Zeci de membri ai sindicatului „Impact” au ieșit astăzi în stradă pentru a protesta împotriva deciziei de eliminare a asistenților personali din grila de salarizare a sectorului sănătății și asistenței sociale.
Protestul a avut loc în fața Prefecturii, unde zeci de participanți au scandat lozinci și au cerut autorităților să revină asupra acestei decizii. Decizia de eliminare a asistenților personali din grila de salarizare a fost percepută de către membrii sindicatului ca fiind una discreționară și discriminatorie, având un impact negativ asupra veniturilor și condițiilor de muncă ale acestora.
„Știu că sunt mulți dintre dumneavoastră care ar vrea să fie prezenți aici, dar, pentru că nu pot lăsa persoanele cu dizabilități fără supraveghere sunt doar cu gândul la noi. De acțiunile noastre depinde foarte mult modificarea Legislației, având în vedere că prin Ordonanța 19/2024, cea care a fost aprobată pe 7 martie, asistentul personal este scos din grilă și lăsat cu salariul minim pe economie. De asemenea, o altă problema pe care o are asistentul personal este cea că, prin decizia Înaltei Curți, li s-a tăiat și dreptul la sporul de condiții deosebite, deși îngrijiți persoane cu handicap grav”, a declarat Camelia Socianu, liderul Sindicatului „Impact”.
„Am fost mereu scoși de la orice drept al nostru”
Participanții la protest au subliniat importanța vitală a rolului asistenților personali în îngrijirea și sprijinirea persoanelor în nevoie, iar eliminarea lor din grila de salarizare a fost considerată drept o lipsă de recunoaștere a contribuției lor în sectorul sănătății și asistenței sociale.
„Noi, asistenții personali, am fost mereu scoși de la orice drept al nostru, nu s-au gândit la noi, simpli părinți. Nu am avut tăria de a ne da copilul la stat, noi așa stăm, 24 din 24 cu el acasă. Nici nu sunt servicii sociale după vârsta de 14 ani, nu mai avem unde să mergem cu ei, numai la școală, acasă și ce mai pot eu să fac cu el (…) De aceea rugăm Guvernul să țină cont și de noi, părinți ai persoanelor cu dizabilități, să aibă un pic de milă și de noi”, a spus Maricica Maftean, președinte al Consiliului director la Asociația părinților copiilor cu autism.
„Eu trebuie să privesc acest om în ochi și să înțeleg când are nevoie de ceva”
Printre zecile de persoane adunate în Piața Revoluției s-a aflat chiar și o suceveancă. Aceasta s-a alătura protestului de la Botoșani indignată fiind de măsura discreționară și discriminatorie.
„Am venit din județul Suceava. Sunt asistent personal al unei persoane cu handicap grav, mai grav decât grav. Are 45 de ani, iar în 45 de ani nu a vorbit niciodată. Eu trebuie să privesc acest om în ochi și să înțeleg când are nevoie de ceva, când are nevoie să o pun pe un WC în cameră, nu se poate deplasa, să înțeleg dacă o doare ceva, să înțeleg din privirea ei totul. Aș întreba-o pe doamna ministră cum a putut să ne înlăture din grila de salarizare. Am lăsat serviciu și am luat-o pe sora mea la mine la mine să o îngrijesc”, a precizat suceveanca.