Incendiul care a izbucnit sâmbătă la o fermă de animale din satul Grivița, comuna Cordăreni, a lăsat în urmă pagube de aproape 200.000 de euro. Focul s-a dezvoltat însă extrem de rapid așa încât proprietarul nu a mai reușit să-și salveze nici măcar animalele. Este vorba de 54 de vaci de reproducție și pentru producția de lapte, cu certificat de origine.
Proprietarul, care se afla în acel moment în apropierea grajdului, a auzit cum se agitau animalele și a ieșit. Atunci a văzut focul și a sunat la 112 după ce a văzut focul. „Eram în rulotă. Nu am mai reușit să salvez nici animalele. Erau 54 de vaci adulte…. Nu aveam asigurare”, a spus proprietarul fermei.
Mai mulți pompieri au ajuns la fața locului, însă nu au mai putut salva aproape nimic deoarece incendiul a distrus complet adăpostul. „La ora 12 am ieșit de la biserică, pentru că am avut un eveniment în familie, și am văzut flăcările și fumul foarte mare. Am ajuns în 2 – 3 minute, după care am fost sunată de la inspectorat (ISU) și m-au anunțat că este incendiu, să confirm și să transmit ce găsesc la fața locului. Am chemat băieții din Serviciul voluntar cu cisternele, iar la câtva timp au ajuns și mașinile de pompieri. Oricum, când am ajuns grajdul ardea ca o torță. Deci acoperișul era cuprins cu totul, plus cele două grămezi de furaje care erau la circa 10 metri de grajd ardeau și ele, probabil din cauza vântului”, a povestit Iuliana Munteanu, șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din comuna Cordăreni. Din câte a relatat aceasta, ea a observat focul aproape concomitent cu proprietarul fermei, doar că incendiul era generalizat.
Chiar dacă au intervenit și pompierii militari, flăcările au mistuit tot ce au prins în cale, de la adăpost, la furajele aflate în apropiere, două autoturisme, o cisternă și mai multe cauciucuri. „Ne-am deplasat la fața locului cu trei autospeciale, de capacitate mare, cu apă și spumă, la un incendiu izbucnit într-un depozit de furaje și la un adăpost de animale. Din păcate, la momentul sosirii acoperișul grajdului era prăbușit peste efectivul de animale surprins în interior. Intervenția a durat circa o oră și jumătate”, a relatat locotenent-colonelul Petrică Ciobănașu, împuternicit șef la comanda Detașamentului de pompieri militari Dorohoi.
În primă fază proprietarul a avansat ipoteza că în grajd ar fi circa 70 de animale. Ulterior s-a stabilit că ar fi vorba de 54, care au fost găsite fără viață după stingerea flăcărilor. „Toate animalele erau sub controlul oficial al producției, fiind animale de valoare genetică. Dacă ar fi să ne raportăm la prețul pieței, valoarea ar fi de peste 10.000 de exemplar. Plus, să vedem dacă erau juninci gestante. Câteva erau într-un țarc cu gard electric. Le-a dat drumul și s-au dus. Au fost evaluate, dar au spus că nu au nevoie de îngrijiri pentru că sunt sănătoase. Urmează să inventariem animalele care sunt în viață ca să știm cu ce a rămas”, a spus Ionuț Enache, medicul veterinar din comuna Cordăreni, care a mai precizat că toate cadavrele de la animalele moarte în urma incendiului vor fi transportate și îngropate, conform normelor legale, într-un loc autorizat, sub controlul autorităților.
Incendiul de la Cordăreni a fost considerat cel mai mare din județ, înregistrat anul acesta, având în vedere valoarea pagubelor.