marți, decembrie 3, 2024
HomeSărbătoarea ZileiSfântul apostol Natanael

Sfântul apostol Natanael

Acest sfânt a fost din Cana, cetate a Galileii, unde Hristos Dumnezeul nostru fiind chemat la nuntă de preacurata Sa Maică, a făcut întâia Sa minune, prefăcând apa în vin.

Aștepta și el venirea lui Hristos, ca un legiuitor ce era, pe Care aflându-L Filip cel din Betsaida și cunoscând că aștepta venirea lui Hristos, i-a zis cu bucurie: „Aflat-am pe Iisus, fiul lui Iosif cel din Nazaret, de Care au scris Moise în lege și proorocii” (Ioan I, 46).

Mergând Natanael şi văzând pe Hristos, a crezut într-Însul și L-a urmat. Și după Patimi și după Înviere, propovăduindu-L Dumnezeu adevărat, s-a sfârșit.

Chemarea Sfântului Apostol Natanael este amintită în Noul Testament, în Evanghelia după Ioan (1, 43-51). Natanael primește chemarea mai întâi de la Filip, apoi chiar de la Mântuitorul Iisus Hristos. Este descris de însuși Mântuitorul ca un „israelitean în care nu este vicleșug” (Ioan 1, 47).

 

Vinerea Mare este ziua în care a fost răstignit Mântuitorul Hristos.

Din Scriptura aflam ca după ce Hristos a fost biciuit, Pilat, spălându-se pe mâini, rostește sentința. Mântuitorul Hristos este trimis spre locul răstignirii, purtându-Și crucea. Ajuns la locul execuției, este răstignit împreună cu doi tâlhari. In vârful acestuia se fixa o scândură pe care era consemnata vina condamnatului, in cazul Domnului: „Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor”.

Din Sfintele Evanghelii cunoaștem că Iosif din Arimateea l-a coborât pe Domnul de pe Cruce si l-a îngropat împreuna cu Nicodim, in mormântul sau aflat într-o gradina din apropierea locului răstignirii.

Iudeii vor pecetlui piatra mormântului in nădejdea ca uitarea sa-L acopere definitiv pe Cel ce zăcea acolo. Dar ei nu vor putea opri astfel nici coborârea la iad si nici învierea lui lisus, urmata de răspândirea noii credințe.

Ținem minte acestea:

  1. Jertfa Sa a fost de bunăvoie și datorită/pentru păcatele noastre.
  2. Domnul a fost răstignit în ziua a șasea a săptămânii pentru că omul a fost făcut în ziua a șasea. Patima Sa este procesul de creare din nou a omului.
  3. A fost răstignit în grădină pt. că Adam tot în grădină a călcat porunca.
  4. Băutura amară preînchipuie gustarea lui Adam.
  5. Piroanele preînchipuie desăvârșita nemișcare a păcatului.
  6. Crucea – pomul cel din rai.
  7. Coasta împunsă – coasta lui Adam din care a fost făcută Eva prin care a venit neascultarea.
  8. Apa și sângele din coastă sunt Tainele Bisericii – Botezul și Împărtășania.
  9. Locul răstignirii se numește Locul Căpățânii și asta pentru că aici este locul în care a fost îngropat capul lui Adam de către Solomon care l-a acoperit cu multe pietre. De aceea locul se numește ”pardosit cu pietre”.
  10. Noul Adam a tămăduit prin lemn pe vechiul Adam, ce căzuse prin lemn.

 

Slujba principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar si așezarea lui pe o masa in mijlocul bisericii. Seara se cânta Prohodul si se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf. Este o procesiune de înmormântare. Epitaful pe care îl poarta preoții ajutați de credincioși reprezintă  trupul Mântuitorului. După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este așezat pe Sfânt a Masa din altar, unde rămâne pana la Înălțare. Punerea pe Sfânt a Masa reprezintă punerea Domnului în mormânt.

 

– Preot Olivian SANDU

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer senin
2.7 ° C
2.8 °
1.1 °
91 %
2kmh
9 %
mar
3 °
mie
3 °
joi
2 °
vin
2 °
sâm
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când ți-e frig, poate și un pic foame, patriotismul vine numai bine.

EDITORIAL

Au trecut treizeci și mai bine de ani de când Ceaușescu ne-a părăsit, dar se pare că asta s-a întâmplat doar la nivel oficial....

EPIGRAMA ZILEI

Iarba rea din holde piară, Piară dușmanii din țară Să rămânem singuri-cuci Fără hoți și politruci... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...