spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocalBotoşănean printre noii judecători cu cariera umbrită

Botoşănean printre noii judecători cu cariera umbrită

Rezultatele finale ale concursului de admitere în magistratură organizat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a stârnit o dezbatere intensă în jurul unor candidați, ale căror cariere sunt umbrite de unele acuzații sau chiar condamnări penale. Unul dintre aceștia este avocatul Dumitru Gabriel Voiniciuc din Botoșani, care a fost nominalizat de G4Media printre viitorii magistrați cu cariera pătată.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Motivul – acesta ar fi fost condamnat în 1999, printr-o sentință penală, la plata unei amenzi penale pentru săvârșirea infracțiunii de lovire, dar a fost reabilitat de drept în 2006. Dumitru Gabriel Voiniciuc a fost declarat admis cu media 7,45 (n.r., notele 8 și 6,89), ocupând locul 298 pe lista finală a CSM.

Mai multe cazuri

Alți doi candidați declarați admiși au avut condamnări penale definitive, iar în cazul unui alt candidat, deși acuzațiile împotriva sa au fost clasate de procuror, o victimă a depus un memoriu la CSM în care a susținut că acesta nu are o bună reputație pentru a deveni magistrat. Una dintre persoanele admise este Sorina Petrea, grefier la o instanță din Galați, care a fost condamnată definitiv în 2015 pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. Chiar dacă a fost reabilitată de drept în 2018, trecutul său ridică întrebări asupra integrității sale pentru a ocupa o funcție în sistemul judiciar. De asemenea, avocatul craiovean Robert Cosmin Preda, care a fost pus sub acuzație pentru mai multe infracțiuni, inclusiv loviri și alte violențe, amenințare și șantaj, a fost și el nominalizat printre viitorii magistrați.

Memoriu la CSD depus de o fostă iubită

Cu toate acestea, o fostă iubită a depus un memoriu la CSM, susținând că Preda nu îndeplinește condiția de bună reputație necesară pentru a ocupa o funcție în justiție. În cazul unui alt candidat, avocata Simona Cornelia Barbu, există o sentință penală definitivă din 2017 pentru fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. Cu toate acestea, completul de judecată a dispus renunțarea la aplicarea pedepsei, iar conform unei decizii a Curții Constituționale, persoanele față de care s-a dispus renunțarea la aplicarea pedepsei nu pot fi supuse vreunei decăderi sau interdicții.

Conform unei decizii din 2012 a Curții Constituționale, „în cazul magistraţilor, buna reputaţie constituie o condiţie a încrederii publice în justiţie şi eficienţa acesteia, fără de care nu poate fi concepută calitatea justiţiei şi deplina aplicare a dispoziţiilor constituţionale care reglementează înfăptuirea sa.”

Totuși, în situații precedente de admitere în magistratură, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că prin reabilitare se înţelege chiar „restabilirea bunei reputaţii”, considerând că, în astfel de cazuri, pentru respingerea candidatului, este nevoie și de existenţa „unor ecouri publice cu privire la fapta pentru care reclamantul a fost condamnat”, precum și de „faptul că în percepţia opiniei publice ar fi ştirbită buna reputaţie”.

Criză de personal

La începutul acestei luni, CSM a publicat rezultatele finale ale concursului de admitere în magistratură 2023-2024. Concursul de admitere în magistratură a debutat pe 7 iulie anul trecut și s-a încheiat pe 6 martie 2024, odată cu publicarea rezultatelor finale. Candidații au avut de trecut mai multe probe, în cadrul etapelor de concurs, de la test grilă de verificarea cunoștințelor juridice, probă scrisă la drept civil, drept procesual civil, drept penal și drept procesual penal, testare psihologică și, în final, interviu.

Aceștia au fost verificați și în privința îndeplinirii condiției de bună reputație. Ultima medie de admitere a fost 6,51. Printre cele 468 de persoane declarate admise în magistratură (n.r. – din cele peste 1500 de persoane înscrise la prima probă), se regăsesc avocați cunoscuți și ofițeri de poliție cu ani de experiență și din Botoșani.

Admiterea directă în magistratură a venit în contextul în care întreg sistemului judiciar din județ era afectat de o criză acută de personal. Potrivit unei analize realizate la nivel național, în județul Botoșani exista cel mai mare deficit de judecători, 57,4% din posturile de magistrați de la judecătoriile Botoșani, Dorohoi, Darabani și Săveni fiind vacante.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare puternică
1.7 ° C
1.7 °
0.5 °
91 %
2.1kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...