Cazul șocant din weekend, când un tânăr a fost oprit de polițiști cu zeci de focuri de armă scoate la iveală o întreagă serie de probleme la nivel național. Imediat după ce polițiștii botoșăneni au descoperit aproape 100 de butelii cu freon de contrabandă, adus din Ucraina, mai multe anchete au fost declanșate în regiune.
Astfel, au fost declanșate mai multe controale la vamele din această regiune a țării, după cazul bărbatului oprit cu 61 de focuri de armă, în județul Botoșani si care conducea o dubă încărcată cu freon.
Polițiștii, procurorii, dar și șefii vămilor, vor să vadă acum cum a trecut de controlul vamal microbuzul încărcat cu nu mai puțin de 93 de butelii cu freon, un gaz refrigerant adus din Ucraina și fără documente. Anchetatorii trebuie acum să afle dacă nu cumva a intrat printr-un punct de frontieră din Suceava sau Botoșani, cu complicitatea angajaților vamali.
După urmărirea de peste cinci kilometri, șoferul a fost atins de două dintre cele 61 de cartușe trase de polițiștii botoșăneni plecați în urmărirea lui. Ajuns pe masa de operații acesta a rămas fără un rinichi și jumătate din colon.
Tânăr cercetat pentru contrabandă
Tânărul de 25 de ani, din județul Suceava, este cercetat pentru contrabandă, iar anchetatorii trebuie să afle dacă acesta a adus singur freonul din Ucraina sau dacă face parte dintr-o rețea.
Un dosar, deschis in 2021 la sesizarea unui ONG britanic, care vizează contrabanda cu freon de la noi, zace inca in sertarele autorităților române.
Agentia de Investigații de Mediu, un ONG de profil din Londra, a făcut o investigație în România, în urmă cu patru ani, în privința traficului ilegal cu freon. Au văzut cum buteliile produse în China ajungeau la noi din Ucraina sau Turcia.
„Am fost la frontiera din Suceava, unde am descoperit o rețea de contrabandiști. Am găsit infractori implicați în traficul de freon peste vamă. O făceau în diferite moduri, unii dădeau mită oficialilor din vamă. Este o problemă gravă, care nu este luată în serios de autorități. Cred că aceste cazuri sunt doar vârful icebergului”, a spus Fin Walravens, reprezentant EIA UK.
Situație gravă reclamată de britanici
În 2020, britanicii au sesizat autoritățile de mediu de la noi. Au inclus și discuția filmată cu un presupus contrabandist, în parcarea unui magazin din Suceava, despre diverse tipuri de freon. Dar nicio autoritate a statului nu a făcut nimic de atunci. Pentru că nu au primit răspunsuri, britanicii s-au adresat Parchetului European, în 2022, iar plângerea a ajuns și la DNA. Acum, dosarul este în lucru la Parchetul Tribunalului Suceava, dar rezultatele sunt același, zero.
“Trei persoane au transportat în vederea comercializării fără drept în zona de trecere a frontierei cu Ucraina mai multe butelii. Este un dosar deschis in rem pentru fapte din 2020-2021. Persoanele nu au fost identificate”, a precizat Anca Panciuc, purtător de cuvânt Parchetul Tribunalului Suceava.
Legal, freonul ajunge la preț mare în Uniunea Europeană, din cauza regulilor vamale din acest spațiu. Prin urmare, introducerea lui ilegală în Europa îi îmbogățește pe traficanți, care îl pot vinde aici mai ieftin, cu un profit uriaș.
Freonul este un gaz cu efect de seră nociv pentru mediu, folosit la aparatele de aer condiționat, vitrinele frigorifice sau mașini. Uniunea Europeana vrea să reducă utilizarea lui, până în 2030. În acelasi timp, fiecărei țări i s-au impus cote de import și au fost stabiliți producători și comercianți strict reglementați.
Prețul unei butelii precum cele găsite în microbuzul tânărului împușcat ajunge pe piață la 2000-2500 de lei. În mașina lui erau 93 astfel de recipiente.