spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocalNoutăți în regulile de subvenționare a crescătorilor de ovine și caprine

Noutăți în regulile de subvenționare a crescătorilor de ovine și caprine

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat regulile finale pentru campania de subvenții din 2024 în ceea ce privește plata cuplată de producție la ovine și caprine.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Joi, 21 martie, a fost publicat Ordinul ministrului Agriculturii privind modalitatea de implementare, îndeplinirea criteriilor de eligibilitate, a condițiilor și altor cerințe specifice, inclusiv tipurile de documente justificative pentru intervențiile aferente sectoarelor vegetal și zootehnic, scrie Agrointeligența.

Odată cu intrarea în vigoarea a documentului, crescătorii de oi și capre care vor solicita la APIA plata SCVZ nu vor mai fi obligați să demonstreze paritatea de 1 berbec la 35 de oi, respectiv 1 țap la 35 de capre iar animalele nu mai trebuie înscrise în Registrul Genealogic (RG), ci doar în Baza Națională de Date (BND). Astfel, fermierii nu vor mai fi nevoiți să ceară nici adeverința pentru animale de la Registrele Genealogice sau Agenția pentru Zootehnie (ANZ).

Numărul minim și maxim de animale pentru care se poate cere bani de la APIA

Potrivit ordinului de ministru care stabilește regulile pentru subvenții, în campania APIA din anul 2024, crescătorii pot cere Sprijin Cuplat pentru ovine și caprine dacă sunt fermieri activi. Numărul minim și maxim de animale eligibile este următorul:

  •  Ovine: pentru un efectiv cuprins între 150 și 500 de capete de femele ovine și/sau berbeci inclusiv pe beneficiar, cu excepția celor din unitățile administrativ-teritoriale din zona montană pentru care se solicită SCVZ pentru un efectiv cuprins între 60 și 500 de capete de femele ovine și/sau berbeci inclusiv pe beneficiar;
  •  Caprine: pentru un efectiv de minimum 50 și maximum 500 de capete de femele caprine și/sau țapi de reproducție inclusiv, pe beneficiar, în exploatații cu cod ANSVSA. Ssolicitanții cu un efectiv mai mare de 500 de capete de femele caprine și/sau țapi de reproducție beneficiază de SCVZ calculat la nivelul a maximum 500 de capete de femele caprine și/sau țapi de reproducție.

Vârsta minimă și maximă a animalelor

Animalele pentru care se cere subvenție la APIA trebuie să se încadreze într-o vârstă minimă și maximă astfel:

  • Ovine: animalele din exploatație pentru care beneficiarul solicită SCVZ au vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de cerere. Animalele din exploatație pentru care beneficiarul solicită SCVZ au vârsta de maximum 8 ani inclusiv la femele, respectiv 6 ani inclusiv la berbeci, în anul de cerere;
  •  Caprine: femelele caprine și/sau țapii de reproducție din exploatația cu cod ANSVSA pentru care beneficiarul solicită SCVZ trebuie să aibă vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de cerere și de maximum 8 ani inclusiv femelele și, respectiv, 6 ani inclusiv țapii de reproducție în anul de cerere;

Animalele nu mai trebuie înscrise în RG

Potrivit noilor reguli pentru subvenții, efectivul de animale pentru care se solicită SCVZ trebuie să fie identificat și înregistrat în Baza Națională de Date (BND) la data depunerii cererii de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reținere. Astfel, este eliminată condiția care prevedea ca oile și caprele să fie înscrise în Registrul Genealogic (RG0 și implicit este eliminată și adeverința care era elibearată de asociații sau ANZ.

„Animalele pentru care se solicită SCVZ trebuie să fie înscrise/înregistrate în BND în exploatații cu cod ANSVSA”, se arată în ordinul publicat în Monitor.

Perioadele de retenție pentru ovine/caprine, în 2024

Și în acest an fermierii trebuie să respecte perioadele în care după depunerea cererii de plată nu pot vinde animalele din exploatații, dacă aceste au fost înscrise la subvenții. Astfel, atât în cazul ovinelor dar și caprelor pentru care se solicită SCVZ trebuie să fie menținute, pe o perioadă de 100 de zile de la data-limită de depunere a cererii de plată, în exploatația cu cod ANSVSA menționată în cererea de plată.

Sunt eligibile la plată inclusiv animalele care până la finalul perioadei de 100 de zile, au intrat, respectiv au ieșit din exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de același beneficiar sau din exploatațiile asociațiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru pășunat.

Când pot solicita crescătorii cererea de plată pentru oi și capre

Perioada în care se vor depune în acest an cererile pentru subvenții a rămas oficial 4 aprilie — 7 iunie, fără să mai existe intervalul în care cererile se depuneau cu penalizări. În situația în care cererea de plată este depusă ulterior datei-limită, aceasta este considerată inadmisibilă, potrivit sursei citate.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
1.6 ° C
2.6 °
1.1 °
77 %
8.6kmh
72 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...