Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” pierde proces după proces cu propriii angajaţi după cazul Alexandra. După ce unitatea sanitară a fost obligată de instanţă, la începutul lunii aprilie, să plătească despăgubiri asistentei care a fost de gardă în noaptea în care Alexandra Ivanov şi-a pierdut viaţa pe patul de spital, acum şi infirmiera din acea tură a avut câştig de cauză în faţa judecătorilor.
Infirmiera, care lucra în cadrul Secției de Obstetrică și Ginecologie I a Spitalului Județean „Mavromati” a fost suspendată timp de 60 de zile. În tot acest timp drepturile salariale i-au fost tăiate. Femeia era de gardă în noaptea de joi spre vineri, 18 august 2023, când a murit Alexandra Ivanov pe patul de spital.
La o săptămână după decizia spitalului, femeia a contestat decizia de suspendare la Secția Contencios Administrativ și Fiscal a Tribunalului. Două termene mai târziu, la finalul lunii aprilie, a obținut o hotărâre favorabilă.
„Dispune anularea deciziei nr. 1037/21.08.2023 emisă de Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani. Obligă pârâtul să-i plătească reclamantei o despăgubire egală cu salariile şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariata în perioada 22.08.2023-20.10.2023 actualizate cu indicele de inflaţie şi dobânda legală. Obligă pârâtul să-i plătească reclamantei cheltuieli de judecată în valoare de 1200 lei reprezentând onorariul de avocat”, se arată în decizia judecătorilor.
Hotărârea instanţei a fost cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare, însă, la fel ca în cazul asistentei concediate, unitatea sanitară nu a atacat decizia.
Medicul care a fost de gardă în noaptea tragediei a fost concediat.
Cronologia unei tragedii
- 18 August. Monitorul de Botoșani prezintă în premieră cazul șocant în care tânăra Alexandra Ivanov moare în Maternitate, sub ochii medicilor.
- 19 August. În ziua de după tragedie, familia a prezentat opiniei publice mesajele pe care Alexandra le-a trimis cadrelor medicale, implorând să fie ajutată.
- 21 August. Managerul Spitalului Județean ia primele măsuri drastice în cazul Alexandra. Angel Călin a suspendat cadrele medicale care erau de serviciu în acea noapte.
- 22 August. Concluziile raportului preliminar al inspecției DSP a fost publicat exclusiv de Monitorul de Botoșani.
- 23 August. Doina Federovici, șefa CJ, nu știa ce sa mai facă pentru a-și spăla imaginea. După ce a luat apărarea medicilor ani de zile, aceasta a atacat printr-un mesaj tot corpul medical din județ și le-a cerut demisia. Mai mult, dacă inițial își apăra managerul numit de ea, peste câteva ore, la presiunea opiniei publice, aceasta a comunicat că îl demite, deși Angel Călin începuse deja să ia măsuri concrete. În disperare de cauză, șefa CJ a numit în aceeași zi un membru PNL în poziția de manager. La conducerea unității sanitare a fost numit medicul Monica Adăscăliței, cea care a reușit să redreseze sistemul sanitar botoșănean într-un alt moment critic, după cel al pandemiei de Covid-19.
- 24 August. La Botoșani au loc cele mai ample proteste de la Revoluție până în prezent. Mii de oameni au ieșit zi de zi în stradă, pentru a cere dreptate
Dosar preluat de procurorii de la Suceava
- 25 August. La câteva zile după apariția în presă a raportului DSP cu privire la decesul Alexandrei, cazul a fost preluat de procurorii de la Suceava
- 27 August. Protestul pentru Alexandra depășește granițele județului. Câteva sute de oameni, în frunte cu Tudor Chirilă, au ieșit în Piața Victoria din Capitală.
- 28 August mai multe ajutoare guvernamentale sunt aprobate pentru familia Alexandrei. Inclusiv CJ acordă un ajutor financiar.
- 30 August. Monitorul publică, în exclusivitate, mărturiile șocante ale celor două colege de salon ale Alexandrei.
- 31 August. Medicul de gardă, dar și ceilalți implicați în cazul Alexandra, au fost audiați la Colegiul medicilor.
- 1 septembrie. Anchetatorii fac prima mutare cu adevărat vizibilă în cazul Alexandra. Au loc mai multe percheziții domiciliare, iar medicul-șef de gardă, Mariana Pitrop, este informat că are calitatea de suspect.
- 7 septembrie. Conducerea Spitalului Județean a implementat un formular online prin care se pot sesiza orice nereguli sau nemulțumiri legate de activitatea personalului medical.
Alexandra Ivanov a dus la cel mai amplu protest în istoria județului
- 11 septembrie. Alexandra ar fi împlinit 26 de ani. Sute de oameni s-au strâns la mormântul ei pentru a marca o zi care ar fi trebuit să fie fericită.
- 18 septembrie. O luna fără Alexandra. Copiii vor sa își vadă mama. În aceeași zi, o delegație de medici de la Maternitate au mers în audiență la prefect pentru a se plânge că sunt amenințați și terorizați de pacienți.
- 25 septembrie. Gesturile unor botoșăneni devin reprobabile la adresa personalului medical de la Maternitate. Un medic a fost atacat de familia unei paciente și a fost amenințat cu toporul.
- 28 Septembrie. La 40 de zile de la decesul Alexandrei se înregistrează la Botoșani cel mai longeviv protest din județ din toate timpurile.
- 29 Septembrie avocații cer arestarea medicului Mariana Pitrop
- 13 Octombrie. Spitalul Judeţean apelează la un nume greu în mediul juridic, pentru a-l apăra. Casa de Avocatură Cuculis şi Asociaţii a fost angajată de conducerea unităţii sanitare, iar CJ a aprobat sumele necesare pentru plata onorariilor. Acelaşi CJ care a aprobat şi despăgubiri pentru familia Alexandrei, plăteşte acum o casă de avocatură pentru a nu plăti despăgubiri familiei.
Medic concediat după cazul Alexandra Ivanov
- 23 Octombrie. Despăgubirile uriașe cerute de familia Alexandrei ar putea fi plătite de tot județul, după ce firma la care era asigurat spitalul a declarat falimentul.
- 24 Octombrie. Informații contradictorii apar despre avocata familiei Alexandrei. Aceasta este cercetată pentru că și-ar fi trădat o clientă în favoarea unui interlop.
- 8 Noiembrie. Medici experți solicitați de cele trei părți implicate în dosar. În total, peste 20 de noi cereri au fost adăugate la raportul de expertiză criminalistică.
- 7 Decembrie. Medicul care a fost de gardă în noaptea în care a murit Alexandra a fost concediat de Spitalul Judeţean. O comisie de disciplină a recomandat desfacerea contractului de muncă, dar nu pe considerente medicale, ci disciplinare.
- 30 Decembrie. Medicul Mariana Pitrop, concediată la începutul aceleiaşi luni, dă în judecată spitalul. Aceasta cere ca instanţa să o repună în funcţie.
- 15 Ianuarie. Monitorul de Botoşani a prezentat, în exclusivitate, un document semnat de toţi medicii ginecologi din Maternitatea Botoşani. Aceştia au solicitat conducerii Spitalului Judeţean, dar şi CJ, ca medicul Mariana Pitrop să fie reangajat