spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocalPendul unic reabilitat la Colegiul "Laurian". Are o poveste impresionantă

Pendul unic reabilitat la Colegiul „Laurian”. Are o poveste impresionantă

Colegiul Național „A.T. Laurian” a beneficiat la începutul anului școlar de repunerea în funcțiune a două obiective unice în județ. Este vorba despre Pendulul Foucault și „Templul cărților”.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Potrivit directorului adjunct al Colegiului „Laurian”, prof. dr. Mihaela Prăjinariu, în România mai există un singur pendul similar, amplasat în cadrul unei universități. La Botoșani, Pendulul Foucault a fost inaugurat în luna octombrie a anului 2010, fiind primul din România instalat într-o unitate de învățământ preuniversitar.

Construcția s-a realizat sub îndrumarea profesorului de fizică Sorin Galer cu sprijinul Colegiului și a profesorului Cristian Markiewicz. Pendulul are înălţimea de 17,5 metri şi 15,6 kilograme. Acesta a fost folosit și în confirmarea efectului Jeverdan-Rusu-Antonescu în timpul Eclipsei totale de Soare din 04.01.2011.

Pendulul Focault este un dispozitiv experimental bazat pe pendulul gravitațional, realizat de Leon Foucault care demonstrează că Pământul se învârte în jurul propriei axe. Acest fapt a devenit evident odată ce pendulul a fost pus în mișcare prin rotirea planului de oscilație odată cu trecerea timpului. Efect constă în creşterea acceleraţiei gravitaţionale în timpul eclipsei şi a fost descoperit în 1961 de trei profesori ai universităţii ieşene „Alexandru Ioan Cuza”. Descoperire a fost recunoscută în 1990 la nivel mondial.

Cel mai vechi Pendul Foucault din România se găsește în pavilionul B al Universității din Oradea. Acesta a fost montat în anul 1964 de către prof. Coriolan Rus, decanul de atunci al Facultății de Matematică – Fizică. A fost realizat la Uzina Înfrățirea din Oradea. Dispozitivul are o masă de 60 de kilograme și este suspendat la o înălțime de 14 metri.

Pendulul Foucault și forța Coriolis

Pendulul Foucault poate evidenția de asemenea efectele forței Coriolis – o forță aparentă, de inerție care acționează asupra unui corp atunci când este situat într-un sistem de referință aflat în mișcare de rotație.

Efectul Coriolis, datorat forței Coriolis, se manifestă prin aceea că în emisfera nordică curenții atmosferici, apele curgătoare și curenții marini sunt deviați totdeauna spre dreapta , în timp ce în emisfera sudică sunt deviați spre stânga. Un efect vizibil este dat de apele curgătoare, la care se produce eroziunea malurilor drepte (în emisfera nordică), respectiv stângi (în emisfera sudică), dar și la căile ferate unde în emisfera nordică șina dreaptă are o uzură mai pronunțată față de cea din emisfera sudică.

Un caz particular este dat de rotația Pământului. Din cauză că suprafața Pământului se rotește cu o viteză mai mare în apropierea Ecuatorului decât la poli, forța Coriolis care ia naștere este mai slabă la Ecuator și crește spre poli.

„Templul cărților” reabilitat

„Templul cărților”, realizat în 2013, este o lucrarea artistică impresionantă ce completează fântâna arteziană din faţa Colegiului „Laurian”. A luat forma unui templu al cărților sub îndrumarea lui Bogdan Drăguş şi a specialiştilor de la Condacia, fiind realizat cu elemente din travertin adus din Italia.

„Cu ajutorul unor donaţii şi sponsorizări venite din partea unor foşti elevi, prieteni ai colegiului, dar şi prin contribuţia Asociaţiei Comitetelor de Părinţi s-a reuşit repararea instalaţiei, astfel încât să se reia jocul apei ce completează faţada principală a clădirii istorice de pe strada Nicolae Iorga. Spaţiul verde din zonă face parte din domeniul public al municipiului Botoşani, astfel încât, atunci când va intra printre priorităţile Primăriei, va putea fi completat cu bănci şi alte amenajări peisagistice care să pună în valoare templul ornamental”, a spus profesoara Irina Siminiceanu.

 -Mădălina MIHAI, reporter în cadrul redacţiei BUZZ

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
1.6 ° C
2.6 °
1.1 °
77 %
8.6kmh
72 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...