Medicul Monica Adăscăliţei, managerul Spitalului Judeţean „Mavromati”, a fost plasată în arest la domiciliu, după ce, ieri, a fost reţinută de procurorii DNA.
„Respinge, ca neîntemeiată, propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava privind arestarea preventivă a inculpatei Adăscăliţei Monica-Delia. În temeiul art. 227 alin. 2 raportat la art. 202 alin. 4 litera d, art. 218 Cod procedură penală, cu referire la art. 221 alin. 1, 223 alin.2 şi art. 222 Cod procedură penala, dispune luarea măsurii arestului la domicili”, se arată în minuta instanţei.
În momentul în care a fost dusă în faţa judecătorilor aceasta a declarat că este considerată nevinovată. „O să vă transmit după ce ies. Eu sunt considerată nevinovată”, a spus Monica Adăscăliţei.
Care sunt acuzaţiile
În comunicatul transmis de DNA se arată că, în lunile octombrie și decembrie 2023, inculpata Adăscăliței Monica-Delia, ar fi primit direct sau prin intermediari, de la trei persoane (din care doi subalterni) sume de bani, cuprinse între 5.000 lei – 10.000 lei, pentru a aproba angajarea unei persoane în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani pe un post de medic cu competențe limitate, pentru a aproba transferul unei persoane din cadrul unei unități medicale din orașul Săveni la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani şi pentru a-și exercita o presupusă influență pe care ar fi pretins că o are asupra subordonaților săi și pe care ar fi promis că-i va determina să încheie cu o persoană un contract de prestări servicii medicale.
„Influența s-ar fi dovedit una reală, persoana respectivă începându-și activitatea la începutul lunii noiembrie 2023, în baza unui contract de prestări servicii, încheiat pe o perioadă determinată. Inculpatei Adăscăliței Monica-Delia i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, a transmis DNA.
Miercuri Monica Adăscăliţei urmează să fie prezentată Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Percheziţii la domiciliu şi la spital
„Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, a transmis DNA.
Percheziţii acasă şi la spital
Anchetatorii au ajuns la spital încă de la ora 6.00. Un inspector şi un subinspector din cadrul DGA au sigilat biroul managerului, iar ulterior au mers la domiciliul său.
Dosar pornit în decembrie
Monica Adăscăliţei este anchetată în dosarul angajărilor pe bani la Spitalul Judeţean, care a ajuns în atenţia publică pe 13 decembrie 2023, când poliţiştii au descins în zeci de locaţii din judeţ printre care s-au numărat sediul Spitalului Judeţean „Mavromati”, locuinţa şefei Consiliului Judeţean Botoşani, biroul acesteia, dar şi sediul PSD Botoşani.
Procurorii DNA au reţinut atunci peste 75 de infracţiuni în total, pentru 11 inculpaţi. A doua zi, 10 dintre cele 11 persoane duse la audieri au fost arestate. După contestaţii, însă, doar opt dintre cele zece persoane arestate iniţial de procurorii DNA au rămas în arest pentru 30 de zile. Activitățile pentru care au fost reținuți cei în cauză sunt variate, dar cu același scop, de a aduna bani sau obiecte de valoare în schimbul angajărilor, transferurilor din sectorul medical sau al personalului.
Pe lista celor arestaţi iniţial se aflau fostul manager al Spitalului Județean Botoșani, Doina Caba, fostul director de îngrijiri Coca Stela Crîșmaru, secretara Mirela Gabriela Focșa, medicii Claudia Malancea și Cornelia Anca Sărban, dar și asistenta Marinela Preda, inginerul Silviu Adrian Tatarcan, dar și George Marian Vârlan.
Între timp, încă trei angajaţi ai spitalului au fost plasaţi sub control judiciar pentru fapte similare. Detalii despre asta puteţi afla aici: https://www.monitorulbt.ro/prima-pagina/2024/01/16/inca-trei-angajati-ai-spitalului-anchetati-in-dosarul-angajarilor-pe-bani-cereau-spaga-intre-500-si-10-000-de-lei/.
Angajări făcute pe bani
În referatul celor de la DNA sunt enumerate diverse sume de bani sau obiecte din aur primite de cei inculpați pentru transferul unor asistente, pentru modificarea condițiilor de concurs în favoarea diverșilor doritori care plăteau, indiferent de post, de la șofer la asistentă sau referent. Banii erau dați prin interpuși sau direct, mascați în pungi de cadouri, iar cei care dădeau promovau concursul.
Subiectele la probele scrise sau practice erau comunicate în mod frecvent înainte de concurs, există chiar un caz în care un medic îi spunea răspunsurile direct în cască în timpul examenului unui candidat. Se dădea șpagă și la comun, 14 asistenți angajați temporar au pus împreună bani pentru un voucher de 14.000 lei care a ajuns la președinta comisiei de concurs, au dat examen și apoi au fost angajați pe perioadă nedeterminată.