spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeEditorialFără perspective - Virgil COSMA, jurnalist

Fără perspective – Virgil COSMA, jurnalist

Măi, Adriane, ce blestem o fi pe poporul ăsta de a ajuns până la urmă să aleagă între doi foşti comunişti?“. Este celebra replică a lui Traian Băsescu adresată lui Adrian Năstase la finalul ultimei confruntări televizate de dinaintea turului doi al alegerilor prezidențiale din 2004. Ulterior, poporul a avut de ales între același comunist, informator dovedit al fostei Securități, și fiul unui general de Securitate. Apoi a venit democrația și românii au ales bucuroși un sas aparent curat din punct de vedere al presupuselor legături cu fostul regim, deși știau – sau poate tocmai de aceea – că el se va așeza supus în siajul Germaniei și al Austriei. Amarnică alegere, austriecii pe care i-a slujit zece ani cu devotament îl țin acum la ușa Europei, cu cinismul vechiului imperiu care i-a tratat mereu pe români ca paria, națiune tolerată.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Potrivit unei cercetări recente, unul din trei români crede că Traian Băsescu este cel mai bun președinte pe care l-a avut România până acum, dar tot câte unul dintre ceilalți doi din trei crede că a fost cel mai rău. Îl urmează Emil Constantinescu (24% bun și foarte bun), Klaus Iohannis (20% bun și foarte bun) și Ion Iliescu (18% bun și foarte bun). Întrebați invers, care este cel mai rău, mai mult de jumătate dintre respondenți l-au indicat pe președintele în funcție. Neintrarea în Schengen, eșecul crunt al reformei în învățământ pe care și-a asumat-o, guvernele foarte slabe pe care le-a validat și garantat, absențele îndelungate din viața publică și lipsa de implicare în evenimentele de interes din țară l-au făcut cel mai detestat președinte din istoria recentă. Același studiu arată că românii și-ar dori de data aceasta un președinte jucător.

Dar cine? Fiindcă, în loc să evoluăm spre mai bine ne trezim acum, prin forța împrejurărilor, într-o situație și mai dificilă: cel mai probabil vom avea de ales între unul care nu-și găsește diploma de bacalaureat și unul pe care presa l-a dovedit ca fiind nu numai plagiator ci și cu o carieră militară îndoielnică. Adică, mai pe românește, doi impostori. Combinația dintre PSD și PNL la alegerile europarlamentare nu este decât o înțelegere, astfel încât amândoi să iasă bine și să amâne un verdict pentru la toamnă. Fără liste comune, PNL ar fi căzut sub 20%, iar militarul protejat și dorit ca urmaș de către președinte ar fi trebuit să zboare din politică. Idem și pentru actualul premier, fără una dintre cele două funcții vizate – premier sau președinte – îl așteaptă, în cel mai bun caz, vreo ambasadă îndepărtată din lumea a treia.

Listele comune mai au și scopul de a minimiza pericolul de radicalizare a electoratului, gata să treacă în taberele numai aparent divergente a lui Simion și Șoșoacă. De aceea, rezultatele cercetărilor sociologice recente nu mă surprind. Este evident că majoritatea românilor își doresc un președinte mult mai activ, atât pe plan intern cât și, mai ales, internațional. Informațiile circulă azi instantaneu și cetățenii văd în fiecare zi cum liderii vecinilor, ungurul Orban sau polonezul Tusk de pildă, până și bulgarul Denkov, lasă la o parte faptul că au orientări politice complet diferite și se bat ca leii când vine vorba despre interesele țărilor lor.

Cei trei citați sunt premieri nu președinți, dar asta nu schimbă datele problemei. Nu este vina străinilor că noi am rămas într-un sistem de tip struțo-cămilă, în care nici președintele nici premierul nu au puteri depline, conceput în beneficiul lui Iliescu și rămas așa mai mult din indolența politicienilor decât fiindcă ar fi eficient în atât de necesarul balans al puterilor în stat. Cum nici Geoană, care conduce în sondaje, un yesman al americanilor, moale și fără program, nu s-a dovedit a fi vreo lumină, lehamitea populară cu privire la apropiatele alegeri este cu totul explicabilă.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
2.7 ° C
2.7 °
0.5 °
77 %
3.7kmh
80 %
lun
4 °
mar
4 °
mie
5 °
joi
7 °
vin
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru că nu s-a vândut nici alcool și secțiile s-au mutat, pentru a nu enerva alegătorii, a fost nevoie de indicatoare.

EDITORIAL

Când apare acest text veți ști deja rezultatele preliminarii ale primului tur al alegerilor pentru noul președinte al țării. Cătălin Stoica, reputat profesor universitar...

EPIGRAMA ZILEI

În sfârșit, ceva normal: „Baștanii” de la partid I-au promis că-l pun central La Barça - Real Madrid!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...