Într-o lume în care tehnologia avansează într-un ritm amețitor, un sat din județul Botoșani rămâne ancorat în trecut. Nu de plăcere, însă, ci de nevoie. Cu fiecare zi care trece, comunitatea de aproape 50 de oameni își pierde tot mai mult speranța într-o stare de normalitate, cu electricitate în propriile gospodării.
Mai mult, ca o crudă ironie a destinului, oamenii se confruntă acum cu dualitatea dintre trecut și viitor. Asta pentru că, deși ei nu au parte de electricitate decât când e soarele mai darnic, primăria orașului Flamanzi tocmai a achiziționat autobuze electrice pentru transportul în comun. Evul Mediu se contopește astfel cu epoca contemporană, într-un tablou grotesc al contrastelor la extreme.
Trei trasee „eco”
Într-un colț parcă uitat de lume, în satul Balta Roșie din județul Botoșani, anul 2024 a adus cu el provocări ce par desprinse din alte vremuri. Asemenea unei scene din Evul Mediu, locuitorii se bazează în mare parte pe soarele darnic pentru a-și încărca panourile solare și, din când în când, pe rarul ajutor al generatoarelor pentru a beneficia de electricitate. Cu toate acestea, în mijlocul acestui peisaj arhaic, vecinii de la doar câțiva kilometri vor avea transport public asigurat cu autobuze electrice.
„Autobuzele au fost aduse la Flămânzi acum 3 luni de zile. Din perioada respectivă suntem în procedură de omologare. Avem o perioadă între 15 și 30 de zile să facem recepția, adică proba celor 3 autobuze și ulterior să le înmatriculăm. Probabil într-un timp foarte scurt o să înceapă să ruleze pe cele 3 trasee de transport public”, a precizat primarul oraşului Flămânzi, Dan Oloeriu.
Sfinţire în prezenţa lui Ciucă
Primele trei autobuze electrice vor deservi astfel trei trasee din Flămânzi și împrejurimi. Acestea au o autonomie de 100 de kilometri și vor fi încărcate la depou, unde vor fi montate și o serie de panouri fotovoltaice, pentru a ajuta la încărcarea lor. Autobuzele chiar au fost inaugurate şi sfințite de un sobor de preoți, în prezența liderului liberal Nicolae Ciucă și a altor personalități.
Și, ca ironia să fie și mai crudă, autobuzele electrice ar putea ajunge chiar până la Balta Roşie. Asta după ce primăria va extinde numărul de autobuze și traseele. Astfel, este posibil ca această să fie și singura modalitate din viitorul apropiat, ca sătenii din Baltă Roșie să aibă electricitate în sat. Doar că va veni pe patru roți.
„În primă fază, când ne-am pornit la drum pe acest proiect, acum 9 ani de zile, prin Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, am gândit și cele două sate aparținătoare. Numai că la timpul respectiv cele două state nu erau eligibile prin Programul Operațional Regional.
În momentul de față, când a apărut programul operațional de asistență tehnică, am gândit un al 2-lea proiect pentru mobilitate urbană, în care am inclus cele 2 sate aparținătoare, adică un al 4-lea traseu de transport public, incluzând și cele 2 sate. Plus construim un depou și achiziționăm alte 2 mașini electrice aferente și cele încă 2 stații de încărcare. Traseele pot fi extinse ulterior și până la Balta Roșie. Sigur că luăm în calcul și aspectul ăsta”, a mai spus primarul de Flămânzi.
„Să știți că nu e singura localitate fără curent”
Câțiva kilometri mai la nord de primărie însă, zeci de locuitori ai satului Balta Roșie încă așteaptă stâlpii de electricitate. Ultimul este la 3 kilometri distanță și de zeci de ani oamenii din sat se descurcă cum pot.
„Noi am avut o discuție cu DelGaz legat de aspectul respectiv. Am și făcut un studiu preliminar acolo, pentru cătunul respectiv. Costurile preliminare erau destul de mari pentru ceea ce privește bugetul nostru local. Dacă o să găsim o oportunitate de finanțe, eu știu, guvernamentală sau europeană, sigur că vom face și infrastructura electrică către cătunul acesta. Să știți că nu e singura localitate fără curent. Mai sunt și alte zone, în care, din păcate, rețeaua electrică nu a ajuns. Nu vă pot spune ce ar presupune acea rețea electrică. Toate casele funcționează acum cu panouri fotovoltaice. Momentan, rețeaua electrică încă nu a ajuns în zona respectivă”, a spus Dan Oloeriu.
„Ne-am obișnuit…”
Oamenii par că s-au resemnat și își acceptă soarta. Deși doar trei kilometri sunt până la stâlpul de electricitate din satul vecin, aceștia nu mai speră să ajungă electricitatea și la ei.
„Ne-am obișnuit. Ce să faci, unde să te duci? Nu mai avem speranțe să aducă electricitate. Ne-au pus panourile, astea de acum ce zic, au, nu le mai trebuie. De ne-ar face un pic drumul. Aici nu avem nici drum, ca să putem merge până la autobuz”, a spus Ana Răileanu.
Odată cu venirea sezonului cald mai apare o problemă pentru sătenii din Balta Roșie. Nici măcar unul dintre ei nu are frigider. Nu pentru că nu și-ar permite să cumpere unul, ci pur și simplu pentru că nu ar avea cum să îl alimenteze.
Cei puțin mai norocoși măcar își spală hainele la mașina de spălat. Dar eforturile financiare se resimt. „De acum ne-am obișnuit. Avem panoul acela solar la care avem telefoanele. Mașina de spălat vedeți că e la altfel de curent, e la generator, la benzină. Mai avem un televizor și niște becuri, atât. Mai punem și altceva. Ieri am desfăcut porumbul la un aparat electric. Consumăm, la vreo 30 de litri lunar. Frigider nu avem cum. Nu funcționează nici dacă am sta continuu cu generatorul în funcțiune”, spune Ana Răileanu.
„Este greu așa, este foarte greu”
Oamenii din Balta Roșie au ajuns astfel să se bucure de lucruri care par absolut banale și firești pentru orice alt om din țară. Chiar și accesul la internet este condiționat de lumina soarelui. „Este greu așa, este foarte greu. Dar ne-am obișnuit. Așa am crescut și eu. Înainte nu aveam nici panouri. Ne chinuiam cu lampă, lumânări, candelă. Dar e greu, că toți sunt acum învățați cu telefoane, televizor. Internet avem doar pe telefon. Dacă îți încarci telefonul, ai internet, dacă nu, nu. Vara mai e cum mai e, că e mai multă lumină naturală, dar iarna este mai greu. Trebuie să economisești, maxim un bec să stea aprins într-o cameră”, povesteşte Maria Guraliuc.
Televizoarele sunt mai mult pe post de bibelou, cu milieuri pe ele, iar încărcătoarele de telefon sunt aranjate lângă priza alimentată de panoul solar.
„Ne chinuim așa, cum putem și noi. Cu lumânări, mai avem panoul solar. Ne ajunge de un televizor și câteva becuri. Frigider nu avem cum să ținem. Acum, că vine vara, facem și noi mâncare cât consumăm. Nu cred că se mai trage curent la noi. Abia au pus un microbuz școlar să ducă copiii la școală”, spune Neculai Guraliuc.
Știaţi că puteți susține Monitorul fără să scoateți bani din buzunar? Durează mai puțin de un minut. Completaţi formularule mai jos, iar de restul ne ocupăm noi.
https://formular230.ro/asociatia-monitorul-de-botosani