Un incendiu a izbucnit, miercuri seară (n.r. 22 mai a.c.), în interiorul depozitului ecologic de deșeuri de la Stăuceni. Trei echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani au intervenit la fața locului, cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, și au reușit să stingă flăcările.
Alarma s-a dat puțin înainte de ora 19. Pompierii au constatat faptul că ardeau peste zece tone de deșeuri, cu degajări mari de fum și au intervenit rapid pentru ca incendiul să nu se extindă. Suprafața afectată a fost estimată la aproximativ 1 000 de metri pătrați.
„Incendiul a fost lichidat. Împreună cu personalul de pe locul de muncă, pompierii intervin, în continuare, pentru identificarea focarelor ascunse”, a precizat Dorina Lupu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de urgență (ISU) Botoșani.
La fața locului au ajuns și specialiști ai Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani și ai Agenției de Protecție a Mediului Botoșani. „Vom transmite un comunicat de presă după verificarea amplasamentul și stabilirea măsurilor pentru neconformitățile constatate”, a arătat Cristina Kashyap, inspectorul șef al Gărzii de Mediu Botoșani.
Și în iunie 2022 a izbucnit un incendiu la depozitul ecologic de deșeuri de la Stăuceni. Suprafața afectată a fost tot de 1.000 de metri pătrați. În 2019, au existat alte două incendii – unul în septembrie și altul în octombrie. Cauza a fost autoaprinderea deșeurilor. În septembrie 2019,b focul a afectat o suprafață de 2.000 de metri pătrați și o cantitate de aproximativ 8.000 de metri cubi de deșeuri din plastic, însă controalele efectuate de ISU și Comisariatul de Mediu au arătat că incendiul ar fi izbucnit cu câteva zile înainte însă nu a fost comunicat, focul arzând mocnit în profunzime, fapt ce a permis extinderea pe o suprafață mai mare. În urma acestor concluzii, administratorul depozitului a fost amendat cu peste 130.000 de lei.
Vinerea trecută, aproximativ 50 de tone de deșeuri plastice, menajere și vegetale au ars în localitatea Baranca din comuna Hudești. Puțin a lipsit ca flăcările să nu cuprindă și pădurea la marginea căreia erau depozitate. Alarma a fost dată de un localnic, iar la caz s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani, Detașamentului Dorohoi și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Hudești, cu trei autospeciale de stingere. Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta violent, cu degajări mari, arderea fiind întreținută de vânt.
Intervenția a fost una de durată, având în vedere cantitatea mare de deșeuri care ardea, dar și faptul că trebuia verificat fiecare metru pătrat pentru a elimina riscul de reaprindere. 30 de arbori au fost afectați în urma incendiului. Misiunea a durat mai bine de patru ore. Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind utilizarea focului deschis în spații deschise.