Instituțiile de control din județul Botoșani au anunțat intensificarea verificărilor derulate la producătorii și comercianții de carne și produse de origine animală în perioada premergătoare sărbătorilor pascale. Planurile de acțiuni au fost detaliate în cadrul ultimei ședințe a Colegiului Prefectural desfășurată joi, pe 25 aprilie a.c. Pe hârtie, totul a arătat bine, însă rămâne de văzut cum se vor derula acțiunile și în teren, mai ales când apar sesizări din partea populației.
Planurile de măsuri au fost prezentate de Teodor Harabagiu, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani și de Teodor Ferariu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Aceștia au prezentat verificările ce vor fi efectuate de inspectorii DSVSA în abatoare, depozite frigorifice, carmangerii, măcelării, unități de alimentație publică, brutării, patiserii, depozite pentru legume și fructe sau piețe agro-alimentare. Scopul principal este prevenirea toxiinfecțiilor alimentare, urmând să se acorde o atenție deosebită condițiilor de igienă, conformității documentelor însoțitoare, menținerii regimului termic recomandat de producător, asigurării trasabilității, etichetării și marcării produselor. În toatele piețele din județ vor exista echipe de permanență formate din medici veterinari, oferind consumatorilor posibilitatea de a semnala orice suspiciune privind calitatea produselor. De asemenea, Teodor Harabagiu a atras atenția asupra necesității de a cumpăra produse doar din locații autorizate și de a evita achiziționarea cărnii provenite de la animale tăiate în spații neautorizate, fără supraveghere sanitară veterinară.
În ceea ce privește sănătatea publică, Teodor Ferariu a subliniat că Serviciul de Control în Sănătate Publică va asigura permanența pentru rezolvarea imediată a unor evenimente cu impact asupra sănătății publice. Colaborarea strânsă dintre DSP Botoșani și DSVSA va permite schimbul de informații. Astfel, în situația în care DSVSA Botoșani identifică o problemă ce intră în competența DSP Botoșani, inspectorii sanitari vor interveni imediat împreună cu cei ai DSVSA Botoșani. De asemenea, DSP Botoșani va asigura un număr de telefon de permanență – 0745619074 – la care va răspunde personalul specializat din cadrul unității, disponibil 24 de ore din 24.
„Fac un apel la dumneavoastră, să manifestați o atenție sporită la producătorii și comercianții de produse alimentare specifice pentru această perioadă, pentru că vorbim despre siguranța botoșănenilor și trebuie să fim cu toții atenți la acest aspect, foarte important pentru noi toți”, a punctat prefectul Sorin Cornilă.