Operatorul de apă și canal Nova Apaserv va majora tarifele pentru serviciile prestate. Astfel, prețul unui metru cub de apă va ajunge la 8,22 de lei, fără TVA, iar tariful pentru canalizarea unui metru cub de apă menajeră va ajunge la 6,06 lei, fără TVA. Prin urmare, botoșănenii care beneficiază de ambele servicii vor trebui să plătească circa 14 lei pentru fiecare metru cub de apă consumat de la robinet.
Hotărârea va intra în vigoare începând cu data de 1 mai a.c., adică începând de miercuri, însă reprezentanții Nova Apaserv nu au anunțat acest lucru în public, dorind să le facă o „surpriză” botoșănenilor. Deși reporterii „Monitorul” au încercat să obțină un punct de vedere din partea directorului general al companiei, Liviu Ștefan, acesta nu a putut fi contactat nici măcar telefonic.
Tarife mai mari cu 40%
Creșterile sunt substanțiale, de aproape 40 la sută, dacă ținem cont de faptul că în prezent metrul cub de apă costă 6,31 lei cu TVA, iar tariful de canalizare/epurare pentru un metru cub de apă menajeră este de 3,63 de lei cu TVA. Prin urmare, tariful actual pentru un metru cub de apă livrat și epurat ajunge la puțin sub 10 lei.
Cert este că tarifele trebuiau majorate cu mai mult timp în urmă, însă conducerea Consiliului Județean (n.r. – sub oblăduirea căruia funcționează Nova Apaserv), a respins această variantă așteptând ceasul al 12-lea.
În plus, strategia tarifară constituie condiție de finanțare a proiectelor de investiții în infrastructura de apă, realizate din fonduri publice acordate de la bugetul de stat și/sau din fonduri nerambursabile.
Pentru a înțelege situația în care a ajuns operatorul de apă, care risca falimentul din cauza „strategiilor” politice, trebuie spus că la Iași, județ aflat în imediata apropiere, prețul pentru un metru cub de apă livrat și epurat a crescut, de la 1 ianuarie a.c., la 16,83 lei (apa potabilă produsă, transportată și distribuită costă 8,83 lei mc, iar pentru canalizare sau epurare se plătește câte 8 lei pentru fiecare mc). Altfel spus, ieșenii plătesc cu circa 2,5 lei mai mult față de botoșăneni. Asta în condițiile în care tarifele de la Botoșani nu mai fuseseră majorate din 2022, în ciuda creșterilor de prețuri de la toate componentele – energie electrică, gaz, substanțe și materiale, transport, etc.