Hoții de pește au ajuns să stăpânească iazurile și bălțile din județ. Aceasta este concluzia operațiunii organizate astăzi de polițiști, care au descins ast5ăzi la locuințele mai multor persoane bănuite de braconaj piscicol. Iar proporțiile sunt dovedite de lungimea plaselor monofilament confiscate de autorități. Cumulat, acestea măsoară peste 30 de kilometri, adică aproape cât distanța dintre Botoșani și Dorohoi în linie dreaptă. Cu alte cuvinte, aceștia pur și simplu „filtrau” apele din acumularea Bucecea și din bălțile din împrejurimi.
Operațiunea pentru anihilarea acestora a avut loc astăzi dimineață, când polițiștii din cadrul Poliției Orașului Bucecea, împreună cu celelalte structuri ale I.P.J. Botoșani și cu sprijinul jandarmilor au pus în aplicare 18 mandate de percheziție domiciliară la persoane bănuite de comiterea infracțiunilor de braconaj piscicol, din comuna Vârfu Câmpului, județul Botoșani și comuna Hănțești, județul Suceava.
„În cadrul activităților desfășurate, la locațiile vizate au fost identificate și ridicate în vederea continuării cercetărilor, 148 de plase monofilament, măsurând peste 30 de kilometri, 16 ambarcațiuni gonflabile și alte unelte de pescuit, valoarea totală a bunurilor confiscate fiind estimată la 170.000 de lei”, a precizat Delia Nenișcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani. În cadrul dosarului instrumentat de polițiștii din Bucecea sunt desfășurate activități specifice pentru probarea activității infracționale în cazul a 13 persoane bănuite de braconaj piscicol.
Legea prevede pedepse
Prin săvârșirea infracțiunilor de braconaj piscicol sunt puse în pericol dezvoltarea și menținerea faunei piscicole și a altor viețuitoare care trăiesc în mediul acvatic, din apropierea locațiilor vizate, cu consecințe directe asupra mediului natural, atât în ceea ce privește depopularea masivă a speciilor de pește existente în habitatul indicat, cât și distrugerea acestuia prin folosirea neautorizată a plaselor monofilament și a curentului electric.
Scopul celor care desfășoară astfel de activități, este acela de a obține profit din comercializarea speciilor de pește. Până în acest moment, în urma cercetărilor desfășurate de polițiști, 7 persoane au fost trimise in judecată pentru infracțiuni asimilate braconajului piscicol și riscă amendă penală sau închisoare până la 3 ani.
Doar că bilanțul operațiunii de astăzi mai arată un lucru – suspecții nu se ocupau cu braconajul de pește de ieri de astăzi, ci de mai mulți ani. Altfel nu se explică tupeul afișat de ei, numărul mare de plase deținut, dar și celelalte dotări. Toate acestea arată că, în timp, o parte din banii câștigați din vânzarea ilicită de pește erau reinvestiți în dotări pentru a crește eficiența și cantitatea de pește prinsă.