În mijlocul unui val de nemulțumiri crescânde, poștașii din Botoșani și din întreaga țară își fac auzită vocea printr-o grevă de avertisment. Aceștia amenință cu greva generală în cazul în care revendicările lor nu sunt luate în considerare de către directorul Poștei Române și autorități.
Odată cu lansarea campaniei „Poștașii nu vor să mai fie săracii României! Stop abuzurilor din Poșta Română!” de către Blocul Național Sindical, angajații din întreaga țară, inclusiv cei din Botoșani, au decis să intre în grevă de avertisment, subliniind nemulțumirile lor față de condițiile de muncă și nivelul salarial inadecvat.
Astăzi, de la primele ore ale dimineții, în fața oficiilor poștale din Botoșani, poștașii și-au făcut simțită prezența, purtând pancarte cu mesaje precum „Vrem încheierea contractului de muncă la nivel de unitate”, „Demisia conducerii C.NP.R de la nivel central, regional și județean”. Această acțiune de protest reprezintă un avertisment clar adresat conducerii și autorităților, cerându-le să acționeze în rezolvarea problemelor cu care se confruntă lucrătorii poștali.
„Astăzi avem grevă de avertisment. Am început la ora 8 și terminăm la ora 10, iar în decursul acestor două ore, toți salariații au intrat în grevă de avertisment. Începând cu 31 ianuarie 2024, ne-a expirat contractul colectiv de muncă. A expirat perioada de negocieri, nu s-a ajuns la nici un consens, conducerea companiei nu este de acord cu revendicările noastre. Conducerea companiei a declarat că toți salariații au cel puțin salariul minim pe economie, ceea ce nu este logic, se vede pe fluturaș”, a declarat Constantin Ispir, președintele Filialei Botoșani a Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România.
„Merg acasă cu 2.000 de lei, nici nu ne ajunge să plătim facturile”
Poștașii spun că, în ciuda rolului lor esențial în societate, salariile lor sunt mult sub nivelul adecvat și nu reflectă eforturile depuse zi de zi.
„După 30 de ani de Poștă, numai în cadrul companiei, am salariul minim pe economie. Merg acasă cu 2.000 de lei, nici nu ne ajunge să plătim facturile. În al doilea rând, avem concedii de 3-4 ani pe care nu le-am luat, dacă ne luam 5 sau 10 zile de concediu, toată corespondența rămâne nedistribuită. Când venim din concediu muncim două săptămâni pentru corespondența care a rămas din urmă, dar nu este corect. În al treilea rând, în pandemiei s-a muncit și nu am avut nici măcar un spor, foarte mulți dintre noi, care nici nu au ieșit la pensie, au murit pe stradă din cauza condițiilor, din cauza stresului”, a spus o angajată a Poștei.
Poștașii amenință cu greva generală
Poștașii au subliniat că este necesară o acțiune rapidă și concretă pentru a aborda preocupările lucrătorilor. Ei își doresc o creștere salarială de 400 de lei net pentru toți angajații Poștei Române și o majorare a sporurilor de loialitate cu un procent între 5 și 10%. Guvernanții mai au la dispoziție câteva zile, respectiv până pe 29 martie, să-l demită pe directorul general sau să găsească alte soluții. În absența unui răspuns satisfăcător, angajații vor intra în grevă generală.
„Se ia în calcul și o grevă generală dacă revendicările nu vor fi acceptate. Cea mai importantă dintre revendicări se referă la creșterea salarială cu 400 de lei net pentru fiecare angajat al Poștei, plus acordarea sporului de loialitate, în procent de 10%, 15% sau 25%. În momentul de față, acest spor este de 10%, 12% și 14%. Așa s-ar face diferența între salariatul nou, cu minim pe economie și angajatul care lucrează de o viață în acest domeniu”, a mai precizat Constantin Ispir, președintele Filialei Botoșani a Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România.