Astăzi, în ședința de CL, aleșii locali din Botoșani au votat nivelul taxelor și impozitelor pentru anul viitor, proiect care a stârnit numeroase contre.
Potrivit Codului Fiscal, impozitele și taxele locale se indexează anual, până la data de 30 aprilie, ținând cont de rata inflației pentru anul fiscal anterior. Motiv pentru care, astăzi, în ședința de CL, a fost propus spre dezbateri un proiect de hotărâre în acest sens. Raportul de specialitate publicat pe site-ul primăriei municipiului Botoșani arată că impozitele și taxele locale trebuie să fie indexate „cu rata inflației de 10,4%, comunicată oficial pentru anul anterior, pe site-ul Institutului Național de Statistică”.
În acest context au fost voci din Consiliul Local care și-au exprimat dezacordul. Spre exemplu, Cătălin Flutur, consilier local din partea PNL și candidat la primăria municipiului Botoșani, a propus micșorarea acestora, susținând că este necesară o abordare mai prudentă în contextul dificultăților economice actuale.
„Eu am făcut un amendament pe care vă rog să îl supuneți la vot. Anul trecut inflația a fost foarte mare, cu creșterea asta ajungem să dublăm taxele și impozitele. Atunci am identificat exact pozițiile unde putem să nu punem o taxă suplimentară cetățenilor din Botoșani. Respectăm ce scrie în lege, dar acolo unde noi am impus vreo 2-3 ani această taxă suplimentară, am dus-o la minimul permis de lege, iar acolo unde era la latitudinea Consiliului Local, de asemenea, am intervenit. Știm cu toții că este foarte greu pentru cetățeni, este și pentru primărie, dar haideți să stopăm această creștere”, a declarat Cătălin Flutur.
„Acum, în opoziție, în buza alegerilor, înțeleg că dă foarte bine”
Primarul Cosmin Andrei a răspuns, argumentând că acest amendament reprezintă doar o tactică electorală.
„Dă foarte bine, micșorăm taxele și impozitele locale, eu vă întreb de unde luăm banii pentru funcționare, pentru dezvoltare, ca să nu mai vorbim că astăzi avem conturile blocate pentru suma de 59 de milioane de lei datorie Termica. Avem obligația să indexăm taxele și impozitele locale cu indicele de inflație, lucru pe care l-ați făcut și dumneavoastră în mandate. Dacă luăm fiecare majorare și voi ruga colegii să îmi facă acest calcul, în mandatele dumneavoastră cred că le-am triplat. Acum, în opoziție, în buza alegerilor, înțeleg că dă foarte bine. (…) Nu sunt de acord, este sub orice critică propunerea dumneavoastră”, a spus primarul Cosmin Andrei.
„Este legal ceea ce am propus pentru că mă pricep”
În replică, consilierul PSD Cătălin Flutur a subliniat creșterea semnificativă a taxelor și impozitelor în mandatul actual al primarului.
„Ați dublat taxele și impozitele în acest mandat. (…) Nu vreau decât să scădem taxele și impozitele deoarece populația se află într-o perioadă foarte grea. Ei nu pot să își ia un pic de carne pentru Paște și noi mărim taxele și impozitele acum. Se poate face, este legal ceea ce am propus pentru că mă pricep la lucrul ăsta, nu va fi o mare diferență. Normal, de unde plătim dacă ați pierdut bani europeni, normal că o să îi plătim din buget. De asta măriți taxele și impozitele?”, a declarat consilierul PSD Cătălin Flutur.
În timp ce Flutur încerca să își susțină punctul de vedere, viceprimarul PSD Bogdan Buhăianu a intervenit în nenumărate rânduri pentru a-l întrerupe și a-l susține pe primar, iar președintele de ședințe, Gabriel Tanasă, a potolit cu greu spiritele.
„Vom avea o problemă majoră”
Pe de altă parte, nici Raluca Curelariu, consilierul local din partea USR, nu s-a arătat mulțumită de propunerea lui Cătălin Flutur.
„M-am așteptat ca acest amendament să păstreze nivelul actual al taxelor și impozitelor și aș fi votat cu mare drag, dar vă zic că oricine ar fi primar la finalul anului nu va putea lucra cu chestia asta. Vreau să votez păstrarea taxelor și impozitelor la nivelul actual, dar nu pot vota micșorarea taxelor oricât aș vrea, nu am cum, îmi pare rău. Domnule Flutur, dacă veți fi primar în 2024 sau domnul Cosmin sau eu vom avea o problemă majoră. (…) Când scădeți valoarea de la 0,45 la 0,3, practic, scădeți valoarea cu 33%, e matematică pură. Și aici v-am spus, nu avem cum” a declarat Raluca Curelariu.
Amendamentul consilierului Cătălin Flutur a fost, însă, respins cu 10 voturi pentru, 8 împotrivă și 4 abțineri. Pe de altă parte, proiectul integral care prevede creșterea taxelor și impozitelor a fost adoptat cu 12 voturi pentru, 4 împotrivă și 6 abțineri.
Toate tipurile de impozite, precum și sumele percepute pot fi consultate AICI.