- soliști vocali (categoriile de 10-13 ani, 14-18 ani și 19-30 ani);
- soliști instrumentiști (categoria de 10-14 ani și categoria de peste 15 ani);
- rapsozi populari (cu vârsta de peste 50 de ani).
Festival-concurs de muzică populară organizat la Bucecea
Centrul Creației organizează o nouă ediție a Festivalului – concurs al cântecului popular românesc „Satule mândră grădină”. Manifestarea, ajunsă la cea de-a XLIII-a ediție, se va desfășura în perioada 20-21 mai la Căminul Cultural din Bucecea.
Zilele de 20 și 21 mai sunt zile de mare sărbătoare pentru comunitatea orașului Bucecea și, implicit, pentru județul nostru, atât pentru că se sărbătoresc Sfinții Împărați Constantin și Elena, dar și pentru că pe scena Căminului Cultural Bucecea vor răsuna voci de pe tot cuprinsul țării, aducând folclorul la rang de cinste.
Festivalul se va desfășura pe mai multe categorii:
Acompaniamentul va fi asigurat de către Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă”, maestru dirijor Ion Oloieru.
Festivalul va începe luni, 20 mai 2024, de la ora 16:00, la Căminul Cultural Bucecea cu concursul soliștilor admiși la preselecția care va avea loc la începutul lunii mai.
Ulterior, pe 21 mai să aibă loc Gala Laureaților și susținerea unor recitaluri de excepție în interpretarea soliștilor Angelica Flutur, Cornelia Ciobanu și Iustina Irimia, urmate de Grupul „Ștefan Vodă” din Republica Moldova. Invitați să cânte în recital sunt și câștigătorii din ultimii doi ani ai trofeului „Satule mândră grădină” – Delia Gandore (2022) și Patrick Petrescu (2023), cât și grupul vocal al Centrului de Creație Botoșani, coordonat de Mariana Ichim Hodan.
Juriul va avea în componența sa personalități de seamă ale vieții culturale și artistice, fiind specialiști în domeniul cercetării, culturii și tradiției populare.
„Avem certitudinea că și anul acesta Festivalul concurs al cântecului popular românesc „Satule mândră grădină” va avea un răsunet național în ceea ce privește concurența acerbă dintre participanți, dar și a recitalurilor de excepție a invitaților de onoare”, au transmis organizatorii.
Înscrierile se vor trimite pe adresa de e-mail a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani – muzica@centrulcreatieibt.ro, până la data de 29 aprilie 2024.