Recentele controale efectuate de Garda Națională de Mediu – Comisariatul General au adus în prim-plan o realitate tulburătoare. În județ, gestionarea deșeurilor municipale este total ineficientă. Datele obținute dezvăluie că doar o fracțiune infimă din totalul deșeurilor este reciclată sau reutilizată.
Informațiile au fost făcute publice Garda Naționala de Mediu, după ce anul trecut comisarii de mediu au verificat stadiul de realizare a măsurilor prioritare de guvernanța privind gestionarea deșeurilor municipale (conform PNGD). Iar analiza situația din cele cinci zone ale județului Botoșani confirmă că problema este generalizată. În zona I Dorohoi, de exemplu, din cele peste 16.000 de tone deșeuri municipale colectate, doar aproximativ 2,34% au fost deviate de la depozitare către reciclare sau reutilizare. O situație similară se regăsește și în celelalte zone, unde procentele de deșeuri reciclate sunt alarmant de mici.
Realitate îngrijorătoare în privinţa gestionării deşeurilor
În zona II, Săveni, din aproape 6.000 de tone deșeuri colectate, doar 0,48% au fost reciclate sau reutilizate, în timp ce în zona III, Ștefănești, procentul este de doar 0,50%. În zona IV, Botoșani, situația este puțin mai bună, cu 1,40% din deșeuri deviate de la depozitare pentru a fi reciclate sau reutilizate.
În fine, în zona V, Flămânzi, din cei peste 3.000 de tone deșeuri municipale colectate, doar 0,77% au fost direcționate către reciclare sau reutilizare.
Aceste date arată o realitate îngrijorătoare în ceea ce privește gestionarea deșeurilor municipale în județul Botoșani. Este evident că există o lipsă acută de infrastructură și de programe eficiente de gestionare a deșeurilor, precum și o lipsă de conștientizare și implicare din partea comunității în procesul de reciclare.
Colectarea selectivă- o problemă în judeţ
Colectarea selectivă a gunoaielor reprezintă o problemă serioasă mai ales în mediul rural. Asta pentru că sătenii continuă să arunce la întâmplare gunoaiele. În plus, unii primari nici nu se sinchisesc să ceară ajutorul operatorilor de salubritate.
În urmă cu zece ani, în județ a fost elaborat un Plan Integrat de Management al Deșeurilor, doar că unele informații au rămas doar pe hârtie. Situația gunoaielor aruncate pe câmpuri sau a lipsei colectării selective a ajuns și în atenția Gărzii de Mediu Botoșani, care a aplicat mai multe amenzi.
Primărie amendată de comisarii de mediu
Ultima primărie sancționată a fost chiar primăria comunei Roma. Astfel, ca urmare a unui control neplanificat, comisarii de mediu au găsit mai multe probleme. În primul rând, la punctele de precolectare deșeuri menajere nu se asigurată dotarea pentru colectarea separată cel puțin pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă. Totodată, nu exista un centru de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE-uri) și nici o altă formă de colectare DEEE-urilor.
Comisarii de mediu au mai constatat că nu se asigură colectarea separată a deșeurilor periculoase generate de populație. În plus, existau depozitări necontrolate de deșeuri pe amplasamentele fostelor depozite de deșeuri din mediu rural, închise în 2009. Pe de altă parte, comisarii de mediu au găsit depozitări de deșeuri din construcții și demolări neconcasate, atât pe partea carosabilă, în șanțul de pe marginea drumului, dar și pe un teren proprietate privată.
Iar lucrurile nu s-au oprit aici întrucât pe amplasamentele verificate anterior au fost identificate cantități însemnate de deșeuri din construcții și demolări neconcasate (plăci întregi cu armătură de fier) în amestec cu alte tipuri de deșeuri (anvelope uzate, deșeuri de lemn, deșeuri de plastic, tuburi metalice, precum și alte tipuri de deșeuri care nu au putut fi identificate fiind ambalate în saci de rafie).
Oamenii nu au fost informaţi
Grav este că nu s-a făcut dovada campaniilor de informare și conștientizare a populației privind colectarea separată a deșeurilor reciclabile, a biodeșeurilor, a deșeurilor voluminoase și a deșeurilor periculoase.
La fel, nu s-a făcut dovada somării populație de igienizare a terenurilor pe care au fost identificate depozitări necontrolate de deșeuri la controalele anterioare. Ba mai mult, conform declarației, în 2023, de pe raza comunei s-a colectat o cantitate de 703,72 tone deșeuri municipale amestecate, întreaga cantitate fiind predată în vederea eliminării prin depozitare. Prin urmare, nu s-au colectat deșeuri reciclabile. Pentru neconformitățile constatate, comisarii de mediu au stabilit 13 măsuri cu termen, în vederea remedierii acestora și s-au aplicat 3 sancțiuni contravenționale, din care două avertismente și o amendă în valoare de 35.000 lei.
România codaşă la reciclare
Conform unui raport întocmit în iunie 2022 de Agenția Europeană de Mediu (EEA) în iunie 2022, România riscă să nu atingă obiectivele de reciclare setate pentru 2025, atât în cazul deșeurilor municipale solide care este de 55%, cât și în cazul deșeurilor de ambalaje care este de 65%.
În prezent, datele disponibile atestă că România are o rată de reciclare de 13,7% a deșeurilor municipale, cu 41,3% mai puțin decât ținta stabilită pentru anul 2025 și o rată de reciclare de 57,9% a deșeurilor de ambalaje, cu 7,1% mai puțin decât ținta stabilită pentru 2025. De asemenea, România riscă să nu atingă ținta impusă pentru 2035, aceea de a reduce cantitatea de deșeuri municipale depozitată la groapa de gunoi la 10% sau mai puțin din cantitatea totală de deșeuri municipale generată. În 2020, rata de depozitare la groapa de gunoi era de 74,3%, ceea ce înseamnă că până în 2035 trebuie să deviem de la groapa de gunoi minim 64,3% dintre deșeurile municipale și nu este foarte clar dacă, în prezent, rata de depozitare este în scădere.