Negocierile pentru definitivarea listelor pe care partidele le vor propune alegătorilor în iunie, la locale și europarlamentare, readuc în atenția publică aceleași procedee politicianiste, în totală desconsiderare a intereselor publicului larg și în beneficiul exclusiv al celor care fac jocurile. Mizând pe sondaje – cele reale dar secrete, pentru uz intern, și cele măsluite, aruncate în media pentru influențarea alegătorilor – liderii coaliției majoritare jonglează ca la circ cu numele candidaților propuși, potrivit cunoscutei tactici de „testare pe surse”. Asta înseamnă să scape, chipurile necontrolat, o anume listă în presă și apoi să testeze reacția publică. Dacă e bună – rămâne, dacă nu – apar imediat dezmințiri și lista se reface.
Este deja o cutumă pe malurile Dâmboviței ca listele pentru Parlamentul European să fie făcute cu un singur scop: acela de a scăpa de incomozi oferindu-le în același timp o sinecură de nerefuzat, dar care să îi țină legați de partid. În acest fel, Ciolacu scapă de concurenți care îi pot periclita poziția în partid sau pot pretinde posturi ministeriale după alegerile generale din toamnă, cum sunt Firea, Tudose, Manda sau Dâncu. Și co-președintele noului PCR (Partidul Comasat Român, cum bine l-a numit redactorul șef Cătălin Moraru, în editorialul de sâmbătă), generalul Ciucă, scapă la fel de ușurat de guralivul Rareș Bogdan, de experimentatul Motreanu, de Adina Vălean (soția lui Crin Antonescu, el însuși un pericol pentru șefia partidului), Mureșan, Hava sau Falcă. După eșecul la public al vodevilului cu Ramona Chiriac – șefa reprezentanței UE în București, care s-a retras după ce a fost nominalizată în capul listei fiindcă s-ar fi supărat dna Von der Leyen – liderii coaliției au făcut ceea ce oricum aveau de gând de la bun început, fără teama că se fac de râs.
Ce creează acest sistem înțepenit în toate alegerile de după 2000? Păi alimentează copios reacția antisistem. Dacă la trecutele alegeri europarlamentare reacția populară, mai ales a tinerilor, a fost propulsarea USR în prim planul vieții politice, acum, după ce USR s-a compromis singur, întreaga energie împotriva curentului principal pare a fi canalizată de AUR. Da, acest conglomerat prost definit politic și ideologic – fiindcă nu se aliniază în vreun fel niciuneia dintre mișcările antisistem europene – este noul USR. Nu râdeți, par complet opuse, nu-i așa? Dar cel mai recent și serios sondaj, publicat sâmbătă de HotNews.ro, arată că partidul condus de George Simion ar fi primul votat de către tinerii între 18 și 35 de ani. Inițiatorii sondajului susțin că asta înseamnă un „wake-up call”, adică semnal de trezire conform unei expresii la modă. Urmează USR și PNL, care întregesc podiumul clasamentului tinerilor.
Cum au reacționat liderii partidelor clasice? Aproape în stil Putin: să reglementăm (citește limităm postările) imediat Tik-Tok! Platforma chinezească are peste șapte milioane de utilizatori în România și este preferata tineretului. Niciunul dintre liderii coaliției de la guvernare nu își asumă vreo vină pentru faptul că, potrivit aceluiași sondaj, cel puțin trei din fiecare patru tineri nu au încredere în democrația românească. Vor spune, în noua limbă de lemn, că la mijloc sunt „deficiențe de comunicare”, că mesajul lor nu a ajuns la tineri și alte inadecvări de acest fel și nicicum, sub nicio formă, că listele lor sunt făcute în spatele ușilor capitonate, urmărind interese meschine și în niciun caz pe cele pe care pretind că le reprezintă. Din păcate pentru parcursul european al țării șansele ca ei să se trezească rapid la realitate și să recucerească tineretul sunt foarte mici. Dacă ne uităm la ce fac și la ce spun, sunt chiar zero.