Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani trage un semnal de alarmă privind necesitatea respectării regulilor de circulație, având în vedere creșterea numărului de accidente rutiere în primele patru luni ale anului 2024.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
În această perioadă, pe drumurile din județul Botoșani s-au produs 25 de accidente rutiere, cu șase mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut. Aceste accidente au avut consecințe grave, rezultând 18 victime rănite grav, cu patru mai multe față de perioada similară a anului trecut, și nouă persoane decedate, cu patru mai multe comparativ cu aceeași perioadă din 2023.
Printre principalele cauze ale acestor accidente se numără abaterile pietonilor, în special traversările neregulamentare, viteza neadaptată la condițiile de drum, neacordarea priorității de trecere pietonilor care au acest drept și diverse distrageri ale conducătorilor auto.
Pentru a preveni astfel de accidente, polițiștii au organizat acțiuni punctuale și au aplicat zilnic zeci de sancțiuni contravenționale celor care încalcă regulile de circulație. În total, au fost aplicate peste 12.600 de sancțiuni, dintre care 338 pentru abateri ale pietonilor, 81 pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor, 4.900 pentru nerespectarea regimului legal de viteză și 67 pentru conducere sub influența alcoolului.
De asemenea, polițiștii au reținut 1.039 de permise de conducere, în vederea suspendării dreptului de a conduce. În plus, au fost constatate 140 de infracțiuni, dintre care 59 pentru conducere sub influența alcoolului și 14 pentru conducere fără permis sau cu permisul retras, suspendat sau anulat.
Reprezentanții IPJ Botoșani spun că activitățile de prevenire și combatere a cauzelor generatoare de accidente rutiere vor continua în mod constant pe drumurile din județ. Scopul acestor acțiuni este de a crește gradul de conștientizare a cetățenilor cu privire la riscurile la care se expun, atât ei, cât și ceilalți participanți la trafic, în momentul în care încalcă regulile de circulație.