vineri, octombrie 18, 2024
AcasăLocalMarcel Ciolacu, reclamat la CNCD pentru afirmația „Buzăul nu e în Moldova...

Marcel Ciolacu, reclamat la CNCD pentru afirmația „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!”

Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei a depus astăzi o petiție la Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în care cere instituției să ia act de declarația premierului Marcel Ciolacu făcută la 24 aprilie la Timișoara: „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!”, să constate fapta de discriminare și să dispună sancționarea părţii reclamate și obligarea acesteia să publice, în mass-media, un rezumat al hotărârii.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

În petiția înaintată în numele asociației de președintele acesteia, Dorin Dobrincu, sunt enumerate prevederile legale privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare în baza cărora a fost formulată plângerea și motivele care arată că declarația prim-ministrului se încadrează în categoria comportamentelor care, „prin efectele pe care le generează, favorizează sau defavorizează nejustificat ori supune unui tratament injust sau degradant o persoană, un grup de persoane sau o comunitate faţă de alte persoane, grupuri de persoane sau comunităţi”.

Afirmaţie făcută în cadru oficial

Petiția reamintește că, în ziua de 24 aprilie 2024, domnul Marcel Ciolacu, aflat la Timișoara, a declarat că domnia sa este din Buzău, prin urmare nu se consideră moldovean și s-ar simți jignit de o asemenea asociere: „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!”

Afirmația a fost făcută într-un cadru oficial, în care prim-ministrul alături de alți membri ai guvernului informau opinia publică națională cu privire la rezultatele unei ședințe de guvern abia încheiate, ce avusese loc la Timișoara în acea zi. Prin urmare, nu poate fi vorba de un cadru informal, de comunicare relaxată, iar dacă a fost intenționat o glumă, aceasta nu poate fi acceptată ca atare, ținând cont că vorbim de o conferință de presă oficială a guvernului României, se arată în plângere. De altfel, încercarea domnului Ciolacu de a se distanța de stigmatul de a fi considerat „din Moldova” nu avea nici o logică în cadrul discursului, era o simplă paranteză, pentru că nu fusese chestionat ca atare.

Publicul a receptat această afirmație ca fiind insultătoare, stigmatizantă la adresa moldovenilor. Se vede aceasta din comentariile, neobișnuit de numeroase și depreciative la adresa prim-ministrului atât din partea politicienilor și persoanelor publice, cât și a jurnaliștilor și mai ales ale publicului larg, care au sesizat aspectul depreciativ, stigmatizant, cu privire la locuitorii Moldovei ori a celor care au origini sau se consideră „moldoveni”.

De asemenea, petiția subliniază că nu este prima dată când domnul Ciolacu face trimiteri depreciative, fie și aluzive, la „Moldova” și la „moldoveni”.

Mai mult, asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei consideră că prin poziția sa eminentă în stat, de prim-ministru, gestul domnului Marcel Ciolacu este o sursă prescriptivă (cvasi-juridică), care poate induce, fie și involuntar, forme grave și extinse de discriminare la adresa locuitorilor Moldovei, fapt care intră sub incidența prescripțiilor cuprinse în alin. 6 al OG nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată.

Redăm mai jos textul complet al petiției adresate Consiliului Naţional Pentru Combaterea Discriminării (CNCD):

Către,

CONSILIUL NAŢIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINĂRII

DOMNULE PREŞEDINTE,

Prin prezenta, subsemnatul Dorin DOBRINCU, formulez în numele Asociației Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, pe care o reprezint în calitate de președinte:

PETIȚIE

În temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, formulez prezenţa PETIŢIE prin care solicit constatarea şi sancţionarea faptei prevăzută de art. 2, alin. 1, care definește discriminarea drept

„orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, pe bază de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenenţă la o categorie defavorizată, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice”,

și alineatul 4, care arată că

„Orice comportament activ ori pasiv care, prin efectele pe care le generează, favorizează sau defavorizează nejustificat ori supune unui tratament injust sau degradant o persoană, un grup de persoane sau o comunitate faţă de alte persoane, grupuri de persoane sau comunităţi atrage răspunderea contravenţională conform prezentei ordonanţe, dacă nu intră sub incidenţa legii penale”,

precum și alineatul 6, care arată că

„Orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă bazată pe două sau mai multe criterii prevăzute la alin. (1) constituie circumstanţă agravantă la stabilirea răspunderii contravenţionale dacă una sau mai multe dintre componentele acesteia nu intră sub incidenţa legii penale”

din OG 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare republicată, săvârşită la data de 24.04. 2024 de domnul Marcel CIOLACU, prim-ministru al României, în calitate de reclamat, domiciliat în București, cu adresa de corespondență la Guvernul României, Palatul Victoria, Piaţa Victoriei, nr. 1, Sector 1, Bucureşti, cod poștal 011791.

Vă solicit ca, pe lângă constatarea faptei de discriminare și aplicarea amenzii contravenţionale, să dispuneţi obligarea părţii reclamate să publice, în mass-media, un rezumat al hotărârii.

 MOTIVELE PETIŢIEI SUNT URMĂTOARELE:

În fapt,

În ziua de 24.04. 2024, domnul Marcel CIOLACU, prim-ministru al României, aflat la Timișoara, a declarat că domnia sa este din Buzău, prin urmare nu se consideră moldovean și s-ar simți jignit de o asemenea asociere:

„Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!”

(vezi Conferința de presă postată pe 25.04.2024 de Guvernul României pe YouTube, începând cu minutul 24.54 până la minutul 27.50; afirmația „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!” poate fi auzită la minutul 27.14).

Domnul prim-ministru a răspuns astfel jurnalistului Adrian Marcu (Banatul Azi), la întrebarea acestuia privind o eventuală reformă de regionalizare a României. De menționat este faptul că vorbim de un context de comunicare politică de informare, un cadru oficial, în care prim-ministrul alături de alți membri ai guvernului informau opinia publică națională cu privire la rezultatele unei ședințe de guvern abia încheiate, ce avusese loc la Timișoara în acea zi. Prin urmare, nu poate fi vorba de un cadru informal, de comunicare relaxată, iar dacă a fost intenționat o glumă, aceasta nu poate fi acceptată ca atare, ținând cont că vorbim de o conferință de presă oficială a guvernului României, într-un context particular (ședință neobișnuită în afara cadrului său uzual, sediul guvernului, Palatul din Piața Victoriei, București), de o încărcătură psihologică și simbolică speciale evidente.

De altfel, încercarea domnului CIOLACU de a se distanța de stigmatul de a fi considerat „din Moldova” nu avea nici o logică în cadrul discursului, era o simplă paranteză, pentru că nu fusese chestionat ca atare. De altfel, nu este prima dată când domnul CIOLACU face trimiteri depreciative, fie și aluzive, la „Moldova” și la „moldoveni” (Vezi: 4/05/24: Declarații de presă – Centura Bârlad – Județul Vaslui, Vremea Nouă: VIDEO | „Scăpările” lui Ciolacu: i-a discriminat pe moldoveni și când a fost la Vaslui!, ziare.com: Declarația jignitoare a lui Marcel Ciolacu la adresa moldovenilor nu este o gafă. Obsesia premierului privind ”poziția Buzăului” VIDEO, HotNews.ro: „Ca să știți”: Declarația lui Marcel Ciolacu de joi despre Buzău și Moldova nu a fost prima de acest fel).

Publicul – fie că vorbim de jurnaliști, de persoane publice, dar mai ales de publicul larg – a receptat această afirmație ca fiind insultătoare, stigmatizantă la adresa moldovenilor. Se vede aceasta din comentariile, neobișnuit de numeroase și depreciative la adresa prim-ministrului atât din partea politicienilor și persoane publice, cât și a jurnaliștilor și mai ales ale publicului, care au sesizat în mod unanim aspectul depreciativ, stigmatizant, cu privire la locuitorii Moldovei ori a celor care au origini sau se consideră „moldoveni”. Postarea domniei sale de pe Facebook, din 26.04.2024, în care se deculpabilizează, are peste 8.000 de reacții negative.

Considerăm așadar această afirmație ca fiind o formă de discriminare, potrivit art. 2, alin. 1 și 4, al OG nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată.

Mai mult, considerăm că prin poziția sa eminentă în stat, de prim-ministru, gestul domnului Marcel CIOLACU este o sursă prescriptivă (cvasi-juridică), care poate induce, fie și involuntar, forme grave și extinse de discriminare la adresa locuitorilor Moldovei, fapt care intră sub incidența prescripțiilor cuprinse în alin. 6 al aceluiași articol din dispoziția juridică amintită (OG nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată).

În drept, faptele descrise se încadrează în prevederile art. 2, alin. 1, alin. 4 și alin. 6. din OG 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare republicată.

 POT DOVEDI CELE AFIRMATE CU:

  1. Transcript al declarației făcute de Marcel Ciolacu conform înregistrării de la Conferința de presă postată pe 25.04.2024 de Guvernul României pe YouTube (începând cu minutul 24:54 până la minutul 27:50). Afirmația „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!” poate fi auzită la minutul 27.14.

Transcriere declarație Marcel Ciolacu:

25:36: „Noi avem sistemul de administrație publică pe model francez, de asta e și atât de stufos.

25:48 Ei au guvernatori pe regiuni care intervin ca să nu mai existe astfel de decalaje între regiuni de dezvoltare ce s-au întâmplat între Timișoara și Bacău, de exemplu.

25:59 adică, niciunde, în niciun stat nu se întâmplă acest lucru… sau între Cluj și sudul țării, și atunci se venea cu acest instrument.

26:11 Nu știu dacă mai este foarte de actualitate cum au făcut polonezii: în loc să ai 10.000 de proiecte pe fonduri europene aveai 2 proiecte integrate și normal că au avut o absobție de fonduri europene de 110%, în timp ce România avea la timpul acela 54%…

26:31 s-au pierdut anumiți pași, dar pe fond, ca și administrație publică, unde trebuie făcută o reformă și centrală și locală și regionalizarea va trebui… asta nu înseamnă că se vor desființa…

26:49 Vor fi regiuni, se vor depune proiectele împreună și se vor face anumite comasări între… dar după un studiu foarte exact pe fiecare județ în parte, e zonă depopulată de munte… trebuie să vii cu instrumente de echilibru, trebuie să acoperi decalajul…

27:11 Exact ce vi s-a întâmplat dumneavoastră la Timișoara… Asta e, a venit bănățeanul de Grindeanu să facă autostradă în Moldova. Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți… dar a venit și un buzoian care totuși, împreună cu domnul Grindeanu și cu restul colegilor din Guvern, am început să aducem timișorenilor ce e corect să aducem. Mulțumesc mult”.

Alte declarații asemănătoare făcute de Marcel Ciolacu: Canalul de YouTube al Guvernului României4/05/24: Declarații de presă – Centura Bârlad – Județul Vaslui

  1. Câteva dintre foarte multele relatări jurnalistice de la conferința de presă a lui Marcel Ciolacu susținută la Timișoara din 24.04.2024:

G4Media.ro, 26 aprilie 2024

Marcel Ciolacu la Timișoara: Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți

 Adevărul.ro, 26.04.2024

Marcel Ciolacu, gafă monumentală la Timișoara: „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!“ VIDEO

Stirile ProTV, 26.04.2024,

Un ONG din Iaşi îi cere explicaţii lui Ciolacu, după ce acesta a afirmat că „Buzău nu e în Moldova”. Reacția premierului

Libertatea, 27.04.2024

Marcel Ciolacu: „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”. O asociaţie civică din Iaşi îi cere explicaţii. Premierul: „Îmi cer scuze”

Alte titluri:

Monitorul de Botoșani, 26.04.2024: Marcel Ciolacu la Timișoara: Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți (video)

ReporteIS, 26.04.2024: Marcel Ciolacu, la Timișoara: Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți (VIDEO)

ImpactPress, 27.04.2024: VIDEO / Marcel Ciolacu, gafa politica la Timisoara: „Buzaul nu e in Moldova si va rog frumos sa nu ma jigniti!”

Ziare.com, 29.04.2024: Declarația jignitoare a lui Marcel Ciolacu la adresa moldovenilor nu este o gafă. Obsesia premierului privind ”poziția Buzăului”

Vremea Nouă: „Scăpările” lui Ciolacu: i-a discriminat pe moldoveni și când a fost la Vaslui!

 

  1. Reacții – luări de poziție și opinii – la declarațiile lui Marcel Ciolacu la adresa moldovenilor

 

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, 26.04.2024: Comunicat de presă. Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei cere demisia premierului Marcel Ciolacu

Spotmedia.ro, 30.04.24: Șutul PSD sau când Marcel Ciolacu e doar Marcel Ciolacu. Magda Grădinaru: „Ce nu a reușit însă Marcel Ciolacu e să stea în limitele acestui rol, fără a desfășura prea mult din propriile teze, convingeri și impulsuri. Tocmai așa năravul l-a dat în vileag în ultima vreme.

O dată, când a folosit în mod inconștient, pueril intelectual și moral și complet ofensator diplomatic conceptul de Jihad, pe care l-a îmbrățișat în sensul dat de fundamentalismul terorist și a doua oară, când a folosit un stereotip care-i privește pe moldoveni drept inferiori românilor din celelalte provincii istorice ale României”.

HotNews.ro, 29.04.2024: „Ca să știți”: Declarația lui Marcel Ciolacu de joi despre Buzău și Moldova nu a fost prima de acest fel

Euronews.ro, 26.04.2024: Val de critici după ce Ciolacu a spus că Buzăul nu e în Moldova: ”Pentru jigniri la adresa locuitorilor regiunii Moldova, premierul trebuie să demisioneze!”

Aktual24.ro, 26.04.2024: S-au suparat moldovenii pe Ciolacu. Asociatie din Iasi: „Despre ce jignire personala ar fi fost vorba daca Buzaul era in Moldova?”

News.ro, 26.04.2024, UPDATE – O asociaţie civică din Iaşi îi cere explicaţii lui Ciolacu, după ce acesta a afirmat că ”Buzăul nu e în Moldova şi vă rog să nu mă jigniţi”: O afirmaţie foarte gravă care îl descalifică pe Marcel Ciolacu ca prim-ministru / Reacţia lui Ciolacu

Digi24, 26.04.2024: Ciolacu, criticat după ce a zis că „Buzăul nu e în Moldova, nu mă jigniţi”: „O afirmaţie foarte gravă care îl descalifică”
HotNews.ro, 26.04.2024: VIDEO Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei cere demisia lui Marcel Ciolacu pentru afirmația „Buzăul nu e în Moldova şi vă rog să nu mă jigniţi”

Ziare.com, 26.04.2024: ”Îi cerem public demisia!”. Reacție la declarația hazardată a lui Marcel Ciolacu: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”

HotNews.ro, 26.04.2024: Prima reacție a lui Marcel Ciolacu după declarațiile despre moldoveni: A fost o glumă / Mama era din Tecuci

G4Media.ro, 26.04.2024: Ciolacu, după valul de critici generat de declarația ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”: S-a interpretat o glumǎ pe care am făcut-o în Timișoara și unii încearcă să o speculeze politic. Nu a fost nimic peiorativ. Dacă cineva s-a simțit jignit îmi cer scuze

ObservatorNews.ro, 27.04.2024: Marcel Ciolacu, criticat după ce a spus că „Buzăul nu e în Moldova şi vă rog să nu mă jigniţi”. Reacţia lui Nicolae Ciucă, buzoian prin adopţie

 

  1. Mii de comentarii de pe rețelele sociale

 

Facebook, pagina personală a lui Marcel Ciolacu (https://www.facebook.com/CiolacuMarcel)

 

Postarea din 26 aprilie 2024, ora 18:34, în care Marcel Ciolacu își cere scuze, are 8957 de comentarii cum ar fi:

 

Reddit Romania

(https://www.reddit.com/r/Romania/ – 810k membri)

Comentarii la postarea „Marcel Ciolacu la Timișoara: Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”:

ATAȘĂM ȘI COPII după:

  1. Statutul Asociației Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, actualizat conform adunării generale a membrilor asociației din data de 17.01.2023;
  2. Actul doveditor din Registrul Special, partea A – Asociații, Secțiunea I, emis de Judecătoria Iași la 28.02.2019;
  3. Încheiere nr. 40/PJ/2023 a Judecătoriei Iași, Secția Civilă – Persoane Juridice, din 31.01.2023.

 

Adresa de corespondență:

Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei

e-mail: secretariat@miscareamoldova.ro

Tel. mobil: 0724586106

 

Iași,                                                                                                                 Semnătura

20 mai 2024                                                                                                                Dorin Dobrincu

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
3.8 ° C
4.6 °
3.8 °
69 %
0.2kmh
0 %
vin
11 °
sâm
11 °
Dum
12 °
lun
14 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Un banner de campanie care chiar se dovedește a fi util.

EDITORIAL

Aproape orice român știe că în țărișoara noastră, între școală și politică nu există o relație foarte prietenoasă. Astfel, generațiile născute în secolul trecut...

EPIGRAMA ZILEI

Fă-mă Doamne, ce n-am fost, Pădurar și șef de post, Proprietar de Ermitaj, Contabil la canotaj...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...