sau obiecte de valoare  în schimbul angajărilor, transferurilor din sectorul medical sau al personalului.

Pe lista celor arestaţi iniţial se aflau fostul manager al Spitalului Județean Botoșani, Doina Caba, fostul director de îngrijiri Coca Stela Crîșmaru, secretara Mirela Gabriela Focșa, medicii Claudia Malancea și Cornelia Anca Sărban, dar și asistenta Marinela Preda, inginerul Silviu Adrian Tatarcan, dar și George Marian Vârlan.

Între timp, încă trei angajaţi ai spitalului au fost plasaţi sub control judiciar pentru fapte similare. Detalii despre asta puteţi afla aici: https://www.monitorulbt.ro/prima-pagina/2024/01/16/inca-trei-angajati-ai-spitalului-anchetati-in-dosarul-angajarilor-pe-bani-cereau-spaga-intre-500-si-10-000-de-lei/. 

Angajări făcute pe bani

În referatul celor de la DNA sunt enumerate diverse sume de bani sau obiecte din aur primite de cei inculpați pentru transferul unor asistente, pentru modificarea condițiilor de concurs în favoarea diverșilor doritori care plăteau, indiferent de post, de la șofer la asistentă sau referent. Banii erau dați prin interpuși sau direct, mascați în pungi de cadouri, iar cei care dădeau promovau concursul.

Subiectele la probele scrise sau practice erau comunicate în mod frecvent înainte de concurs, există chiar un caz în care un medic îi spunea răspunsurile direct în cască în timpul examenului unui candidat. Se dădea șpagă și la comun, 14 asistenți angajați temporar au pus împreună bani pentru un voucher de 14.000 lei care a ajuns la președinta comisiei de concurs, au dat examen și apoi au fost angajați pe perioadă nedeterminată.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
2.7kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...