spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocalJoc al extremelor în alegerile pentru primari. Unde sunt cei mai mulţi...

Joc al extremelor în alegerile pentru primari. Unde sunt cei mai mulţi candidaţi

Alegerile electorale din acest an sunt definite de un joc al extremelor la Botoșani. Pe de o parte sunt unități administrativ teritoriale cu un singur candidat pentru funcția de primar, iar pe de altă parte, sunt comune cu câte şase sau şapte candidaţi.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Pentru cele 78 de posturi de primar din judeţ sunt, în total, 273 de candidaţi, rezultând astfel o concurență medie la nivelul județului de 4 candidați pe loc, mai exact 3,5. Doar că această concurență nu este uniform distribuită.

Cei mai mulţi candidaţi pe post, respectiv șapte și şase sunt în municipiile Botoşani şi Dorohoi. Sunt, însă, şi oraşe unde concurenţa nu este atât de acerbă. La Săveni de exemplu și-au depus dosarul de candidatură doi oameni politici, printre care și primarul în funcție, iar pentru Ștefănești se luptă trei candidați.

Sunt și comune unde postul de primar este vizat de mulți candidați. Este vorba despre Brăești, Lozna, Șendriceni, Văculești, Vlădeni, Viișoara, Vorona, unde sunt câte şase candidaţi pe post.

Luptă în doi pentru mai multe comune

La polul opus sunt comunele în care se înregistrează doar doi candidați, de regulă primarul în funcție și oponentul său de la PSD sau PNL. Este cazul comunelor Albești, Cordăreni, Cristești, Curtești, Dângeni, Dersca, Ibănești, Mitoc, Răuseni.

Există, însă, și comune cu un singur candidat pentru fotoliul de primar, cum este cazul primarului în funcție de la Hănești. Acesta este singurul care şi-a depus candidatura la Biroul Electoral de Circumscripţie Comunal.

„Este un fel de Nicolae Ceaușescu mai tânăr”

Edilul din Hănești va candida pentru un nou mandat din partea Partidului Social Democrat (PSD), după ce ultimele cinci mandate a reprezentat Partidul Naţional Liberal (PNL).

„Este o situaţie atipică. Până acum nu s-a mai întâmplat. Dacă vă uitaţi la rezultatele din anii anteriori, vedeţi că şi la PNL făceam nişte scoruri foarte mari, că lumea avea încredere şi probabil asta i-a descurajat pe alţii”, a declarat Costel Matei pentru Agerpres.

Valeriu Iftime, președintele Organizației Județene PNL Botoșani este de altă părere. Acesta susține că „acesta este un fel de Nicolae Ceaușescu mai tânăr. Asta este condamnare, eu nici n-aș mai face vot. Cum să faci vot dacă el e singurul? El dacă era un adevărat om politic își crea un adversar. Dă-i omului șansa să aleagă și pe altcineva ca și cum ești nemuritor. Dar dacă pățește ceva se închide satul. E o tragedie dacă se îmbolnăvește sau pleacă undeva, ferească Dumnezeu”, a spus Valeriu Iftime.

Zeci de primari au fugit la PSD cu câteva luni înainte de alegeri

Pe 21 martie, cu doar câteva luni înainte de alegerile din iunie, Costel Matei, primarul comunei Hănești, a anunțat că va candida la alegerile locale sub sigla PSD, după ce a câștigat mai multe mandate pe listele PNL. Această mișcare de trupe în scena politică botoșăneană a venit în contextul în care sfârșitul lunii februarie a adus în echipa PSD alți zeci de primari, majoritatea liberali, dar au fost și excepții, primarul din Dimăcheni a fost la USR, iar cel de la Dângeni la Pro România.

Miercuri, pe 28 februarie, mai mulți primari și vicerprimari s-au „înghesuit” la discuții cu Doina Federovici. Atunci, în urma negocierilor, 23 de primari și viceprimari s-au hotărât să treacă la PSD. Ulterior, lor li s-au alăturat liberalii Ștefan Coțofrec, primarul al comunei Cândești, Gabriel Talef, primar al comunei Ripiceni și Costel Matei, primarul comunei Hănești.

„În zona PSD-ului am ajuns să am mai mulți prieteni”

Costel Matei, primarul comunei Hănești și-a motivat atunci decizia invocând susținerea avută din partea Doinei Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani din partea PSD.

„Esența este că eu de cinci mandate sunt primar la Hănești și am muncit și pentru partid, printre altele, lucru care nu a fost și reciproc. În economia voturilor din Hănești tot timpul a contat, în economia împărțirii banilor și a relațiilor colegiale nu prea a contat. Eu semnale am tras de vreo 2-3 ani, le-am tot spus că o să plec dacă eu nu contez. În zona PSD-ului am ajuns să am mai mulți prieteni și mai mulți colegi, adică primarul de la Săveni, vecinul meu, Lucian Trufin. În PNL erau o mână de oameni care își împărțeau fondurile și proiectele. Cu doamna președinte am colaborat bine și foarte bine, am avut anumite doleanțe de care a ținut cont. S-a arătat deschisă, de multe ori a căutat și soluții”, a explicat Costel Matei.

Lista noilor sociali democrați:

  • Gabriel Talef (PNL) – primarul comunei Ripiceni;
  • Costel Matei (PNL) – primarul comunei Hănești;
  • Ștefan Coțofrec (PNL) – primarul comunei Cândești;
  • Adrian Nistor (Pro România) – primarul comunei Brăești;
  • Cătălin Gavril (PNL) – primarul comunei Corlăteni;
  • Viorel Ciobanu (PNL) – primarul comunei Coțușca;
  • Ionel Lucian Borfotină (PNL) – primarul comunei Cristești;
  • Daniela Stredie (PNL) – primarul comunei Cristinești;
  • Claudiu Ilaș (Pro România) – primarul comunei Dângeni;
  • Marinel Moruz (USR) – primarul comunei Dimăcheni;
  • Ștefan Dulgheru (PNL) – primarul comunei Leorda;
  • Verginel Gireadă (PNL) – primarul comunei Mihai Eminescu;
  • Dumitru Buzoianu (ALDE) – primarul comunei Românești;
  • Marcel Chelariu (independent) – primarul comunei Suharău;
  • Cozmin Iulian Epuraș (PNL) – primarul comunei Stăuceni;
  • Constantin Cocoreanu (PNL) – primarul comunei Tudora;
  • Ilie Munteanu – viceprimarul comunei Brăești;
  • Marinel Bosac – viceprimarul comunei Corlăteni;
  • Vasile Aghiniței – viceprimarul comunei Coțușca;
  • Liviu Stănuc – viceprimarul comunei Cristești;
  • Sorin Dumitru Bobișteanu – viceprimarul comunei Dângeni;
  • Maria Pîntea – viceprimarul comunei Dimăcheni;
  • Valerian Maloș – viceprimarul comunei Leorda;
  • Valeriu Drobotă – viceprimarul comunei Mihai Eminescu;
  • Marius Răschip – viceprimarul comunei Românești;
  • Neculai Pachițanu – viceprimarul comunei Tudora.

Pe scena politică botoșăneană au fost și decizii care au surprins. De exemplu, primarul comunei Roma, Mihai Asiminicesei, a fost subiectul unei mișcări surprinzătoare. Acesta a revenit în echipa social democraților după o scurtă perioadă de tatonări cu liberalii.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
1.6 °
0.6 °
75 %
1.6kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...